Dagsutflykt till Grinda med bastu och bad

Dela inlägget:

I lördags fyllde jag år och min omtänksamma fru hade planerat en dagsutflykt till Grinda för hela familjen som dock var hemlig för mig. Efter frukost tog vi bilen ut från stan och parkerade den i Vaxholm. Jag insåg att det kanske var en båtutflykt som var planerad, men inte var. Väl på plats fick jag veta att det var Grinda vi skulle till, men samtidigt insåg min fru att den tidtabell hon läst på Vaxholmsbolagets webbsida inte var uppdaterad och att båten gick en timme tidigare nu på hösten, så vi hade missat den! Vi bestämde snabbt att ta en taxibåt ut istället.

Taxibåt till Grinda från Vaxholm

Att ta en taxibåt är ju klart dyrare än att åka med en av de Vaxholmsbåtar som trafikerar skärgården, men roligare och snabbare – och vi hade inget annat val om inte dagens planer skulle gå i kras. Båttaxin kom på fem minuter, 25 minuter (och 1400:- fattigare) var vi framme på Grinda!

Taxibåt till Grinda från Vaxholm
Taxibåt till Grinda från Vaxholm

Föraren till båten skrattade när vi sa att vi sa att vi läst fel tabell och menade att det var tack vare de otydliga tidtabellerna från Vaxholmsbolaget han fick de flesta av sina körningar! De är verkligen under all kritik, i PDF.format även på webben, med 6 olika tidtabeller bara för Grinda. Tips om ni ska åka med dessa färjor är att använda Google Maps istället som har integration mot Waxholmsbolagets data. (och sen kanske dubbelkolla mot en tabell för säkerhets skull).

Lunch på Grinda Wärdshus

Från båthamnen på Grinda där vi gick iland var det bara några hundra meter upp till Grinda Wärdshus, där min fru hade bokat bord för lunch.

Lunch på Grinda Wärdshus

Det var en sån där vacker höstdag där solen värmde så mycket att man kunde sitta ute, i alla fall en stund. Så vi började med en fördrink ute på deras veranda.

Lunch på Grinda Wärdshus

Sen fortsatte vi in och åt en riktigt bra lunch

Lunch på Grinda Wärdshus

Privat bastu och bad i havet

Efter lunchen fortsatte vi ner till badstranden som ligger nedanför värdshuset, där det finns en privat bastu som min fru hade bokat. Jag älskar ju att basta och bada, så detta var den perfekta aktiviteten för mig! Jag fick med sonen ner till havet för ett dopp, men min fru och dotter tyckte det var alldeles för kallt för att bada. Det var såklart väldigt kallt, men med bastu innan och efter finns det inga anledningar för mig att inte hoppa i!

Dagsutflykt till Grinda
Dagsutflykt till Grinda
Dagsutflykt till Grinda
Dagsutflykt till Grinda
Dottern tog bildbevis när jag var ute i vattnet

Fler bastus i Skärgården

På flera platser i Stockholms skärgård kan man tack vare Skärgårdsstiftelsen bada bastu. På Arholma, Träskö-Storö, Ostholmen, Österviken och Nämdö finns bastur som är öppna för allmänheten fram till 31 oktober. Där kan man boka en timmes bastubad för 20:-. Problemet är dock att man inte kan boka tider online utan med en lista som ligger vid respektive bastu. Mellan klockan 17 -19 är det dock öppet för obokade bastubad på flera av öarna. Läs mer hos Skärgårdsstiftelsen här.

Vaxholmsbåten tillbaka

Inför resan tillbaka hade vi dubbelkollat tiderna för Vaxholmsbåten, så vi tog den tillbaka till fastlandet. Denna kunde man betala med sitt vanliga SL-kort, så smidigt! Stor bekväm båt med en liten servering.

Denna lilla utflykt i Skärgården gav verkligen mersmak och kan varmt rekommenderas!

Fler tips om utflykter i Stockholms Skärgård:

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...