fbpx
Matochresebloggen
Okategoriserad Sri Lanka

Lunch hemma hos en familj på Sri Lanka

Något många turister gör under sin resa på Sri Lanka är att äta lunch hemma hos en lokal familj. Vissa gör det hemma hos chauffören de åker runt med. Vi hade fått det ordnat av vår resebyrå som bokade in en lunch hos en familj som bodde nära vårt sista hotell i Sigiriya, där mannen i familjen jobbade på hotellet som pool-rengörare.

Detta hus hade familjen byggt själva med hjälp av vänner och det var ett mer stabilt hus än de skjul vi sett att teplockarna bodde i uppe i bergen. Två små sovrum, ett kök, en liten matsal och ett vilorum mot den lilla tomten.

Välputsad vit fasad, men inne i huset fanns inget innertak och flera av väggarna saknade puts och färg.

Lunch hemma hos en familj på Sri Lanka
Lunch hemma hos en familj på Sri Lanka

Köket var av traditionellt snitt,. där man eldade med ved för att laga all mat. Vi började besöket med att lära oss hur de själv gör kokosmjölk, en bas i många curries här.

Vi lär oss göra kokosmjölk!

Kokosnöten delas och sedan rivs kokosköttet ur med en handvevat runt rivjärn. Denna rivna kokos lägger man i blöt i vanligt vatten, bearbetar den med händerna, silar och – ta da – färdig kokosmjölk!

Lunchen serverades på familjens veranda och var ris med flera olika curries, små stekta auberginer, gröna bönor och stekt “lake fish” en dyig fisk som liknade mört…,. Detta rekommenderades vi såklart att äta med händerna, något som jag har lite svårt för men som vår son älskade!

Lunch hemma hos en familj på Sri Lanka

Som dessert färsk frukt och hemmagjord curd med en söt sirap. Klart den enklaste måltiden under vår resa men det var kul att få lite insyn i hur en vanlig familj lever, vilken mat de äter och hur de lagar maten!

Fler inlägg om Sri Lanka:

Hotell på Sri Lanka vid teodlingar – Scottish Planter

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya – världens vackraste tågresa

Hotell i Kandy med pool – Mountbatten Bungalow

Kandy i Sri Lanka – alla våra tips!

Sri Lanka med egen chaufför – våra tips

Du kanske också är intresserad av...

1 Comment

Lämna gärna en kommentar