Gå av tåget på Arlanda Flygplats – smidigt men 130:- i avgift

Dela inlägget:

Jag tar vanligen Arlanda Express till Arlanda när jag åker från Stockholm City. Smidigt, snabbt och går alltid i tid! När jag nu inför min resa till Tunisien skulle till Arlanda från sommarstället i Dalarna bokade jag istället ett tåg direkt till Arlanda från Borlänge.

Det kostar mer att stanna på Arlanda än att gå av inne vid Stockholm Central. Men, man sparar tid på att hoppa av redan här och det man betalar extra för stoppet (130:-) är mindre än vad det kostar att åka Arlanda från Stockholm med Arlanda Express. Och bara 1:- mer än det kostar för en vuxen att ta flygbuss till Arlanda (som kostar 129:-).

Varför kostar det extra att gå av vid Arlanda? 

Anledningen till att stationsavgiften finns är för att A-Train, som driver stationen vid Arlanda tar ut en avgift av järnvägsföretagen som sedan i sin tur lägger den avgiften på resenären. En avgift som retar många som tycker att det borde vara gratis att gå av här.

Vågar man lita på att ta tåget till Arlanda?

Jag har ofta drabbats av försenat tåg, senast när jag åkte hem från kryssningen till Köpenhamn. Då var tåget över en timme försenat. På denna tågresa till Arlanda tog jag ordentlig marginal – och valde ett tåg som skulle vara framme vid Arlanda 3,5 h innan flyget skulle gå. Det gick dock i tid och det var himla skönt att gå av tåget redan vid Arlanda.

Vad händer om man går av vid Arlanda utan en biljett till Arlanda?

När man går upp från perrongen måste man passera en spärr där man ska visa upp sin biljett. Saknar man biljett till just Arlanda får man betala en tilläggsavgift på 130:-. innan man får passera spärren. Det hände flera personer som var före mig i kön – och en nitisk kontrollant såg till att ingen kunde smita förbi utan en giltig biljett. Dock kostar det inte extra att betala avgiften på plats, så man kan även hoppa av här spontant om man köpt en biljett hela vägen till Stockholms Central.

Läs mer tips om tåg

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...