Snabba scones – recept

Dela inlägget:

Slut på bröd och du vill ha recept på riktigt snabba scones som är enkla att göra? Då har du hittat rätt! Detta är scones på deg du gör medan ugnen blir varm. Du behöver bara en skål att jobba med och råvarorna du behöver är bara mjöl, bakpulver, smör och mjölk (eller fil). Är du övertygad? Då kör vi igång med receptet på dessa riktigt goda scones!

Snabba scones recept

Snabba Scones

Recept på snabba scones
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Måltid Frukost
Kök Svenskt
Portioner 8 scones

Equipment

 • 1 Ugn
 • 1 Större skål
 • 1 träslev att röra ihop degen med

Ingredienser
  

 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 kryddmått salt
 • 50 gram smör Mjukt smör -tar du det direkt från kylskåpet – kör det i micron 30 sekunder
 • 2 dl Mjölk Du kan även ta filmjölk om du inte har mjölk hemma

Instruktioner
 

 • Starta med att sätta ugnen på 250 grader
 • Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke och blanda snabbt. Häll i smör och mjölk. Rör ihop till en smidig deg
 • Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i 8 delar
 • Blöt händerna och forma fina små scones.
 • Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Keyword Brunch, Frukost, Scones

När kom scones till?

Detta bakverk har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Ursprungligen kommer scones från Skottland och Irland, men de är nu mest förknippade med det traditionella brittiska afternoon tea.

Det finns inte en exakt ursprungshistoria för scones, men det finns några intressanta teorier och legender som har förts vidare genom tiderna. En populär legend berättar att scones fick sitt namn från staden Scone i Skottland, där de först bakades under medeltiden, där de användes som ett slags oblat eller liturgiskt bröd vid viktiga ceremonier.

Trots att dess namn härstammar från Skottland, anses scones ha utvecklats som en del av den traditionella kulturen både i Skottland och Irland. Det var ett populärt bröd bland de lokala invånarna och ansågs vara enkelt att baka, vilket gjorde det till ett vanligt inslag på middagsbordet.

Scones popularitet började växa under 1800-talet när afternoon tea blev en modefluga i England. Denna sedvanliga brittiska ritual inkluderade småkakor, sylt, clotted cream och naturligtvis scones. Det var vid detta tillfälle som scones fick sin nuvarande form, då bakpulver introducerades som ett lyftmedel för degen, vilket gjorde att sconesen blev lättare och mer luftiga.

Efter att afternoon tea-kulturen blev alltmer populär, spreds sig scones snabbt över hela Storbritannien och dess kolonier. Under tiden anpassades scone-recepten till lokala smaker och tillgängliga ingredienser. Till exempel har den amerikanska södra staten Kentucky sin egen variant känd som ”biscuits,” som liknar scones i konsistens och smak.

Idag finns det en mängd olika variationer av scones över hela världen. Traditionella scones är vanligtvis enkla, med en mild smak, men moderna recept kan inkludera olika ingredienser som torkad frukt, choklad, ost, örter eller kryddor för att ge variation och smak.

Oavsett vilken variant du väljer är scones en älskad del av det brittiska kulturarvet och en välkomnande delikatess vid många fikastunder runt om i världen. Dess historia fortsätter att vara levande genom varje nytt recept och varje gång vi njuter av dessa underbara små bakverk.

Fler recept på Matochresebloggen.se

Lämna ett svar

Recipe Rating
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...