Årets whiskyresa 2022 – Dalarna

Dela inlägget:

Jag och min lilla whiskyklubb brukar åka på en whiskyresa varje år. Oftast till Skottland, men senaste åren har det blivit resor inom Sverige, bland annat till Mackmyra. I år var planen att åka tillbaka till Skottland och besöka ett nytt destilleri som seglat upp som en av våra favoriter – Arran. Men, när vi skulle boka flyget visade det sig att en i gänget inte hade pass som var giltigt – och att det var 12 veckors väntetid när han till slut fick en tid för att skaffa passet.

Efter att övervägt andra alternativ dit man kan resa med nationellt ID-kort, som destillerier i Finland eller Frankrike bestämde vi oss för en helg i Dalarna istället – med samma fokus som vi brukar ha på våra skottlandsresor – mat, whisky och att umgås!

Klarblå himmel

Vi hade extremt tur med vädret och det var en klarblå himmel som gjorde vyerna på vägen upp magiska, med vackra höstfärger från grönt till illrött. Jag och en i gänget gjorde ett stopp på vägen för matinköp, en annan handlade dryck och en tredje kompis hade fixat whiskyprovningen som såklart är central på en whiskyresa!

Ute på landet på Sunnanö började vi med att tända grillen och lägga ett par öl för kylning i sjön. Perfekt att ta en enkel korvlunch med surkål och massa andra goda tillbehör för att snabbt få fram mat.

Vi tände bastun och medan den blev varm gick vi en promenad i det underbara höstvädret. En kompis tog med sina hundar, som ger en extra dimension till att promenera. Så söta och man blir ju klart sugen på att skaffa hund, tills man inser hur låst man blir!

Bastu och bad

Sedan var det dags för min älsklingssyssla – het bastu och svalkande höstbad. Så uppfriskande och härligt! Av allt som finns på de spa vi varit på – som Ästad Vingård, Yasuragi eller Hooks Herrgård – är det bastun och kallbad jag alltid har som favorit, så att det finns tillgängligt på landet är så lyxigt.

Whiskyprovning signerad Micke Nilsson

Nästa fas var en whiskyprovning som en kompis hade ordnat. Denna gång hade han själv ingen aning om vad vi skulle prova och vi fick 6 stycken små flaskor var, En långsam provning där vi tittar, luktar och till slut smakar på respektive whisky, försöker analysera vad det smakar och gissa vad det kan vara.

Riktigt goda och spännande sorter – men denna gång hade vi inte ett rätt! Provningen var signerad Micke Nilsson – en whiskyexpert som man bland annat hitta på whiskykrogen Akkurrat. Han hade satt ihop denna provning till en annan whiskyklubb med 6 sorters whisky som jag aldrig hade hört talas om och som min kompis hade köpt loss till oss. Riktigt kul – och gott!

Facit!

Middag med vinprovning – 2 glas av varje sort

Vi fortsatte med middag, där min kompis som köpte dryck utan att veta om det gjort exakt som man ska när man köper vin. Istället för 2 flaskor av samma sort väljer man 2 olika flaskor till varje rätt. Klart enklare att analysera och se vad som passar bäst med en referens.

Det blev ostron med cava som starter, sedan musslor med två sorters riesling. Vi grillade burgare med alla tillbehör vi kunde tänka oss och friterade egna pommes – till 2 röda viner. En knäckig äppelpaj som dessert. Okomplicerat och så gott!

Sedan fortsatte kvällen med intressant snack, massa garv, nattdopp under fullmånen och framåt småtimmarna music quiz innan jag insåg att klockan var halv tre och att det var dags att säga godnatt.

Dagen efter sov vi ut, åt brunch och analyserade kvällen innan innan vi städade lite och gav oss tillbaka mot Stockholm.

Whiskyresan till Skottland blir till våren istället. Men detta var ett så bra alternativ. Nära, mer fokus på umgänge än transport. En whiskyprovning som inte skulle kunnat vara bättre även om vi varit på en riktigt bra whiskykrog i Skottland. Kul att laga mat ihop och kostnaden för hela helgen blev mindre än vad flygbiljetten till Skottland skulle kostat!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...