Vattenfasta i tre dagar – tips för dig som vill prova

Dela inlägget:

Jag avsultade just en tre dagars vattenfasta – och kan klart rekommendera den formen av fasta! Första gången jag fastade var för snart fyra år sedan då jag gjorde en tredagarsfasta. Intressant att testa och jag var så nöjd som klarade av genomföra tredagarsfastan. Framför allt att jag klarade att inte ge efter för sug att äta och insåg att jag själv kan bestämma om och när jag ska äta – inte ge efter för impulser och sug.

Efter det började jag med periodisk fasta 16-8, där man minskar sitt ”ätfönster” till att bara äta under 8 timmar per dag – fasta resten. Detta var nästan mer intressant. Jag slutade att småäta på kvällarna, insåg att det går att somna med en viss hungerkänsla och att det för mig var relativt enkelt att skippa frukosten och starta dagen med lunch.

Den strategin har jag kört ganska konsekvent sedan dess, med några uppehåll på semestrar, helger och pressresor. Men efter en vår med mycket ovanligt många resor och undantag från den periodiska fastan kände jag att det var dags att köra en tredagarsfasta igen och nu i veckan passade jag på när det i min kalender var tre dagar helt utan matrelaterade event eller sociala aktiviteter på kvällarna.

Vattenfasta i tre dagar med bara vatten och kaffe

Första gången jag fastade åt jag lite buljong då och då, men nu tänkte jag testa en strikt vattenfasta och helt skippa näring – bara dricka vatten och svart kaffe. Jag åt en sista stor skaldjursplatå till lunch ombord på Viking Glory i tisdags, jag en liten portion mat när jag kom hem – sen var det stopp.

#1. Dag ett på min tredagars vattenfasta

Första dagen på min tredagars vattenfasta gick det förvånansvärt bra – knappt någon hungerskänsla alls. Jag var på ett vandringsevent på förmiddagen där det serverades både smarriga smörgåsar, youghurt med granola och färskpressad juice – men jag skippade dem och höll mig till svart kaffe och vatten.

Vattenfasta i tre dagar - tips för dig som vill prova

Jag jobbade som vanligt på dagen och lagade middag åt barnen – min fru var bortrest och barnen var på olika aktiviteter så de åt var för sig och jag slapp suktas av att se någon som åt. Det var lite tråkigt att inte äta något, men inga problem att stå emot. Jag drack fyra koppar svart kaffe och mycket vatten under dagen och blandade även i lite mineralsalt i något glas för att få i mig salt.

#2. Dag två på min tredagars vattenfasta

Första riktiga natten med fasta gick även den klart bättre än sist och jag sov normalt – bra. Även andra dagen med vattenfasta gick över förväntan. Jag tog en lunchpromenad till Vanadislunden och drack en kopp svart kaffe i solen – den smakade mer än någonsin. Intressant hur smaklökarna på något sätt bli mer uppmärsamma under fastan!

Resten av dagen var det mest jobb som gjorde att tiden gick rätt fort. Denna kväll var bägge barnen hemma så jag lagade middag åt dem igen och satt denna gång med vid köksbordet när de åt. Även detta – att både laga mat och se dem äta – gick faktiskt bra utan att jag kände mig hungrig eller sugen på att äta. Lite som att köra ett långt lopp typ halvvasan, när man väl bestämt sig är det inget alternativ att sluta.

Men så trist det är att inte äta – och så mycket tid man får över till annat än att laga och äta mat! På något sätt tror jag att min periodiska fasta 16-8 har gjort mig mer mottaglig för en längre fasta, för jag minns inte att det var så här lätt sist.

#3 Dag tre på min vattenfasta

Jag sov bra även den sista natten av min tredagars vattenfasta men nu, den tredje dagen började det verkligen bli segt. Fortfarande inte hungrig, men klart mindre energi än jag brukar ha – eller hade den andra dagen. Jobbade på med klart sämre energi än tidigare. Gick en promenad till Lilljanskogen för att få lite luft men det hjälpte inte och kände mig allmänt lite svag, nästan yr. Kanske är det nu det verkligen händer något i kroppen.

Men, bara att kämpa på – denna kväll lagom till middagen hade det gått exakt tre dygn,

Promenad i liljanskogen

Jag kämpade mig igenom dagen och när det gått exakt 72 timmar bröt jag fastan.

Vad ska man äta när man bryter vattenfastan?

Råden efter all fasta är att man ska starta med små portioner och inte äta kolhydrater. Så jag startade med en liten sallad med gurka och tomat, salt och peppar, vinäger och olivolja. Det var kanske den godaste sallad jag ätit!

Sedan åt jag middag med famlijen och firade att tredagarfastan var avklarad!

Resultatet av min tredagars vattenfasta

När jag vägde mig på morgonen dagen efter jag bröt fastan (och alltså ätit en middag kvällen innan) hade jag gått ner 1,5 kg. Så ingen stor viktminskning. Däremot är en tredagars vattenfasta för mig ett sätt att öka fokus på vad jag äter och bli mer noga med den periodiska 16-8 fastan, samt att inte fuska lika ofta med att äta bröd och andra snabba kolhydrater. Plus andra hälsoeffekter man får på köpet som dessa:

Hälsoeffekter av vattenfasta

Att köra en vattenfasta och enbart dricka vatten (samt te och svart kaffe) kan ha flera hälsofördelar enligt många studier och den mest omtalade metoden är en tredagarsfasta. Några av de hälsofördelar med en fasta ofta nämns är dessa:

#1. Viktnedgång:

Att fasta i tre dagar kan leda till att man går ner ett par kilo. Men det är mest vatten som man snabbt går upp igen. Ska man minska sitt kroppsfett så det märks tar det längre tid än tre dagar. Men det kan vara en kick-strart om man har tänkt att gå ner i vikt och sedan exempelvis fortsätta med periodisk fasta.

#2. Minskad inflammation

Fasta har visat sig minska inflammation i kroppen, vilket är riktigt bra om man har en inflammatorisk sjukdom, men det är bra för alla att göra insatser för att minska inflammation, något i princip alla har mer eller mindre utan märka av det.

#3. Bättre insulinkänslighet

Fasta kan bidra till att förbättra kroppens insulinkänslighet. Genom att minska intaget av kolhydrater och socker under fastan kan kroppen balansera blodsockernivåerna och minska risken för insulinresistens

#4. Autofagi

Under fasta går kroppen in i ett tillstånd som kallas autofagi, vilket är en process där kroppens celler reparerar och återvinner sig själva. Detta kan vara fördelaktigt för att rensa ut skadade celler och stimulera nybildningen av friska celler. Helt klart den aspekt som jag ser som den viktigaste – att rensa bort dåliga celler och förebygga sjukdom.

#5. Mentalt fokus och klarhet:

Många människor upplever en ökad mental klarhet och fokus under fasta. När kroppen anpassar sig till att bränna fett som energikälla kan hjärnan dra nytta av ketonkroppar, vilket kan ge en förbättrad kognitiv funktion. Jag kände så den andra dagen – men inte den tredje.

Tredagarsfasta är inte för alla

Tänk dock på att att fasta under längre perioder och enbart dricka vatten kan vara en utmaning och kan kräva att man först bollar idén med sin läkare om man har någon form av sjukdom, är stressad, utbränd eller på annat sätt inte har en kropp som klarar av den påfrestning som detta kan innebära.

Nästa steg – fyradagarsfasta

Nästa gång ska jag testa en fyradagarsfasta, som ska vara ännu mer givande. Men, då behöver jag ha något att distrahera mig med. Nu efter tre dagar hemma när alla andra åt som vanligt var det lite svårt att hålla motivationen uppe i slutet – men det gick!

Vad är periodisk fasta?

Periodisk fasta är att man under vissa perioder fastar av en dag eller vecka fastar – resten av tiden äter man mer normalt. Det finns två typer av periodisk fasta som är populära: 5:2 fasta och 16-8 fasta.

 • I 5:2 fasta äter man 500 kalorier under två dagar i veckan – övriga fem dagar äter man som vanligt.
 • I 16-8 fasta äter man under 8 timmar av dagen – valfri tidsslott – och fastar resterande 16 timmar. Oftast hoppar man över frukosten och börjar med lunch 12.00, för att sedan inte äta något efter 20.00

Läs mer om fasta

18 kommentarer

 1. Hej, periodisk fasta kan också göra underverk för patienter under cancer behandling. Dels svälter fastan ut en del av cancer cellerna, som endast är programmerade att dela på sig så snabbt som möjligt. Vilket kräver mycket energi som man tar bort under fasta. För det andra så skadas cellmemranet som gör det enklare för cellgifterna att komma in i cancerceller.

  • Hej, ja, jag har också läst det. Det är otroligt hur mycket hälsofördelar det verkar finnas med en så enkel sak som att bara dricka vatten och inte äta något i ett par dagar!

 2. Jag har fastat 7 dagar på hälsohem med olika träningsaktiviteter efter vad man orkade med
  Har övergått tii 16/8 lite då och då.

 3. Hej Jag fastar oxå, fast 18×6 1-2 gånger i veckan. Äter inom 6 timmar o fastar 18 timmar Slarvat nu o bara fastat 16-17 timmar men mest så det sker lite cellförnyelse. Jag dricker kokosolja i kaffet, och då får man också en mättnadskänsla och kolosolja är nyttig
  Annars fastar jag 12-13 timmar resterande dagar om jag inte har någon annan aktivitet . Tack för din fina berättelse 🙂

  • Bra jobbat! Ja, jag körde också kokosolja i kaffet första gången jag fastade. Låter skumt men är ju riktigt gott! Kul att du gillade att läsa om min vattenfasta!

 4. Härligt att det fungerade så bra. Märker att jsg själv mår bäst av att äta enligt ’OMAD’-principen. One meal a day. Och 16-8, eller 18-6.
  36 timmar vattenfasta har fungerat utmärkt och varit vilsamt för kroppen och ska prova en 3-dygns vattenfasta nu.

  Tack för fin artikel och allt gott!

 5. Vad är det bästa att äta efter fastan? Har gjort 3 dagars nyss..kan tänka mig att gurka, tomat och vanlig sallad är bra? Men endast det under första brytningsdagen?
  Tacksam och förnöjd över min bedrift!🤗🙏🌟

  • Snyggt jobbat! Jag brukar börja med något som inte höjer blodsockret så mycket, så sallad är bra. Extra bra med en vinägerdressing. Eller omelett. Med vänlig hälsning, Christian

 6. Intressant med dina erfarenheter! Jag ska just börja min första 3-dagars och hittade din blogg när jag sökte berättelser om fasta. Det ska bli intressant att läsa resten av bloggen!
  / Maria

  • Hej,

   Så kul att du hittade hit! Lycka till med fastan – är ju perfekt att göra i bland om man älskar mat!

   Vänliga hälsningar Christian

 7. Vattenfasta är intressant och bra för kroppen men själen och anden får med sin belöning . Själv har jag vattenfasta som längst 14 dagar och sedan skulle man jo övergå försiktigt till mat. Dag fyra efter man avbrutit en 14 dagars vattenfasta blir jag sugen på vietnamesisk tillagad anka med mycket chili 🌶️ så hamnar jag på kvällen i akuten aj aj aj min mage .

  Men det var trevligt att se vackra sjuksköterska och kvinnlig läkare som tog han om lilla mig 😃.

  Viktigt med andra ord att ta det försiktigt med att avbryta en längre vattenfasta.

  • Hej,

   14 dagar, det var extremt! Då förstår jag att man verkligen behöver ta det lugnt när man börjar äta igen!

   Med vänlig hälsning, Christian

 8. Jag kör en 3 dygn vattenfasta och är inne på min 27 timma. Löpträning imorse 10k och det fungerade bra. Löpträning 3 gånger/ vecka på morgonen tidigt med start kl 06:30 alltid utan att äta innan, inne på mitt 15 år. Enda problemet som jag ser att jag fryser mer än vanligtvis.

  • Imponerande! Ang att frysa – har du testat kallbad? Lär vara bra om man fryser (men inte just under kallbadet såklart).

 9. Hur mycket vatten försöker du få i dig på ett dygn när du vatten fastar? Är nyfiken på att testa nu när jag slarvat under jul o nyårshelgerna. Har under ett par månader innan kört 18:6 utan några större problem.

  • Hej,

   Minst 3 liter brukar det bli under dagarna med vattenfasta. Kör man 18: är det klart enklare med fastan – så var det i alla fall för mig. Och enklare att fasta för varje gång! Lycka till! Med vänlig hälsning, Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...