Vingård på Malta – Ta’ Betta Wine Estates

Vill du besöka en riktigt fin vingård på Malta och prova några viner med goda tilltugg kan jag verkligen rekommendera att ni bokar ett besök på Ta’ Betta Wine Estates. Jag har varit på massor med vingårdar, men sällan på en så påkostad liten boutiquevingård som detta. Vingården är bara fyra hektar och man har här 15.000 vinrankor. Vingården skapades 2002, men det var först 2016 som man sålde sin första flaska vin. Idag producerar man 25.000 flaskor per år.

Vingård på Malta – Ta’ Betta Wine Estates

Runt vingården har man planterat flera hundra olivträd samt byggt murar som skydd från vinden som kan bli stark här vissa perioder. Ägarna till vingården har tagit mycket inspiration från vingårdar i Kalifornien – kanske för att det är nästan samma klimat och samma typer av druvor som man odlar i Kalifornien som passar att odla på Malta. Här producerar man röda viner på Merlot, Syrah och Cabernet sauvignon. Vita viner på bland annat chardonnay. Man jobbar här med green harvesting – där man plockar bort ungefär hälften av druvorna från vinrankorna – för att de druvor som blir kvar ska få extra mycket smak.

Även jäskaren kommer från Kalifornien, stora färgglada ägg av cement där druvorna pressas och får fermentera innan de flyttas till stora ektunnor för lagring.

Vingård på Malta - Ta’ Betta Wine Estates
Vingård på Malta - Ta’ Betta Wine Estates
Vingård på Malta - Ta’ Betta Wine Estates
Vingård på Malta - Ta’ Betta Wine Estates

Vinprovning med utsikt över vingården

När vi kikat in produktionen fortsatte vi ut på deras stora terrass för en vinprovning i skuggan – med ost och chark som tilltugg. En liten kul detalj är att alla viner här är döpta efter en Maltesisk knekt, och man har matchat vinet mot respektive knekts personlighet enligt historien! Själva vinhuset är döpt efter ägarnas dotter Betta.

Vingård på Malta - Ta’ Betta Wine Estates

Vinerna var riktigt bra, speciellt gillar jag deras Chardonnay som har mycket mer mineraler än de amerikanska och har toner som påminnner om riesling. Även de röda är superbra – och det är inte så konstigt med tanke på hur noga man är i varje steg i processen här för att skapa ett riktigt bra vin. Det märks även på prislappen, dessa viner kostar 59 Euro i butik.

Att prova dessa goda viner i skuggan med vingården som backdrop var helt magiskt. Hit måste ni påka om ni gillar vin nästa gång ni kommer till Malta!

Vill ni komma hit på en rundvandring och vinprovning med tilltugg behöver man boka tid – men de tar grupper från 2 personer och uppåt. 70 euro per person kostar det. Ni hittar deras websida här.

Läs mer om Malta

Detta var en del av en pressresa som arrangerades av Visit Malta. Alla tankar och åsikter är mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...