Julmatstrender 2023 – så här äter och dricker svenskarna i jul

Svenskarna sparar hellre in på restaurangbesök, julklappar och resor än på julmaten. Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Och vi har nu svaret på frågan om när det är ok att börja fira jul, i alla fall om svenska folket får bestämma. Det är några Julmatstrender 2023, som var tydliga i Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning, som presenterades igår. Här kommer några av de delar jag tyckte var mest intressant!

#1. Julbord på restaurang

En av tre personer planerar att äta julbord på restaurang. Antingen med släkten eller jobbet. Jag älskar att äta ett eller två julbord på restaurang – sedan räcker det så man inte blir helt trött på julmat innan julafton!

#2. Det godaste på julbordet

På frågan vilken som är ”din absoluta favorit på julbordet” är det julskinka som ligger i topp. Sedan Jansson och på tredje plats sill, tätt följd av köttbullar!

#3. Det äckligaste på julbordet

Vad är det många verkligen inte gillar på julbordet? Lutfisk toppar denna lista, sedan ål och på tredje plats sylta. Intressant är att sill kommer på fjärde plats – som alltså är det tredje godaste för många. En riktig vattendelare alltså.

#4. Den godaste desserten/godiset på julbordet

Vad gäller sötsaker på julbordet är det ris a la Malta som toppar listan. På andra plats ”chokladask” och tredje populäraste julgodiset är knäck.

#5. Godaste drycken till julbordet

Julmust är den klar populäraste drycken till julbordet, följt av julöl. Vatten kommer på tredje plats, tätt följd av snaps. För mig är det Mumma som jag gillar mest till julbordet, recept kommer inom kort!

#6. Dåliga tider påverkar

Dåliga tider gör att många planerar att spendera mindre än tidigare. Främst är det restaurangbesök – som 33% kommer att dra ner på. 27% kommer att köpa färre julklappar medan 25% kommer dra ner på resorna i jul.

#7. När får man börja fira jul?

De flesta tycker att det är ok att börja spela julmusik, dricka glögg och julmust på första advent. Julölen däremot vill många vänta med till dagen före julafton. Jag tjuvstartade på denna pressträff med en drink på glögg och mousserande vin och en skinksmörgås med en alkoholfri julöl till. Alldeles för tidigt – men riktigt gott!

Så här gjordes undersökningen: På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1024 personer hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år.

Läs mer om jul

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...