Cenote Escondido i Tulum – med enorma grottor man kan dyka i

Dela inlägget:

Cenotes i Tulum är grottformationer som kommer i massa olika former. Sist vi var i Tulum var vi i Gran Cenote. En populär cenote med massor av folk, uthyrning av flytvästar, söta sköldpaddor och iskallt vatten.

Denna gång besökte vi redan första dagen en helt annan typ av cenote – ”Escondido”. Bara en kvart från lägenheten vi hyrde och med en hoppklippa sonen hade spetsat in sig på!

Cenote Escondido i Tulum

Cenote Escondido ligger en bit in i djungeln från vägen och är en av de cenotes som är minst kommersiell. Det finns dock picnicbord och en toalettl

Cenote Escondido – är mer som en vik i en sjö, eller en kanal, med en klippa som är perfekt att hoppa från, med ett rep av slänga sig fram i.

Helt kristallklart, varmt vatten med små fiskar i och rätt djupt, men inte mer än att man kunde snorkla och simma ner till botten. När vi kom hit, tidigt på morgonen var vi nästan först. Det var ett gäng här redan när vi kom som då var ensamma och badade nakna.. Det måste vara den optimala frihetskänslan, att simma helt utan kläder i detta kristallklara vatten som nästan gör att man känner som att man flyger när man simmar fram i.

Grottdykning i cenotes

När vi var här och badade kom ett gäng dykare och bar ner utrustning till kanten på denna cenote. När jag pratade med dem berättade de att de skulle dyka, men inte i denna cenote, utan från en öppning i botten av denna cenote ut i en enorm grottlabyrint som gick från denna till flera andra cenotes i närheten.

Jag har dykt en del och har Padi Advanced dykcert, så jag har varit nere på 40 meters djup och haft fantastiska dykupplevelser med rockor och hajar. Men aldrig varit i närheten av denna typ av dyk, där man dyker rakt ner i ett hål och sedan inte har någon chans att gå upp till ytan innan man är tillbaka – eller framme i nästa cenote.

Säkerhetstänket här är såklart extra stort och man dyker alltid med två tuber luft i det fall den ena skulle sluta fungera. Jag tror just denna cenote var rätt extrem, det finns många andra som erbjuder dyk som inte kräver dykcert för grottor och inte går lika mycket i tunnlar! Så ett lite mindre läskigt dyk ska jag absolut ska ska kolla upp och testa nästa gång vi kommer till Tulum!

Cenotes – missa inte när ni komer till Tulum. Och kolla upp lite olika cenotes innan så ni åker till en som passar just er – de skiljer sig åt mycket!

Hitta till och biljetter till Cenote Escondido

Cenote Escondido är en liten enkel cenote, som man köper entré till på andra sidan vägen (där det finns en till cenote _ Cenote Mayan Blue. Entrén kostar 150 pesos (ca 75 SEK) per cenote och person. Ni hittar enklast hit med Google Maps!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...