Xel-Ha Tulum – stor ekopark på Riviera Maya

Dela inlägget:

Xel-Ha Tulum är en ekopark på Riviera Mayabelägen, en kvart norr on Tulum längs med kusten och är en park lagom att besöka under en heldag. Med eko-park menas att parken är byggd med hänsyn till naturen och framför allt gör den vackra naturen lättillgänglig, snarare än massa konstgjorda attraktioner.

I entrén till Xel-Ha ingår flera aktiviteter som zipline och snorkel med lån av utrustning, men det finns även ett antal extraaktiviteter som kostar extra, som att simma med delfiner eller att snabb-snorkla med en motor. Det är ingen vattenpark av den typ man är van vid med mängder av vattenrutschbanor, men det finns en – ”fyrtornet”. En 30 meter hög vattenrutschbana som även fungerar som utsiktstorn för att kolla in hela parken.

Xel-Ha Tulum

Vi tillbringade en heldag här och gillade verkligen parken, som så här i slutet av Oktober var knappt halvtom och det var inte några köer till någonting – underbart! Vi startade med att snorkla ett tag, till sonen tröttnade och jag och han gick och körde ”Fyrtornet” några gånger. Med 160 trappsteg upp var man rätt mör efter tre varv!

Cenotes och grottor

Här finns flera cenotes och underjordiska grottor man kan simma runt i vilka man lätt har access till via stigar runtom i parken. Halt klart vatten och aningen kallare än havet – verkligen uppfriskande!

Xel-Ha Tulum
Xel-Ha Tulum
Xel-Ha Tulum

Gummiringar i mangroveträsk

Man kan låna cyklar för att cykla till parkens norra del, där man byter till en stor gummiring i vilken man kan flyta genom ett litet mangroveträsk, häftigt! Orkar man inte cykla finns även en liten buss, men även cykelturen genom parkens djungel var kul.

Xel-Ha Tulum

Äventyrszon på Xel-Ha Tulum

I parkens ”äventyrszon” finns flera höga hoppklipppor med klätterväggar upp igen, zipline och hinderbanor över vatten – mitt och barnens favoritställe i parken!

Äventyrszon på Xel-Ha Tulum
Äventyrszon på Xel-Ha Tulum
Zip line på Äventyrszon på Xel-Ha Tulum

Chilla…

Vill man ta en paus finns flera områden med hängmattor och solstolar man kan slå sig ner i.

Xel-Ha Tulum

Låna skåp

På fyra platser i parken finns skåp man kan låna utan kostnad för att låsa in sina saker innan man hoppar i vattnet och där finns även omklädningsrum och handdukar att låna utan kostnad.

Djur i parken

Förutom delfiner man kunde simma med och alla fiskar man kan se när man snorklar finns ett par stora manatéer, färggranna papegojor och massor med ödlor runtom i parken.

Fri mat och dryck

I parken finns ett par olika restauranger och barer och även här är det all inclusive – allt ingår i entrén. Från öl och drinkar till all mat. Vill man maxa det som ingår i entrén kan man starta med frukost, fortsätta med lunch och äta en tidig middag innan man går. Efter ett par timmar i parken valde vi en stor mexikansk lunchbuffé med allt från tacos och enchiladas till grillat kött, fisk och kyckling. Klart över medel vad gäller nöjesparkers mat och lyxigt med helt fria drycker till!

Sammantaget – en riktigt kul heldagsaktivitet för familjen. Massor av gratis parkeringsplatser precis vid entrén och som jag skrivit ingår det mesta i priset. Som dock är rätt tilltaget – runt 90 euro för vuxna, 45 för barn. Läs mer på deras egna webbsida här.

Läs mer om Tulum

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...