Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Dela inlägget:

Golfe de Morbihan – en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris (eller 1 timme från den närmaste flygplatsen i Nantes) finns denna pärla som är en härlig kostrast till pulsen i en storstad.

Här finns mysiga små byar med kullerstensgator och vackra trähus. Själva Golfe de Morbihan är en stor skärgårdsliknande vik med massor av stränder och öar man man göra utflykter till. Men det finns även andra mer kulturella- eller naturupplevelser som att besöka gamla slott och tusenåriga gravplatser. Gillar man mat finns här bönder som gör egen ost, det finns ostronodlingar man kan besöka och man hittar et av Frankrikes bästa creperier med utmärkelse i Guide Michelin. Ja, gillar man avsmakningsmenyer finns flera krogar med stjärnor också!

Saker att göra i och runt Golfe de Morbihan – 10 tips

I detta reportage samlar jag mina 10 bästa tips på saker att göra i och runt Golfe de Morbihan från en knapp vecka när jag var där – i många fall emd länkar till tidigare reportage för att läsa mer!

#1. Ostronutflykt

Åk på Ostronsafari och besök en ostronodling – där du även kan hoppa ner i havet och vända näten som ostronen odlas i, lära dig hur man öppnar och ostron och såklart smaka på ostronen! Gillar du ostron är detta i sig nästan en anledning att åka hit! Läs mer här.

#2. Cairn of Gavrinis 

Är du intresserad av historia? Då är utflykten till Cairn of Gavrinis given. Detta är en gravkammare som byggdes för över 5 000 år sedan. Cairn of Gavrinis består av en stor hög av stenar som täcker en underjordisk gravkammare. När man går in i gravkammaren kan man längst in ser ingraveringar som finns på insidan av gravkammaren. Dessa graveringar består av olika mönster, inklusive spiraler, linjer och geometriska figurer.  Det är dock vad dessa graveringar representerar eller vilken symbolisk betydelse de hade för de människorna som skapade dem. Man tar sig hit med en båt som tar 10 minuter från fastlandet. Läs mer här.

#3. Séné Marshes Nature Reserve

Gillar du fåglar och vacker natur? Gör en utflykt till Séné Marshes Nature Reserve som ligger strax söder om Vannes i Golfe du Morbihan. I dessa våtmarker på 1400 hektar finns en stor flora av arter av fåglar och fjärilar. Flera fåglar som på sommaren finns i Sverige flyttar hit på hösten, som exempelvis gäss. Läs. mer här.

#4. Suscinio cheese farm

Suscinio cheese farm är en ekologisk bondgård där man bland annat gör riktigt god ost. På ett besök här kan man kolla in djuren – när vi var här bland annat massa små söta kalvar. Man kan även se var osten tillverkas och lagras – men mest intressant var det att gå in i deras stora butik och prova ostar, creme fraiche på råmjölk och andra ostprodukter. 

Man har här även en restaurang där vi tog in lite mer av ostarna att starta med. Sedan tog jag dagens rätt som var en fantastiskt fläskkotlett från den egna gården och som dessert cafe gourmand – där man får in flera små minidesserter till sitt kaffe – briljant! Läs mer om ostfarmen här.

#5. Creperie – la chaumiere de pomper

Vill du äta riktigt goda crepes och gallets? Det bästa Creperiet i Golfe de Morbihan är belönat med en bib-gourmand i Guide Michelin och heter La chaumiere de pomper. Fantastiskt läckra crepes, den godaste cider jag drack under hela vistelsen i Bretagne och en underbar trädgård man kan äta i när det är vackert väder. Missa inte när ni kommer till Golfe de Morbihan! Boka bord här.

#6. Castle of Suscinio

Detta slott byggdes under 1200-talet och var en kunglig residens för hertigarna av Bretagne, som använde den som en plats för avkoppling och maktutövning. Suscinio Castle är omgivet av en vacker park och ligger bara några steg från Atlantens kust, vilket ger den en så härlig utsikt över havet.

Man har renoverat stora delar av borgen och gillar man historiska platser är detta ett hett utflyktsmål. Dock är i stort sett all information på franska  – så kan man inte franska är tipset att boka en engelsktalande guide! Läs mer här.

#7. Vannes Old town

Vannes old town är en pittorsk del av Vannes innan för den gamla stadsmuren, med vackra trähus, kullerstesgator och massor med butiker och restautanger. Läs mer här.

#8. Vannes hamn

Utanför Vannes gamla stadsmur finns Vannes hamn. En mysig del att promenera vid eller sätta sig på en av alla restauranger här och njuta av solnegången. Från hamnen kan man även ta en båtutflykt för att se mer av Golde du Morbihan. Läs mer här.

#9. Ile D’arz

Île d’Arz är en vacker ö i Golfe du Morbihan i Bretagne och är en av två större öar man kan åka ut till och stanna kvar antingen över dagen – eller stanna några nätter. Hyr en cykel och utforska alla vackra stränder och helt öde delar på denna fina ö. Här finns en nybygd eco-lodge man kan bo i –  och man äter riktigt bra på någon av de restauranger på ön som specialiserar sig på crepes och skaldjur! Läs mer här.

#10. Hotell i Golfe de Morbihan

Jag bodde på tre och besökte ett fjärde hotell i Golfe de Morbihan. Fråj ett lyxhotell vid havet till ett lägenhetshotell i Vannes hamn. Läs om alla hotellen här

Läs mer om Golfe de Morbihan

Resan till Golfe de Morbihan var en pressresa som arrangerades av Explore France. Alla tankar och åsikter är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...