Golfe de Morbihan – en pärla i Bretagne

Bretagne är en region i Frankrike som med sin vackra natur, goda mat och fina små städer lockar många turister. Vid sydkusten i Bretagne finner man Golfe de Morbihan, som är en stor naturlig vik med massor av vackra stränder, små öar och halvöar. I mångas tycke den absolut trevligaste delen av Bretagne! Jag tillbringade en knapp vecka här för att utforska denna del av Bretagne – och blev verkligen förtjust i regionen Golfe de Morbihan. 

Golfe de Morbihan har mycket av det jag älskar med Frankrike – men mer avslappnat (och billigare) än på exempelvis den franska rivieran. Här finns massor med bra restauranger – från enkla creperier till flera enstjärniga michelinkrogar. Förutom crepes och galettes är musslor och ostron en specialitet här, och det finns stora ostronodlingar som man även kan ta en båtutflykt till och kolla in närmare. Som ostronälskare var det en av mina höjdpunkter på resan!  

Golfe de Morbihan - en pärla i Bretagne

Det finns vackra långa sandstränder – och flera öar man kan åka ut till för att besöka. Man kan även njuta av skärgården på en båtutflykt, eller ta sig runt med kajak. Det finns även fina vandrings- och cykingsleder både på fastlandet och på flera av öarna.

Gillar man historia och kultur finns massor att upptäcka runt Golfe de Morbihan. Stora museer, vackra slott och öar med flera tusen år gamla lämningar. Och tycker man om marknader finns det flera gånger i veckan i staden Vannes! Som ni förstår är Golfe de Morbihan en destination som har mycket att erbjuda och jag kommer ge er alla mina tips från min resa hit.

Vannes i Golfe de Morbihan – tre saker ni inte ska missa!

Vannes är en pittoresk stad vid kusten i Bretagne och är en perfekt utgångspunkt för att utforska Golfe de Morbihan. Staden är den femte största i Bretagne och har runt 50.000 invånare, men blommar upp under hela sommarsäsongen då många turister kommer hit. 

#1. Gamla staden i Vannes

I stadens gamla kvarter, som man går in till genom stora portar, finns massor med gamla vackra hus, kyrkor, restauranger, butiker och mysiga små caféer. Kullersten på gatorna och nästan bilfritt innanför murarna.

Gamla staden i Vannes

Saluhallen i Vannes

Saluhallen i Vannes är klart intressant att gå in i om man gillar mat – och det ger en bra känsla för vad man äter mest av här i Bretagne. Massor av fisk och skaldjur, patéer, anka, ostar och korvar. I Saluhallen finns även det café som många lokalbor menar gör stadens bästa kaffe!

Kouign Amann i Vannes

Sugen på något sött till kaffet? Intill saluhallen ligger bageriet François Kouign Amann som gör små bakverk som uppfanns i Bretagne på 1800-talet. Det är en form av croissant med deg som bakas ut i många tunna lager – med mycket socker mellan varje lager. Så sött att det räcker att dela en bulle på fyra!

Detta är en så mysig del av Vannes att gå runt i och upptäcka. Man kan även ta ett litet tåg som tar sig runt de största sevärdheterna i Vannes på 35 minuter.

Restauranger i Gamla stan i Vannes

Jag testade två restauranger i gamla stan som jag kan rekommendera. Le Roscanvec, som är klassisk fine-dining med vita dukar och en underbar innergård. Snyggt, riktigt god mat och rolig personal!

Creperie Saint Guenhael som hade riktigt bra crepes och galetter! Här passade jag även på att göra Fredagsdrinken – läs mer om den här.

Det finns även hela fyra restauranger med en stjärna i guide Michelin i lilla Vannes – nästa gång jag kommer hit ska jag försöka testa någon av dessa!

#2. Vannes Hamn

Strax utanför stadsmuren finns Vannes hamn, som även är utgångspunkt för många av de båtutflykter man kan göra från Vannes ut i Golfe de Morbihan – men kan kan även sitta på en av alla restauranger som finns nere vid hamnen för att njuta av kvällssolen!

Lunch i Vannes hamn på Awen Brew Pub

Vi åt lunch en dag på Awen Brew Pub som ligger längst bort i hamnen, med massa öler på fat som de brygger själva i huset. Här tog jag musslor smaksatta med en lokal curry man gjort här sedan 1700-talet, på kryddor som ingefära, kryddnejlika och gurkmeja – supergod. Och även ölen här var riktigt bra!

#3. Conleau Beach i Vannes

Blir man sugen på att ta ett dopp i Vannes finns Conleau Beach – en halvö vid havet med både stränder och en stor konstgjord bassäng med havsvatten. Här finns även flera restauranger, boulebanor och gräsmattor.

Att göra utanför Vannes

Det finns massor med utflykter att göra från Vannes. Alla mina tips kommer i ett eget reportage inom kort. Du kan även kolla in turistbyråns site med massa tips här.

Resan till Golfe de Morbihan var en pressresa som arrangerades av Explore France. Alla tankar och åsikter är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...