Besök på ostronodling i Golfe de Morbihan, Frankrike

Dela inlägget:

Jag gillar verkligen ostron, så en av höjdpunkterna på resan till Golfe de Morbihan var att ge mig ut med en båt och kolla in ostronodlingarna. Det är ostronodlaren Ivan Salo som är den femte generationen i släkten som odlar ostron här i Morbihan-bukten och man gör dagliga turer där man får se hur ostronen odlas, får vara med (om man vill) att hoppa ner i vattnet och arbeta med ostronen, innan Ivan visar hur man öppnar ostron på rätt sätt – och sedan bjuds det på ostron och vitt vin! 

Ostronutflykt på Golfe de Morbihan

Utflykten startar med att vi åker ut på den spegelblanka bukten. Båten har elmotor, så det är knäpptyst. Tills Ivan börjar berätta om ostronodlingen här –  på Franska.

Besök på ostronodling
Besök på ostronodling

Jag har läst fem år franska i skolan, men det hjälpte inte så mycket här. Jag förstod dock med hjälp av några medpassagerare som kunde franska att man odlar 10.000 ton ostron här varje år. En del i ostron som ligger på botten av bukten i leran, men de flesta odlas i nät – och vi åkte mot ett område med nät för att kolla lite närmate på det.

Besök på ostronodling

Dessa nät vänder man på och bankar på en gång i veckan, för att nöta bort kanterna på ostronen och stimulera tillväxt. Frivilliga fick hoppa ner i havet och testa denna metod med Ivan – som jag såklart ville göra.

Besök på ostronodling

Med långa galonbyxor med inbyggda stövlar och tjocka gummihandskar lyfte vi upp de tunga näten med ostron, skakade dem, bankade på dem och lade tillbaka dem med andra sidan uppåt. En rätt tung och helt manuell process. När vi var här var det lågvatten så alla ostron låg ovanför havsytan,  men ett par timmar senare var de helt täckta av vatten.

Så öppnar man ostron

När vi lärt oss hur man skakar ostronnäten var det dags att lära oss hur man öppnar ostron. Man ska hålla långt ut på ostronkniven så bara en liten spets sticker ut. handen med kniven ska man hålla helt stilla och sedan rucka på handen med ostronet fram och tillbaka. Så enkelt sätt och ingen risk att skära sig! 

Så öppnar man ostron

Kolla in ett klipp där jag snabbt visar tekniken för att öppna ostron nedan!

Ostron och vitt vin vid ostronnäten

När vi lärt oss detta var det dags att äta mer ostron som Ivan hade förberett innan turen och till det ett iskallt vitt vin. 

När vi kom tillbaka till bryggan noterade jag igen alla ostron som låg i korgar där i solen. Men det hade en logisk förklaring – när man skördat ostronen har de massa ägg i sig. De får då ligga så här för att äggen, som ser ut som mjölk, ska sköljas bort. Även dessa ostron kommer under vatten när det är högvatten. Bara denna process tar ytterligare 3-4 veckor. Så här äter man inga ostron direkt ut havet – utan de ska även gå igenom denna reningsprocess.

En så himla kul och intressant utflykt. 35 euro per person kostar den – inklusive så mycket ostron och vin man vill! 

Vill man bara äta ostron kan man ned fördel åka hit för middag. De har en enkel restaurang med en uteservering mot havet där man så klart specialiserar sig på ostron!

Utflykten gjorde vi med Au Rythme De Mares – deras Instagramkonto hittar ni här.

Läs mer om Golfe de Morbihan

Läs mer om Golfe de Morbihan och staden Vannes i detta reportage!

Resan till Golfe de Morbihan var en pressresa som arrangerades av Explore France. Alla tankar och åsikter är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...