Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

Dela inlägget:

På en weekend i Hamburg hinner du med massor, men det gäller att planera, prioritera och boka vissa saker i förväg för att få ut det bästa av dina dagar i Hamburg. Här kommer min lista på 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg – enjoy!

Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

1. Båtrundtur

Ta en rundtur med båt i Hafencity och i Hamburgs stora hamn där gigantiska fartyg lastas med containrar för att fara vidare till China. Turen tar dig vidare via en sluss in under låga broar förbi det nya konserthuset Elbharmonie och vidare förbi bostäderna i Hafencity. Hamburg har fler broar än Venedig och Amsterdam sammantaget, detta är ett perfekt sätt att studera dem! Vi åkte med barkassen-meyer.de som ger rabatt om man har ett Visit Hamburg-kort. Tyvärr bara turer på tyska på vintern, på sommaren finns det med engelsk guide dock!

Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg  Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

2. Elbharmonie

Är man  i Hamburg måste man bara besöka konserthuset Elbharmonie som är stadens nya landmärke. Det är en imponerande byggnad som öppnade förra veckan. Egentligen skulle Elbharmonie varit färdigt redan 2010, men bygget stoppades flera år då det blev mycket dyraste än beräknat. Nya borgmästaren startade dock bygget igen för ett par år sedan och nu står det alltså färdigt.

Ännu finns det inga guidade turer eller möjlighet att kolla in själva konsertsalen (om man inte går på en konsert) men i April 2017 startar guidade turer. Redan nu kan man köpa en biljett för att se vissa delar, beundra utsikten från en plattform som går runt hela huset eller äta i husets restaurang.

Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

3. Elbtunnel

Elbtunnel är en 426 meter lång tunnel 24 meter ner i marken som binder samman Hamburgs innerstad vid Landungsbrücken med Steinwerder på andra sidan floden Die Elbe. Biltunneln renoveras just nu men gångtunneln är öppen för besökare. Att gå igenom Elbtunneln är Hamburgs motsvarighet till att gå över Brooklyn Bridge när man är i New York – missa inte!

Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

4. Bussrundtur

Har man begränsat med tid i en ny stad kan det vara smidigt att ta en guidad bussrundtur för att snabbt få en överblick av staden. I Hamburg finns flera olika hop-on-hop-of bussar. Jag åkte med Die Roten Doppeldecker, som har bra rykte och där man dessutom får rabatt om man har Hamburg Card som jag hade.
Guiden i bussen kör på tyska men man får små hörlurar i vilka man har engelsk guidning. Dock körs den tyska rösten ut högt i högtalare i bussen vilket var lite störande. Jag hade med mina brusreducerande hörlurar vilka jag kunde ansluta, det förbättrade ljudet väldigt mycket!
Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg
Bussen åker runt i alla intressanta delar i stan, runt runt sjöarna Binnenalster och Aussenalster som kantas av pampiga hus och är populära promenad- och joggingstråk. Förbi rådhuset, St Pauli, Reeperbahn och Hafencity. Klart bra och lagom lång tur. Kan rekommenderas!
Pris: 17.50 euro/15.00 med Hamburg Card. Längs: 90 minuter. Web: Die-roten-doppeldecker.de

5. Miniatur Wunderland i Hamburg – världens största modelljärnväg

Miniatur Wonderland i Hamburg rankar som en av de absolut populäraste sakerna att göra i Hamburg på TripAdvisor, men jag var ändå lite skeptisk när jag gick hit. Hur kul kan det vara att kolla på en stor modelljärnväg? Det tyckte även grundarnas vänner där grundarna planerade projektet, men när man i förstudien skickade ut en enkät med 45 ideer på olika fiktiva turistattraktioner så rankade en stor modelljärnväg allra högst (hos männen) vilket gjorde att man drog igång projektet. Iden om att skapa denna attraktion föddes 2000 och ett år senare öppnade Miniaturworld. Det blev en omedelbar succé med över 300.000 besökare redan första året och man har sedan dess byggt ut utställningen i omgångar, med delar som ”Skandinavien”, bilbanor med avancerade programmerade bilar och modeller av monument som Elbharmonie.
Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg
Att besöka Miniatyr Wonderland påminner lite om att gå runt i Minilandet på Legoland, men här är detaljrikedomen långt större. Tittar man noggrant ser man också många roliga detaljer, som denna lilla närbild på några vyer från Skandinavien, där Sverige självklart illustreras med en snöklädd norrländsk by.
Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg
Man kan tro att det är barn som är den primära målgruppen men det är nästan ännu populärare hos  män i medelåldern som står fascinerat långt lutade in över modellerna!
Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg
Museet har även en restaurang där man självklart sitter i tågsäten. Här serveras snabbmat som schnitzel, sallader, pasta och currywurst med pommes frites.
Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

Boka biljett i förväg!

Idag besöker över 1.3 miljoner Miniatur Wonderland varje år och för att det inte ska bli för trångt inne i utställningen behöver man boka en tid när man köper biljett. Smart är därför att göra det i förväg för att inte på plats märka att det är tre timmars kö innan första lediga tid!

6. Rådhuset och Cafe de Paris

Ett av de pampigaste byggnaderna i Hamburg är rådhuset och när ni kollat in det rekommenderas en fika på Cafe de Paris, ett av Hamburgs vackraste och mest populära caféer som ligger ett stenkast från Rådhuset.

Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg Topp 10 sevärdheter och saker att göra i Hamburg

7. Schanzenviertel

Besök Schanzenviertel ett kvarter – med en härlig restaurang, microbryggeri, ölhall och café! Det finns ett eget reportage om detta kvarter, klicka dig vidare här. 
Altes Mädchen Hamburg

8. Ät på en michelinkrog

Tyskland har fler krogar med michelinstjärnor än något annat land i Europa och flera av dem ligger i Hamburg. Mest hypat är trestjärniga ”The Table”, men jag åt på på Jacobs restaurang som har två stjärnor som även serverar lunch. En helt fantastisk måltid ni kan läsa mer om här.
Jacob's restaurant i Hamburg

9. Coctailbarer och nattliv

Oavsett om du gillar rökiga ölpubar eller snygga coctailbarer finns det något som passar dig i Hamburg. Jag gillar det senare alternativen och här hittar du tips på 2 riktigt bra coctailbarer!

Le lion Bar de Paris Hamburg

10. Fishmarket

Varje söndag mellan 05-09 (på vintern mellan 07-09) så är Hamburgs fiskmarknad öppen. En tradition är att man slutar en sen utekväll här med en fisksmörgås eller så går man upp tidigt för att ta del av skådespelet, många av de gamla fiskare som jobbar här är riktiga profiler. Man ska ju lämna något på varje plats man reser till som man har som anledning att återvända och för mig blev det fiskmarknaden, som jag inte hann med på denna resa. Men det kvalar ändå in på topp 10 saker man ska göra i Hamburg!

Planering av sightseeing i Hamburg

För att inte åka fram och tillbaka i onödan kan det vara smart att rita in platserna man vill till på en karta – eller ännu hellre på Google Maps. Då jag gjorde det såg jag t ex att Miniatur Wunderland och Elbharmonie ligger i samma område och att båtturens kaj låg nära Elbtunnel, så jag tog dessa sights samtidigt.

Vidare kan det vara smart att hoppas på en bussrundtur direkt när man kommer tilll Hamburg, för att snabbt få ett grepp om staden och veta vilka ställen man vill återvända till!

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...