Restauranger på Malta 2023 – prisvärda tips för finsmakaren!

Det finns massor med intressanta restauranger på Malta, för alla smaker och budgetar. Från enkla restauranger på någon av alla vackra gågator i Valletta, till avsmakningsmenyer på krogar med en stjärna i Guide Michelin. Det är inte bara i Valletta man hittar bra krogar – även i exempelvis Mdina och vid St Julian’s bay finns flera riktigt bra krogar.

Michelinkrogar på Malta 2023

De fem restaurangerna som tilldelades en Michelinstjärna i 2022 års guide fick behålla sin stjärnstatus även 2023. Dessa fem är:

  • Under the Grain i Valletta
  • Noni i Valletta
  • ION – Hamnen i Valletta (på hotellet Iniala Harbour House där jag bodde en natt)
  • De Mondion i Mdina
  • Bahia i Balzan

Restauranger på Malta 2023 – prisvärda tips för finsmakaren

Att boka bord på en krog med en stjärna i Guide Michelin är alltid ett säkert kort – men kostar därefter. Vill man hitta riktigt bra krogar snäppet under stjärnkrogarna – eller inte vill äta en hel avsmakningsmeny – kan de krogar med en Michelin Bib Gourmand eller omnämnande i guiden vara ett bra tips – prisvärda och ofta riktigt bra.

Några krogar i den kategorin provade jag vid den senaste resan till Malta – och vi testade även en nyöppnad krog helt utan utmärkelser men med riktigt höga ambitioner. Kolla in några exempel på krogar i Malta som man kan äta riktigt gott på utan att det kostar för mycket!

#1. Rosami at the Villa

Rosami at the Villa ligger i St Julian’s bay vid kusten en dryg kvart med bil från Valletta. Här här ligger restaurang Rosami som nyligen fick ett omnämnande i Guide Michelin. I en riktigt pampig byggnad finner man restautangen i snygg, sober lokal med stärkta vita dukar och en avsmakningsmeny som finns i olika storlekar – från 4 rätter upp till 12.

Restauranger på Malta 2023
Restauranger på Malta 2023

Här får man välja mellan att starta middagen med ett glas champagne eller husets negroni – och gillar ni negroni är det det alternativet ni ska välja. Här har man en egen blandning som lagras i en liten ektunna och innan den hälls upp trycker man in rök i flaskan.

Maten här är riktigt bra och man här även en vinlista med bland annat viner från några av Maltas bästa vinhus. Menyn startar med lite aptitretare och vi tog även en extrarätt i form av lätt pucherade ostron med riven anklever – mums!

Själva menyn började med ett ”Xara egg”, fyllt med rök och en len äggkräm med krunch.

Sedan valde man en egen meny bland ett antal rätter. Jag tog en räkravioli som kom in väldigt al dente i en mustig skaldjursfond. Till varmrätt färsserad vaktel, klassisk fine-dining rätt som lyckasdes riktgt bra med och till dessert en chokladskapelse som var en perfekt dessert. Innan vi fick lite kaffekodis som

Restauranger på Malta 2023
Restauranger på Malta 2023

En fyrarättersmeny kostar 75 Euro – matchande viner 45 Euro. Boka bord på deras site här.

#2. Root 81

Root 81 är en restaurang som ligger strax utanför i Medina – ungefär i mitten av ön Malta. Här väljer man antingen rätter ur en a la cartémeny eller tar deras avsmakningsmeny. Man startar lämpligen med en cocktail – barchefen här är ambitiös och gör själv infuserad sprit, egna juicer och vackert dekorerade drinkar.

Restauranger på Malta 2023

Jag frågade som vanligt vilka rätter som var de godaste på menyn och fick tipset att ta deras kycklingleverpate till förrätt som kom in med rostad hembakad brioche, hemkokt sylt och nötter. Denna rätt har funnits med på menyn som sedan de öppnade – supergod! Till det ett glas Isisi – en krispig chardonnay från Malta.

Jag forstatte med samma goda vin till varmrätten som var catch of the day – en vit fisk i en kryddig , gräddig currysås som även den var riktigt god.

Desserten var det enklaste valet – få saker kan konkurrera med en fondant på valhronachoklad med chili-chokladglass!

Belönad med priser som Best restaurant in Malta & Gozo i ”The Definitive(ly) Good Guide Co Restaurants Awards 2023” och även omnämnda i senaste Guide Michelin är detta ett säkert kort – till ett rimligt pris! Förrätter runt 17 Euro, varmrätter runt 28 Euro.

#3. Grain Street – Valletta

Under the Grain är en 1-stjärnig Michelinkrog i Valletta och deras ”bakficka” är Grain Street – som belönats med en Bib-gourmand. Här serveras medelhavsrätter där man verkligen tagit ut svängarna, riktigt intressanta rätter. Här tog jag deras ”Carte blanche” – en överraskningsmeny med utvalda rätter från deras a la cartemeny och detta var så himla bra. Snyggt, innovaitivt och väldigt gott. Ett fynd för 65 Euro – matchande vinpaket kostade 35 Euro.

Bland rätterna var det deras tolkningar på lasagne som verkligen stack ut. Till förrätt bland annat små krispiga minilasagner som var så läckra.

Till varmrätt fick jag en mustig risotto med currsmak och en bläckfisklasagne som nog var den godaste lasagne jag smakat.

Restauranger på Malta 2023

I menyn fick man två desserter – som även de var så läckra. En varm mandelkaka och en mille-feuille med karamelliserad 64% Valrhonachoklad, pistage, vit chokladglass, karamell & yuzu. Mums!

Grain Street har bord både inne och på en stor uteservering. Boka bord på deras site här.

#4. Risette.

Risette ligger i hjärtat av Valletta och är helt nyrenoverad och nyöppnad, så den finns inte med i några guider ännu. Men här fick vi faktiskt den absolut bästa maten under hela vistelsen på Malta och jag skulle bli förvånad om Risette inte får en Bib eller stjärna nästa år. Så snyggt, elegant, gott och med en service som matchade maten. En avsmakningsmeny här kostar 95 Euro per person. Kolla in deras site här.

Restauranger på Malta 2023
Restauranger på Malta 2023
Restauranger på Malta 2023

Detta var de fyra restaurangerna på Malta som vi testade som verkligen stack ut och som jag varmt kan rekommendera! Läs mer om hur man hittar bra restauanger på resan här.

Hur är Michelinkrogarna på Malta? Drömmen är att åka tillbaka och testa några av dem!

Läs mer om Malta

Detta var en del av en pressresa som arrangerades av Visit Malta. Alla tankar och åsikter är mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...