Hur hittar man bra restauranger när man reser?

Dela inlägget:

En fråga jag ofta får är hur man hittar bra restauranger när man reser? Kan man lita på de tips man läser om i tidningar, på bloggar eller Tripadvisor? Nja, ibland i alla fall. Jag har tre sätt som jag kombinerar!

Så här har jag gått tillväga massor med gånger, senast på vår resa till Kroatien och det funkade riktigt bra.

Hur hittar man bra restauranger när man reser?

1. Kolla in Guide Michelin.

Guide Michelin finns på webben och deras söktjänst har för mig fungerat riktigt bra. Där finns dels stjärnkrogar med en, två eller tre stjärnor men man kan även hitta de krogar som fått betyget ”Bib Gourmand” och ”The plate”. Lilla Ego i Stockholm är ett exempel på en krog man hittar här med utmärkelsen ”Bib Gourmand”.

‘Bibs’ are awarded for simple yet skilful cooking for under £28 or €40.

I Split finns en restaurang med en Bib och fyra med The Plate som definieras så här:

Fresh ingredients, capably prepared: simply a good meal.

Det låter inte så speciellt, men dessa krogar brukar vara ambitiösa och bra. Jag hittade exempelvis Zoi i Split här som var superbra och när jag var i Bristol åt jag på lilla Box-E som också var riktigt bra och prisvärt. Bägge dessa hade fått utmärkelsen ”The Plate”.

Hur hittar man bra restauranger när man reser?

Ni hittar Michelinguiden online här.

2. Använd Tripadvisor

I vissa städer finns inga restauranger som når upp ens till The Plate, eller så är staden för liten för att Guide Michelin ska orka äta sig igenom den.

Så var det exempelvis i Thessaloniki där vi var förra våren. Då gick vi på de restauranger som låg i topp på Tripadvisor och det gjorde vi till exempel även en kväll i Split när vi missat vårt bokade bord och snabbt behövde hitta en annan restaurang.

Hur hittar man bra restauranger när man reser?

3. Fråga krogpersonal på plats

Ofta har krogpersonal och bartenders bra koll på vilka restauranger som är de populäraste och har även bra koll på vilka nya restauranger som det snackas mest om – något som inte fångas upp vare sig i Michelin eller Tripadvisor. Så jag brukar alltid fråga vilka folk jag träffar på plats vilka restauranger som ”gäller”. Så hittade jag exempelvis restaurangen Noel när jag var i Zagreb.

Bristol Food Connections

Bonustips: Se om det finns reportage på Matochresebloggen!

Om du följer bloggen och gillar samma typ av restauranger som jag är ett tips såklart att gå in på bloggen och se om jag skrivit om restauranger i den staden du ska till.

Jag är alltid helt ärlig med vad jag tycker om de restauranger jag äter på. Enklast är att du använder ”Sök”-rutan uppe i menyn och skriver in ”Restauranger + stad”.

Har du några fler tips för att hitta bra restauranger när du reser? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...