Matlagningskurs på Gastro Gozo – en kul aktivitet på Malta

Jag älskar verkligen att gå en matlagningskurs när jag reser till nya platser, ett bättre sätt att lära känna kulturen finns nästan inte. Senast var på Seychellerna i våras när jag tog en kurs på Mango House och lärde mig göra en klassisk curry.

Nu på Malta åkte vi en dag till den lilla ön Gozo utanför Malta och gick en matlagninsgkurs några timmar hos George Larry Zammit som driver restaurangen Maldonado Bistro. Gastro Gozo heter denna kurs där vi fick lära oss hur man gör nougat, ostfyllda bröd, en öppen pizza och en underbar böndipp! Dessutom gick vi en sväng i staden Victoria för att handla färskost ihop.

Matlagningskurs på Gastro Gozo

Maldonado Bistro ligger i ett gammalt hus på en av alla smågator i Victoria – huvudstaden på Gozo. Entrén är via en knallrosa fasad och genom en mysig liten innegård tar man sig upp till matlagningsstudion en trappa upp.

Vi startade med att göra nougaten, som ska stelna under press ett par timmar. Het karamell på socker och honung vispades ner i äggvita – och när det var en fin smet hällde vi ner varma pistagenötter och mandlar. När allt var blandat hälldes smeten ut på bleck som var täckta med tunnt rispapper – sedan fick detta stelna under press. Resultatet blev den godaste nougat jag smakat!

Sedan gick vi och handlade färsk getost i en liten butik där George handlar all sin ost. Denna ost görs varje morgon på färsk getmjölk av mannen som driver butiken och går åt i rekordfart så snart den är klar. Så lokalt det kan bli!

Osten använde vi sedan för att göra Pastizzi Tal-Gobon – små ostfyllda degknyten som gräddades och som här på Malta är ett populärt och mättande mellanmål eller drinktilltugg. Länk här till recept.

Vi gjorde även en riktigt läcker bönröra – Bigilla – på bonor som kokades, mixades och smaksattes med vitlök, chili, persilja, olivolja, salt och vinäger. Så gott att doppa bröd och grönsaker i. Länk här till recept.

Huvudrätten var Ftira ta’ L-ancova. En öppen pizza som vi toppade med tunt skivad potatis, lök, tomater, ansjovis, oliver och kapris. Även denna supergod – men så mäktig! Länk här till recept.

Matlagningskurs på Gastro Gozo – en superkul halvdag som jag verkligen kan rekommendera om ni kommer till Malta & Gozo! Priset är 62 Euro per person och ni kan läsa mer på deras webbsida här.

Läs mer om Malta

Detta var en del av en pressresa som arrangerades av Visit Malta. Alla tankar och åsikter är mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...