Restaurang Madam – koreansk street-food på söder

Dela inlägget:

Jag hade hört mycket gott om Restaurang Madam som en av stans bästa koreanska restauranger. Så när jag i helgen skulle ut och äta med mina syskon bokade vi bord här och jag hade ganska höga förväntningar. Jag har dock aldrig varit i Korea, så jag har ingen referens till hur maten ”ska” smaka. Men, så kul att testa genuina koreanska rätter utan att behöva ta sig till andra sidan jordklotet!

Den lilla restaurangen var nästan full när vi kom och vi fick vårt bord direkt. Det är en stram, avskalad lokal som dock är varm, med ljusa träpanel på väggarna och punktbelysning över varje bord.

Restaurang Madam
Restaurang Madam

Vi får en varsin meny som totalt har 12 olika rätter, några tänkta som förrätter och så ett gäng större huvudrätter. Vår servitör förklarar upplägget, där han rekommenderar att vi tar 4-5 rätter att dela på och vi följer hans rekommendation om vilka rätter som är godast. Dock tar vi inga med kött (då min syster inte äter det) men en med fisk och en med bläckfisk.

Till maten beställer vi koreansk öl, som är god men lätt. Perfekt till stark mat!

Restaurang Madam öl

Koreansk street-food i lyxförpackning

Vi startar med den rätt som vår servitör Gustav pratar mest varmt om. Tteokbokki – Rice cakes with gochujang. Små stavar av rismjöl, i en het pepprig, klibbig sås. Tydligen en populär street-food rätt i Korea, som man där får serverad i en plastpåse. Kul att prova, men lagom att dela denna på tre personer – mer än så skulle blivit för mycket!

Restaurang Madam Tteokbokki
Tteokbokki – Rice cakes with gochujang (110:-)

Den andra rätten däremot skulle jag kunnat ätit en hel av. Hoe – Raw fish with chili and rice vinegar (155:-). Tunna fina bitar fisk, strimlad rättika, chilisås, vattenkrasse och sesamfrön. Supergott.

Restaurang Madam Hoe

För att maxa den koreanska upplevelsen tog vi in en liten flaska Jingo Chamisul. Ett koreanskt destillat runt 20% alkoholhalt gjort på humle, ris, sötpotatis och tapioka. Ganska likt sake, som jag nu lärt mig tycka om. Även denna var god!

Jingro Chamisul på Restaurang Madam

Huvudrätter på Restaurang Madam

Följande tre rätter som vi skulle dela på kom in vid våra respektive platser, snarare än mitt på bordet med varsina tallrikar för att enkelt kunna dela på dem. Men, som syskon hade vi såklart inga problem att äta direkt ut varandras skålar.

Restaurang Madam  huvudrätter
Vegetarisk Bibimbap med tofu (195:-)
Restaurang Madam  huvudrätter
Ojingeo bokkeum Spicy stir fried squid (215:-)
Restaurang Madam  huvudrätter
Soondubu jjigae Soft tofu stew (195:-)

Goda och intressanta rätter, med helt nya smaker för mig. Nu åt vi alltså inga av kötträtterna, men de såg faktiskt snäppet vassare ut. Som Maeun kalbijjim — Spicy short rib eller Andong-jjimdak – Spicy braised chicken. Det får bli nästa gång!

Bonus: Koreaälskaren Gustav

Vår servitör, som jag gissar också är med och driver Restaurang Madam var koreaälskaren Gustav. Han kunde allt om maten vi åt och hade massa andra intressanta fakta om Korea som vi frågade oss fram till. Som att den godaste koreanska maten är gogi-gui – koreansk BBQ där man grillar sitt eget kött på en bordsgrill. Till det en mängd olika sidorätter. Det blev jag riktigt sugen på att testa, men det verkar inte finnas ännu i Stockholm tyvärr!

En koreansk detalj som dock finns på Madam är en äkta asiatisk toalett med inbyggd bidé och varmluft! Tydligen finns denna bara här på och Franzen. En lyxig avslutning på kvällen! För desserter finns inte på Madam alls.

Adress:  Tjärhovsgatan 5. Öppet: Tisdag – lördag 17-23, söndag 12-21. Madames webb här.

Fler reportage om asiatiska restauranger i Stockholm:

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...