Restaurang Ichi Stockholm – trevlig personal men ojämn meny

Dela inlägget:

När vi kom till Restaurang Ichi i onsdags såg det helt stängt ut och vi undrade om vi tagit fel på dag. Enligt hemsidan öppnar de 17.00 och vi hade bokat bort 17.30. Jag fick ett SMS samma dag där jag ombads att inte komma sent, men nu, prick halv sex är den anonyma dörren fortfarande låst. Vi ringer, men kommer bara till en telefonsvarare. När vi är nära att gå därifrån öppnas dörren vi tidigare ryckt i och en servitör ber om ursäkt att vi fått vänta. Det visar sig att vi är de första gästerna efter sommaruppehållet och vi kommer denna kväll bli bland de första som provar restaurang Ichi’s nya höstmeny, spännande!

Restaurang Ichi Stockholm – Nordiska råvaror med japanska smaker och teknik

Jag har alltså äntligen lyckats att boka bord på Ichi, som hela våren har varit väldigt fullbokat, inte minst sedan nomineringen i DN Gulddraken som bästa krog mellan. Tidigare fanns ett par bord för drop-in med en enklare meny, men de är nu borttagna och det är bara bordsbokning och avsmakningsmeny som gäller.

Kökschef på Ichi är Saori Ichihara som här skapar en avsmakningsmeny som de kallar Yushoku  – japanska för ”middag”. Till menyn finns ett matchande dryckespaket och man erbjuder även extra rätter utöver menyn, som att starta med en snacksbento  – vilket vi såklart gör och till den en japansk öl.

Restaurang Ichi Kvällens meny på Ichi

Den första apitiretaren fanns på bordet när vi satte oss, i form av små krispiga potatischips i en bordsdekoration.

Restaurang Ichi

Restaurang Ichi

Snacksbento på Ichi

Bentolådan ser verkligen intressant ut, men smakmässigt är det lite av en besvikelse. Grönkålschipset med smör svarta vinbär och är krispigt och gott men de andra tre rätterna är lite bleka. Tacon med zucchini skulle behövt lite mer tryck och kanske någon majonnäs. Ärtskidan med citron smakar mest – ärtskida och den kalla dumplingen på tunn kålrabbi fylld med creme fraiche och räka är också lite trist.  Synd att denna vackra rätt inte smakade mer!

Restaurang Ichi

Menyn startar sedan med en amuse i form av en len, kall blomkålssoppa med dillolja – supergod, en riktig somrig soppa för en het dag. Lite otippat är det att få den i denna meny så här i slutet på sommaren men jag gissar att den försvinner så snart höstvädret drar in.

Restaurang Ichi

Sallad på äggplanta, rabarber och oxmärg är en läcker rätt som delvis monteras vid bordet. Jag kan gilla grepp som dessa, även om smaken skulle vara samma om hela rätten monterades i köket. Till den serveras ett glas saké som passar perfekt.

Restaurang IchiRestaurang IchiRestaurang Ichi

Nästa rätt är ”Tomat” – med små tomater, färskost. jordgubbar och senapsfrön. En märklig rätt som även den känns lite väl somrig och i mitt tycke alldeles för söt så här tidigt i middagen.

Restaurang Ichi

Efter tomaterna kommer ett paket in som funnits med på menyn sedan start. Det är ett fyrkantigt, grillat bröd som serveras med ett dillsmör. Snyggt och supergott!

Restaurang Ichi Restaurang Ichi

Nästa rätt är den jag gillade bäst på hela menyn. En bit regnbåge, grillad i ett näverknyte, serverad med fänkål, svartvinbärsblad och vit miso. Till den ett glas vitt. Underbart!

Restaurang Ichi

Menyns kötträtt är ”Gris” – fläsksida och kål. Fläsksida är ju i stort sett omöjligt att misslyckas med om man låter den gå länge nog så den blir riktigt mör, men här har man avsiktligt inte bakat den så länge så den är inte alls i min smak och växer nästan i munnen. Synd på fläsksida som kan vara så himla gott!

Restaurang Ichi

Restaurang Ichi

Innan desserten kommer en mellanrätt på smaksatt, hyvlad is -direkt från den japanska ishyvlaren som står mitt i lokalen. Snygg, rolig och läcker liten smakrensare.

Restaurang IchiRestaurang Ichi

Desserten däremot imponerar inte lika mycket, även om den är god i all enkelhet – persika med sockerkaka. Det är tydligt att det är maten som står i fokus här – inte desserten.

Restaurang Ichi

Till kaffet kommer ännu ett möjligt tillval av små sötsaker och vi tar en varsin liten chokladpralin. Jag tar även ett litet glas Shōchū – japanskt risbrännvin – som är riktigt god.

Restaurang IchiRestaurang IchiRestaurang Ichi

Sammantaget om restaurang Ichi

Som ni förstår är mitt intryck att menyn är lite svajig, men servicen är riktigt bra, avslappnad, uppmärksam och trevlig. Jag som har ett stort intresse för Japan och japansk mat och dryck hade massor med frågor och vår kunniga servitör kunde svara på dem alla – imponerande.

Flera vänner som ätit här innan sommaren var supernöjda, så jag var lite förvånad över att det inte var högre lägstanivå.

Pris: Meny 645:-. Dryckespaket 595:-

Fyra sektioner på Ichi

Sugen på att boka bord på Ichi? Bra att veta är att restaurangen är uppdelad i fyra sektioner, och man får välja sektion redan vid bokningen.

  • Matsalen, bord med plats för två till fem personer. Här satt vi – trevligt.
  • Matsalsbaren, bar i matsalen med två till fyra platser med traditionell japansk servering. Detta innebär att man sitter bredvid varandra på rad, skulle vara mitt sista val.
  • Bås, bord med plats för fyra personer i avskild miljö. Perfekt om man är ett sällskap om fyra.
  • Köksbaren, bar med insyn i köket, med två till fyra platser med traditionell japansk servering. Här skulle jag gärna sitta nästa gång – kul att sitta med utsikt mot köket!

Restaurang Ichi

Läs mer:

Ichis egen hemsida

Alla nominerade restauranger i Gulddraken 2018

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...