Hur väljer man hotell? Mina 9 bästa tips!

Dela inlägget:

Jag får ofta frågor i olika sammanhang om tips vad gäller resor, senaste om ”Hur väljer man hotell i Stockholm” från vänner som planerar en staycation. Jag känner alltid att det är svårt att ge tips om man inte vet vad personen ifråga har för preferenser. Exempelvis vilken budget som finns, hur många man är som reser, om man kommer med bil eller ej, om man uppskattar en riktigt bra frukost (eller hellre skippar frukosten). Hur viktigt är ett centralt läge? Kommer man spendera mycket tid på hotellet eller knappt någon tid alls? Är spa ett krav eller bara en bonus om det råkar finnas?

När ni sedan gjort en kravlista börjar arbetet! Här har ni mina 9 bästa tips för att välja ett hotell som blir rätt för just dig!

Hur väljer man hotell? – 9 tips

1. Gör en lista på vad som är viktigt!

Punkt ett är alltså: Gör en lista på vilka saker som är viktigt för dig på ett hotell och vilken typ av hotell du är ute efter. Om du exempelvis kommer fram till Stockholm med tåg sent på kvällen och är sugen på att kolla in stadshuset, Slottet och kanske ta en dagsutfykt till Stockholms Skärgård innan man åker tillbaka med tåg – då kan ett hotell nära centralen vara smidigt.

Kommer du däremot med bil, kanske det är smidigt att inte bo mitt i city, där parkeringsavgifterna är som högst. Ofta är även priserna lägre på hotell strax utanför city.

2. Ta fram en shortlist på hotell

Välj ut ett par hotell som matchar de krav du har, enklast kanske med en bokningsite där man enkelt kan filtrera på pris, läge, omdömen etc. När du har ett par hotell som du väljer mellan, gå vidare till nästa steg!

3. Kolla upp läget

Ibland ger hotellen själva en lite förskönad bild av sitt läge och kan ”glömma” saker som en stor trafikerad väg precis utanför, att det är långt till närmaste buss eller tunnelbana eller att det tar 20 minuter att gå till närmaste restaurang, Jag skapar alltid en Google My Maps – karta över platser vi ska till och utifrån det kollar upp olika hotell. Så här ser exempelvis kartan ut över restauranger och aktiviteter för vår senaste helg i Göteborg:

Utifrån den kollade jag med Google Maps hur vi smidigast tog oss mellan de olika platserna. Det slutade med att vi promenerade överallt, förutom till SK Mat och Människor som låg en bit bort. Men bara en kvart med spårvagn.

4. Kolla när hotellet senast renoverades

Hotellbilder ser oftast härliga ut och är tagna i de finaste rummen av proffsfotografer. Det kan vara värt att kolla upp när hotellet sist renoverades – och om det är så att vissa rum är av annan standard än de som syns på de ”officiella” bilderna. Här kan även omdömen på olika rating-websidor vara till hjälp.

5. Kolla på omdömen som är fräscha

Om du kollar upp hotellet på olika rating-websites, se till att sortera så du ser omdömen som är max ett år gamla. Mycket kan hända på ett år, både på gott och ont. Kolla extra noga på de riktigt dåliga omdömena -. och se om det är saker även du skulle störa dig på. ”Långsamt wi-fi” kanske exempelvis kvittar för dig om du har obegränsat surf på mobilen.

6. Kolla vad som ingår

Kolla exakt vad som ingår i din bokning. Wi-fi brukar numera alltid ingå, men saker som frukost, access till spa eller parkering kan ibland vara oväntat höga extraavgifter.

7. Välj rätt rum

När du väl valt hotell, fundera på om du ska be om ett visst rum. Vill du ha ett rum med fönster eller balkong mot gatan, eller hellre ett mer ostört rum mot en innergård. Vill du lyxa till det med ett extra fint rum eller hellre ett minirum och hänga ute i hotellets allmänna lounger under vistelsen.

8. Vill du kunna avboka?

Vill du kunna avboka hotellet enkelt är det såklart viktigt att du kollar vilka regler det finns för avbokning.

9. Mixa lyx och enkla hotell

Om du vill åt en lyxig känsla men inte har budget för att bo så flott hela vistelsen, fundera på att mixa lyxiga och enkla hotell. Exempelvis ta ett superenkelt hotell första natten om man kommer fram sent, byt til ett finare de dagar ni kan spendera lite mer tid på hotellet. Så gjorde jag och min fru när vi var en weekend på Ibiza. Första natten på ett 1-stjärnigt, den andra på 5-stjärniga Pacha Destino.

Inlägget görs i samarbete med Hotels.com, men alla åsikter är mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...