Pastakurs i Italien med Diego Bongiovanni

Dela inlägget:

Diego Bongiovanni är en av Piemontes största matprofiler. Efter över 10 år som Italiensk TV-kock. Idag driver han bland annat en matstudio i ett hus ute på landet vid en vingård där man kan komma och lära sig göra pasta, vilket vi hade på programmet en dag.

Start med yoga och frukost i soluppgången

För att komma i rätt stämning startade vi dagen med yoga i soluppgången på vingården som ligger vid matstudion. Sedan väntade en härlig frukost innan det var dags att lära oss göra pasta!

Pastakurs i Italien med Diego Bongiovanni

Jag har övat en del på att göra egen pasta hemma, men inte fått grunderna förklarat för mig ordentligt. Här tog Diego oss genom pastatillverkningens baskunskaper, som att man använder hela ägget om man vill göra en elastisk pasta till exempelvis ravioli, medan man till spaghetti bara använder lite fler äggulor och mjöl. Han visade hur man knådar degen och när den har nått perfekt konsistens. Så intressant! Sedan fick vi testa själva!

Pastakurs i Italien med Diego Bongiovanni

Vi gjorde först två degar, på det klassiska sättet där man lägger mjöl i en rund form på bordet med ett hål i mitten där man lägger ägget – och sedan med en gaffel rör i lite mjöl i taget tills degen är så fast att man kan knåda den med händerna.

#1. Pastadeg för ravioli med hela ägget

Till 100 gram vanligt vetemjöl använder man 1 normalstort ägg. Detta blir en elastisk deg – perfekt för ravioli.

#2. Pastadeg till spaghetti – med bara äggulor

Ska man gör spaghetti behövs inga äggvitor – men däremot blir det godare med lite fler äggulor. Vi använde 3 äggulor tll 100 gram mjöl.

Fyllning till ravioli

När pastadegen var klar plastade vi in den för att vila och gick över till såser och fyllningar. Diego lagar sin ravioli efter sin mormors recept, med en fyllning på kanin, biff, korv, grönsaker och rött vin som får koka ett par timmar innan man maler det hela i en köttkvarn til en finfördelad röra. Nästa steg är att blanda ner ägg och parmesan till en fast smet, som sedan används för att fylla raviolin. På TV-vis hade han dagen innan förberett långkoket åt oss – så vi kunde gå direkt på nästa moment – att baka ravioli.

Vi använde pastamaskminer för att få degen riktigt tunn och Diego visade vant hur vi skulle gå tillväga för att få den perfekta storleken och tjockleken. Sedan visade han ett smart trick att snabbt göra massa ravioli.

Den utkavlade degen fick små kluttar av fyllning med en fingerbredd emellan. Sedan kapades degen på längden och man gjorde ett vik över fyllningen. Nästa steg var att nypa ihop degen kring fyllningen.

Sista steget var att med en degsporre skära isär raviolibitarna – och så var de klara. Smidigt!

Göra egen spaghetti

Den andra degen – som innehåll vetemjöl och äggula gjorde vi spaghetti med. Klart enklare än raviolin. Bara att att kavla ut, köra några varv i pastamaskinen, tunnare och tunnare för varje gång. Sedan byta till strimmel-delen på pastamaskinen och försiktigt göra perfekta pastastrimlor. För att de inte skulle klibba ihop pudrade vi dem med durumvete. Till denna spaghetti gjorde Diego en sås med svamp, cocktailtomater och örter.(som han såklart hämtade i den egna trädgården)

Antipastobuffé

När all pasta var klar fick vi gå ut och ta del av en antipastobuffé och bubbel – medan Diego och hans familj som jobbar med honom förberedde en vinlunch åt oss!

Vinlunch i skuggan

Vi fick sedan sätta oss och ta del avm Diegos tasting meny – som vi till viss del hade varit med och gjort. Till det passande viner från Doglittio – en vinmakare i närheten.

Vinlunch i skuggan

Menyn startade med ett glas och en grillad och skalad paprika fylld med len tonfiskröra. Nästa rätt var våra ravioli, som man traditionellt äter precis som de är med händerna ur en gemensam skål. Vi fick dock en egen tallrik med brynt smör, salvia och parmesan. Urgoda!

Vinlunch i skuggan

Lunchen fortsate med spaghetti som kallades ”Tajarin” med en mustig svampsås och sist en desser i form av en fylld persika med ett. chokladtäcke.

Vinlunch i skuggan

Så gott och kul att höra Diego berätta alla detaljer om maten,. Vid hans sida fanns en sommelier som han jobbar ihop med som kunde berätta allt om vinerna vi drack genom denna lunch.

Läs mer om Diego och hans kurser på hans websida här.

Läs mer om Lange-regionen i Italien

Besöket hos Diego var en del i en pressresa som arrangerades av Lange’s turistbyrå. Alla åsikter och tankar som alltid mina egna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...