Besöka vingård i Italien – Gianni Ramello Winery

Dela inlägget:

Gianni Ramello Winery är en liten famlijeägd vinmakare i Langhe., södra Piemonte, som är en av många vingårdar man kan besöka i Italien. Den har drivits i flera generationer och idag är det far och son Ramello som tillsammans gör dessa viner. Från att tidigare bara odlat vindruvor gör de nu själva vinet under egen etikett – och har belönats med flera priser för sina viner i internationella tävlingar.

Besöka vingård i Italien på hösten – var med och skörda!

Kommer man hit under skördeperioden på hösten (16 aug- 15 okt) kan man vara med i hela processen – från att skörda druvorna. till pressning och den första fermenteringen. Så här går ett besök hos Gianni Ramello Winery till!

#1. Skörda vindruvor

Vi startade med att skörda vindruvor. Med en liten sax klippte vi av druvklasarna från vinstockarna och fyllde illröda plastlådor med druvor. Ett roligt jobb, då det går snabbt att fylla lådorna med dessa stora klasar med vindruvor. När vi fyllt ett par lådor var kom Matteo med en liten traktor och hämtade upp lådorna för vidare transport ett par hundra meter till presseriet

Besöka vingård i Italien - Gianni Ramello Winery
Besöka vingård i Italien - Gianni Ramello Winery

#2. Pressa druvor

Som turister fick vi frågan om vi ville prova att pressa druvorna med våra fötter – som vi såklart testade. Det var mindre kladdigt än jag trodde – och man fick trampa ganska intensivt för att druvorna skulle gå sönder och släppa all vätska. Ett måste att testa när ni besöker en vingård i Italien under skördetid!

När leken var över pressades druvorna klart i en maskin, som krossade druvorna, filtrerade bort kvistar och sedan fortsatte druvsaft och skal vidare till en stor tank av cement för den första fermenteringen

Här ligger vinet och jäser tills det når en sockerhalt på ca 18% – vilket ger ett färdigt vin med en alkoholhalt runt 12%.

#3. Ekfatslagring

Vissa enklare viner blir klara på bara några veckor eller lagras på ståltank. Andra viner som Barbera och Barolo lagras 2-12 månader och det görs på stora ekfat, innan de tappas på flaska,

Besöka vingård i Italien - Gianni Ramello Winery

#4. Vinprovning på Gianni Ramello Winery

När vi tagit oss igenom hela processen från skörd till lagring var det dags att prova. Vi fick testa 7 olika viner – från enkla bordsviner, lite mer komplexa viner som passar till mat till fantastiska Barolos. ”Meditationsvin” kallar med dessa Baroloviner, som man i Italien bjuder på om det är något speciellt tillfälle där man vill ha ”bra samtal och umgänge” som dessa viner lär vara extra lämpliga för!

Perfekt också att kunna ställa alla frågor om druvor, regioner, jordmån och solläge – sånt som påverkar vinet. Och Matteo hade svar på alla våra frågor!

#5. Lunch

Besöket avrundades med en enkel men god hemlagad lunch. Som antipasto en sallad på ost, valnötter och selleri. Som varmätt en enkel pasta med tomatsås och parmesan. Ihop med dessa viner smakade det fantastiskt!

Ett besök här kan jag verkligen rekommendera Att vara med och plocka viner, se pressningen och sedan få en riktigt bra vinprovning kostar 40 Euro. För 10 Euro extra ingår även lunch! Läs mer på deras webbsida här.

Läs mer om Lange-regionen i Italien

Mysig liten by i Italien – Grinzane Cavour

Jag besökte Gianni Ramello Winery som en del i en pressresa som arrangerades as Lange’s turistbyrå. Alla åsikter och tankar som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...