Elcykling i Piemonte – bland hasselnötsträd, fårfarmar och vingårdar!

Dela inlägget:

Elcykling i Piemonte! Att se ett nytt land via cykel är för mig det optimala sättet att göra det på. Det går snabbt att ta sig fram och man upplever saker längs vägen på ett sätt man inte alls gör med bil. Och så får man lite välbehövlig motion. Dock kan ett landskap som södra Piemonte, med berg och vägar som går brant upp och ned bli en utmaning om man åker med en grupp där alla inte är i samma form.

En trend som därför vuxit snabbt är elcyklar. En riktigt bra mountainbike där man kan ta hjälp av en elmotor i de jobbigaste uppförsbackarna – eller hela tiden om man vill!

Elcykling i Piemonte

Vi tog ett elcyklar på en heldagsutflykt I Lange längs med vinrankor och stora hasselnötsodlingar, genom små byar till en liten osttillverkare och Langes mest kända bageri. På vägen fick vi njuta av enormt vackra vyer – och strålande sol!

Elcykling i Piemonte

#1. Ostprovning på Cascina Pistone

Vårt första stopp var en ostprovning på Cascina Pistone, som drivs av en familj som bytte livet i staden mot ett lugn ute på landsbygden. De har själva renoverat ett gammalt hus med en ladugård där de idag har 30 får vars mjölk de gör ost på enligt gamla recept. Här kan man se alla steg i tillverkningen, innan man i ett litet uthus får smaka på dessa fantastiska ostar – från de som bara mognat i några dagar upp till ostar som lagrats 3 år. Ett hett tips för alla ostälskare!

Ostprovning på Cascina Pistone

Vidare…

Vi cyklade vidare genom detta fantastisk landskap. 28 grader i skuggan – så det fläktade perfekt lagom när vi susade fram.

#2. Picknick i skuggan signerad stjärnkocken!

Vi hade fått med oss små picknickpåsar som den Italienska stjärnkocken Diego Bongiovanni ligger bakom. Det tar ju lite emot med alla dessa plastförpackningar, men det fanns plaståtervinning runt hörnet som vi i alla fall stoppade allt i! Och riktigt gott var det – trots att det var helt vegetariskt!

Vidare mot Piemontes mest kända bageri!

Elcykling i Piemonte

#3. La Corte di Canobbio – Piemontes mest kända hasselnötsbageri

Förutom vindruvor är hasselnötter något man odlar mycket av i Piemonte – och man är känd för den höga kvaliteten på de hasselnötter som odlas här. De växer på träd och skördas i augusti-september. 

Vill man smaka på något av det godaste man kan laga av hasselnötter är ett besök på det famlijeägda konditoriet Giuseppe Canobbio i Cortemilia ett tips. I ett vackert hus från 1500-talet har man sedan 50 år gjort utsökta bakverk och kakor, bakade på hasselnötter.  Här var det givet att göra ett stopp på vår cykeltur!

Elcykling i Piemonte

Avsmakningstallrik

Det finns massor av olika bakverk att välja på – och har man som jag lust att smaka på alla finns en liten avsmakningstallrik man kan ta in. På den finns bland annat ”Torta cannobbio” – deras klassiska mjuka hasselnötskaka, ”Meringhe con nocciole intere” som är maränger med inbakade hasselnötter och ”Brutti e Bouni””som är småkakor av hasselnötter. Plus en kula supergod hasselnötsglass!

Passade på att fota mig med mor och son bagare

Detta mysiga fik var sista stoppet på vår cykeltur innan det var dags att lite motvilligt lämna tillbaka elcyklarna och ta vår minibuss tillbaka till hotellet. Jag skulle gärna behållt den resten av veckan och bara cyklat överallt – så härligt att susa fram i dessa miljöer!

Läs mer om Lange-regionen i Italien

Cykelturen var en del i en pressresa som arrangerades as Lange’s turistbyrå. Alla åsikter och tankar som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...