Mysig liten by i Italien – Grinzane Cavour

Dela inlägget:

Är du sugen på att bo i en mysig liten by i Italien kan jag tipsa om Grinzane Cavour i södra Piemonte. Denna by, omgiven av vingårdar åt alla riktningar, var vår bas tre dagar från vilken vi gjorde massa utflykter till vingårdar, osttillverkare, cykelturer i bergen och andra byar och städer i närheten.

Slottet Grinzane Cavour

Byns center är Slottet Grinzane Cavour, som byggdes i mitten av 1300-talet. En pampig byggnad som bland annat är hem för Cavour Regional Enoteca, skapad 1967 för att visa upp vinerna från Langhe-regionen i Piemonte – särskilt vinerna Barbaresco och Barolo. Här finns även restaurangen Marc Lanteri Al Castello med en michelinstjärna. (Som vi dumt nog inte åt på).

Mysig liten by i Italien -  Grinzane Cavour

Utanför slottet har man en magnifik utsikt över vinodlingarna och det finns även en permanent utomhusutställning om vin och hur processen går till från odlingen av vin druvor till ett färdigt vin.

Mysig liten by i Italien -  Grinzane Cavour
Mysig liten by i Italien -  Grinzane Cavour
Mysig liten by i Italien -  Grinzane Cavour

Casa Pavesi i Grinzane Cavour

Vi bodde på hotellet Grinzane Cavour. Ett fint litet hotell med en terrass med en underbar utsikt där vi kunde äta både frukost och ta en drink innan middagen.

Casa Pavesi i Grinzane Cavour

Middagsrestaurangen, med omnämnanden från Guide Michelin, serverade bland den godaste maten vi åt på hela resan till Italien. Rustikt, vällagat och riktigt gott. Till det såklart lokala Italienska drycker!

Italiensk frukost

Jag som i vanliga fall kör 16-8 fasta och oftast startar dagen med ägg testade dagarna här den Italienska dieten istället- croissanter och kakor till frukost. Hovmästaren sa dock att han kunde ordna skinka och ost om vi ville – och det tackade jag snabbt ja till för att få i mig lite protein i alla fall. Men överlag saknade jag äggen på frukostarna här i Italien!

Förutom ägg hade jag även önskat en liten utomhuspool för att detta hotell skulle varit optimalt – det hade varit fantastiskt att kunna ta ett svalkande dopp efter en dag med utflykter!

Vineria Sisu

Mitt byn, mellan Casa Pavesi och slottet ligger Vineria Sisu, som har en uteservering där jag tog in en ostbricka dagen när vi kom fram och jag inte hade ätit någon lunch – och ville ta något att äta innan middagen. Jag kan älska att man har detta utbud av riktigt bra ostar på en liten bar som denna i en pytteliten by. Borde såklart tagit ett glas vin på denna Vineria, men en svalkande öl kändes mer lockande denna dag när det var 28 grader i skuggan!

Utflykter från Grinzane Cavour

Vad kan man då hitta på för utflykter om man bor i Grinzane Cavour? Jo, besök på vingårdar, hos osttillverkare och vandra eller ta cykelturer i bergen och andra byar och städer i närheten. Mer om detta i kommande reportage!

Jag var i Grinzane Cavour som en del i en pressresa som arrangerades as Lange’s turistbyrå. Alla åsikter och tankar som alltid mina egna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...