Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte

Dela inlägget:

Cantina Ponchione är en famljeägd vingård i den lilla provinces Govone i Piemionte – belägen mellan Asti och Alba. Året runt kan man här komma och besöka vingården och provsmaka vinerna. Under ett par helger i September kan man dessutom äta middag under stjärnorna här — på ett långbord mitt ute i vingården. Vi hade turen at vara här just en av dessa kvällar och ta del av denna middag. Och det var en klart annorlunda upplevelse!

Man ”checkar in” vid en hubvdubyggnad en bit från vingården, från vilken man har en fantastisk utsikt över vingåren och om man kikade noga kunde vi se det lilla huset på toppen av kullen där middagen skulle äga rum.

Härifrån gick vi upp till toppen, genom vingården i den ljumma kvällssolen

Middag under stjärnorna

Vitt vin och antipasto i solnedgången

Framme möttes vi av ett litet tremammaband som spelade traditionell Italiensk musik. Här serverades vi iskall chardonnay, från druvor skördade på just denna kulle. Till det en antipastobuffé med parmesan, salami och bröd.

Middag under stjärnorna

Allt fler gäster anslöt och jag var inte ensam om att ta selfies här denna kväll

Middag under stjärnorna  Vitt vin  och antipasto i solnedgången
Middag under stjärnorna  Vitt vin  och antipasto i solnedgången

Långbord mellan vinrankorna

Solen gick ner och vi satt oss till bords för denna middag under stjärnorna. Tre upplysta långbord stod uppdukade mellan vinrankorna, där gänget jag var med fick platser nära bandet – som skulle komma att fortsätta spela under nästan hela middagen.

Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte

Vi serverades ett glas bubbel och första rätten – råbiff. En klick kött – inget mer. Så kännetecknande för den Italienska maten. Så avskalat, helt utan tillbehör som kapris, lök, senap, kapris, rödbetor eller en äggula som jag är van att få till en råbiff hemma i Sverige..

Serveringen, som skedde genom att servispersonal lade upp så mycket man ville ha från ett uppläggningsfat – fortsatte med en klassisk sallad på ost,. valnötter och selleri. Enkel och supergod!

Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte

Vi fick in nytt vin från denna vingård – en barbera d’alba. Till det pasta – som såklart var en del av menyn. Här i form av en spenatpasta med parmesan. Sedan en fin biff med spenat.

Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte

Vinet fylldes på så snart man druckit några klunkar och stämningen blev allt högre i takt med att månen lyste allt starkare. Spelmännen höjde volymen och började med någon form av Italiensk motsvarighet till våra snapsvisor, där man skulle ställa sig upp och dricka ur sitt glas när den månad man var född i kom upp i sången. Hela känslan här var ganska lik en svensk kräftskiva, men där man dricker vin istället för snaps – och en klassisk italiensk meny istället för kräftor!

Middag under stjärnorna  på en vingård i Piemonte
Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte
Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte

Teleskåp för att se detaljerna på månen

Denna klara kväll med fullmåne hade man även tagit hit ett par jätteteleskåp som vi kunde kolla på månen och intilliggande planeter med när vi var klara med desserten.

Sammanfattningsvis om denna middag under stjärnorna

En riktigt kul och annorlunda middagsupplevelse i en helt fantastisk miljö. Jag tror att vi var de enda icke-italienarna, så detta kändes nästan som att vara hembjuden på en stor fest hos en stor Italiensk familj. Helt klart en middag jag kommer att minnas länge! Kanske inte främst för maten, utan för miljön och stämningen,. Är ni i Piemonte nästa höst – missa inte detta! Ni hittar vingårdens hemsida här.

Läs mer om Lange-regionen i Italien

Middagen under stjärnorna var en del i en pressresa som arrangerades as Lange’s turistbyrå. Alla åsikter och tankar som alltid mina egna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...