Yaniv kortspel – kul kortspel med ursprung i Israel

Dela inlägget:

Yaniv är ett kul kortspel med ursprung i Israel, som går ut på att få så låga poäng som möjligt. Yaniv Ett kortspel som är lätt att lära sig och som går att spela från 2 personer och uppåt. Dottern lärde det sig av en kompis och vi spelade det flera rundor i helgen. Ett kul och snabbt kortspel som både innehåller strategi och en del tur!

Yaniv kortspel – spelare och kort

Optimalt är att spela Yaniv med 3-5 spelare, men det går från 2 upp till 8 personer. Yaniv spelas med en vanlig kortlek. Om man är fler än 4 personer rekommenderas att man använder korten från två kortlekar.

Varje kort har ett poängvärde där nummerkorten är värda sitt numeriska värde, knekten 11, damen 12, kungen är värd 13 poäng och esset är värt 1 poäng.

Variant: Man kan välja att ha med jokrarna, dessa är då värda noll poäng. I vissa regler är alla klädda kort värda 10 poäng.

Yaniv kortspel

Yaniv kortspel – spelregler

Varje spelare får utdelat fem kort och resten av korten placeras i en hög med framsidan nedåt. Målet med spelet är att försöka få den lägsta möjliga poängsumman när man lägger ner korten.

I varje spelomgång har spelarna möjlighet att dra ett kort antingen från högen med de nedåtvända korten, eller från den senast bortlagda kortet. Sedan måste spelaren antingen lägga ner en kombination av kort med samma värde (till exempel två knektar) eller en sekvens av minst tre kort i samma färg (till exempel 4, 5, och 6 i hjärter).

Variant: Man måste lägga ner sitt kort innan man drar ett kort från de nedlagda korten (då det näst understa kortet, under det man själv lade ner) eller från högen med nedåtvända kort.

Efter att en spelare har lagt ner sina kort kan de välja att avsluta omgången genom att säga ”Yaniv”. Då får alla andra spelare en sista chans att lägga ner sina kort och om de har en lägre poängsumma än den som sa ”Yaniv”, vinner den spelaren. Om någon har samma poängsumma eller lägre, vinner den som sa ”Yaniv” omgången och alla spelare får de poäng för korten de har på handen,

Variant. Man måste ha som högst 5 poäng på hand för att få säga Yaniv.

Poängavdrag vid jämna tal

Om man når exakt 50 poäng halveras poängen till 25. Om man når exakt 75 poäng sänks de till 50 och når man exakt 100 poäng halveras de till 50.

Yaniv kortspel

Vem vinner i Yaniv?

De spelare som får över 100 poäng åker ut och spelet fortsätter tills alla utom en person finns kvar. Är man bara två personer förlorar den som får över 100 poäng.

Taktik för att vinna i Yaniv kortspel

För att bli framgångsrik i Yaniv behöver man ha en strategisk och taktisk approach. Här är några tips:

  1. Övervaka korten: Försök att hålla koll på vilka kort som har blivit spelade och vilka som fortfarande finns kvar i högen. Detta ger dig en uppfattning om vilka kort som är tillgängliga och vilka du behöver för att göra de bästa kombinationerna.
  2. Håll dig flexibel: Var beredd på att ändra din strategi när du ser vilka kort dina motståndare lägger ner. Om du märker att de samlar på sig kort av en viss färg eller värde, kan det vara klokt att undvika att lägga ner liknande kort för att minska risken för höga poäng.
  3. Håll koll på poängen: Se till att du har koll på din egen poängsumma och dina motståndares poängsummor. Det kan vara avgörande att veta när det är dags att säga ”Yaniv” och avsluta omgången för att inte riskera att någon annan har en lägre poäng.
  4. Använd bluffar: Ibland kan det vara fördelaktigt att göra bluffar för att förvirra dina motståndare. Lägg ner några högvärdeskort och få dem att tro att du har en hög poängsumma, vilket kan få dem att avsluta omgången tidigare än de borde.

Genom att behärska dessa taktiker och strategier kan du öka dina chanser att bli en mästare i Yaniv och njuta av spänningen som spelet erbjuder. Lycka till!

Sju roliga sällskapsspel för resan

Fler speltips: Sju roliga sällskapsspel för resan

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...