Smakbyn på Åland

Dela inlägget:

Ett stenkast från Kastelholms slott, ungefär på mitten av Åland ligger Smakbyn. Inte en hel by fylld med restauranger som namnet antyder, men väl en en prisbelönt krog som drivs av Michael Björklund som bland annat vunnit årets kock i Sverige. En stor vacker lokal med högt tak och luftigt, men ändå ombonat med äkta mattor och fina detaljer som vacker dukning med blåbärsris i små vaser på bordet.

p1080927

Här hade vi bokat bord för lunch på lördagen och det var tur – restaurangen var halvtom när vi kom men fylldes på snabbt och var i det närmaste full med folk när vi gick denna helg efter högsäsong.

Åländsk äppelcider

Barnen brukar alltid få bubbelvatten till maten när vi äter ute men här fick de testa Åländsk äppelcider som var riktigt god, inte söt som den ”cider” man hittar i Sverige utan torr och perfekt till maten. Åland har en stor äppelproduktion och att resa runt här är lite som att resa runt på Österlen med stora äppelodlingar längs vägarna.

p1080890 p1080892

Maten på Smakbyn

Barnet tog in en varsin hamburgare som de gav betyget ”Godaste hamburgaren någonsin” och jag en otroligt god aborrefilé med kantareller och brynt smör.

p1080905  p1080916 p1080902

Åländsk pannkaka

Restaurangen har ett öppet kök där vi efter maten kunde se självaste Michael Björklund lägga upp Åländsk pannkaka till ett stirt sällskap. En rätt vi testade redan på vägen över hit som görs av risgrynsgröt och pannkakssmet och som serveras med sviskon och lättvispad grädde, supergott!

p1080924 p1080920

Honungsstigen

På Smakbyn finns även ett bränneri som gör äppellikör och utanför restaurangen finns ”Honungsstigen” – en liten promenad vid en stig kantad av bikupor.

p1080880p1080883 p1080881

Honungsproduktionen har exploderat på Åland de senaste åren från 1 ton till numera 7 ton per år och man exporterar inte bara honung utan även bin till andra länder. En stor inköpare av Honung är ölbryggeriet Stallhagen som var vårt nästa stopp på resan. Läs mer i kommande inlägg!

Weekendresan till Åland gjordes i samarbete med Visit Åland, men åsikterna är som vanligt våra egna.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...