Fredagsdrinken: Espresso Martini utan kaffelikör – med kaffesockerlag

Dela inlägget:

Jag minns en resa när en person i sällskapet var en riktig espresso martini – fantast. En kväll när vi kom till restaurangen som vi skulle äta middag på bad han om en espresso martini redan innan vi fått menyn. Den drack han i ett svep. Sedan beställde han direkt en till som han smuttade på när vi kikade på menyn.

Är man lite seg och vill ”komma igång” finns det få drinkar som slår denna. Kaffe, socker i form av likör eller kaffesockerlag och så lite vodka!

Jag var sugen på denna kaffeklassisker till drink men hade ingen kaffelikör hemma. Så jag kokade en kaffesockerlag istället – funkade riktigt bra det med! Så här gör ni min Espresso Martini utan kaffelikör. Det räcker med andra ord att du har kaffe (helst espresso), socker, vodka och is. Så här gör man!

Fredagsdrinken: Espresso Martini utan kaffelikör - med kaffesockerlag
Fredagsdrinken: Espresso Martini utan kaffelikör - med kaffesockerlag

Espresso Martini med kaffesockerlag

Espresso Martini med kaffesockerlag
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 3 minuter
Måltid Drinkar
Kök Engelskt
Portioner 1

Equipment

 • 1 Shaker

Ingredienser
  

 • 1 dubbel espresso – ca 1 dl
 • 4 cl kaffesockerlag (den gör man på lika delar kaffe och socker)
 • 3 cl vodka
 • 20 bitar is
 • 3 st kaffebönor

Instruktioner
 

 • Koka sockerlagen. Koka upp kaffe, häll i socker, rör om. Låt svalna.
  4 cl kaffesockerlag (den gör man på lika delar kaffe och socker)
 • Brygg en dubbel espresso. Låt svalna
 • Gör drinken. Fyll en shaker halvfull med is, häll i kaffe, kaffelikör och vodka. Skaka kraftigt så det bildas ett skum. Sila upp i martiiglas. Dekorera med tre kaffebönör.
  1 dubbel espresso – ca 1 dl, 4 cl kaffesockerlag (den gör man på lika delar kaffe och socker), 3 cl vodka, 20 bitar is, 3 st kaffebönor
Keyword Espresso martini

Historien om Espresso Martini

Det sägs att espresso martini skapades på en bar i London i slutet av 1980-talet. Legenden säger att en kvinna gick in på baren och bad bartendern att blanda en drink som kunde ”väcka henne” och samtidigt vara en blandning av kaffe och alkohol. Den begåvade bartendern, som sägs vara Dick Bradsell på Brasserie Soho i London, tog sig an utmaningen och började experimentera med olika ingredienser.

Bradsell kombinerade färskbryggt espresso med vodka och kaffelikör. Det sägs att han använde sig av Absolut Vodka och Kahlúa, och skakade ihop ingredienserna till en elegant cocktail. När drinken väl var färdig hällde han den i ett martiniglas och serverade den till kvinnan. Hon ska ha älskat den, och espresso martini föddes.

Namnet ”espresso martini” kommer från den använda ingrediensen espresso och det faktum att den serverades i ett martiniglas. Trots att det inte är en traditionell martini, då den inte innehåller gin eller vermouth, har namnet blivit en del av drinkens charm och karaktär.

Espresso martini spred sig snabbt från London till andra delar av världen, och dess popularitet ökade stadigt. Drinken serveras ofta som en efterrätt i flytande form, med en uppiggande twist.

Under åren har det skapats många variationer av espresso martini. Vissa bartenders lägger till olika smaksättningar som choklad, vanilj eller kryddor för att ge drinken en unik touch. Men oavsett variationen behåller espresso martini sin grundläggande essens som en perfekt kombination av kaffe och alkohol.

Varför tre kaffebönor på espresso martini?

Varför har man tre kaffebönor på espresso martini? Att placera tre kaffebönor i skummet på en espresso martini är en traditionell dekoration som har flera möjliga förklaringar och myter kring sig. Här är några av de vanligaste förklaringarna:

 1. Lycka och välgång: Den vanligaste förklaringen är att de tre kaffebönorna representerar glädje, hälsa och lycka. Traditionen sägs ha sitt ursprung i arabisk kultur, där det ansågs att kaffebönor hade magiska egenskaper. Genom att placera tre bönor på toppen av en dryck kunde man symbolisera dessa positiva attribut och önska lycka till den som dricker.
 2. Helighet: I vissa kulturer har numret tre en symbolisk betydelse och förknippas med helighet eller gudomlighet. Genom att använda tre kaffebönor kan man föra in en känsla av symbolisk betydelse i en vardaglig upplevelse som att dricka en cocktail.
 3. Balans: Tre kaffebönor kan representera en balans mellan de tre huvudingredienserna i en espresso martini: kaffe, vodka och kaffelikör (eller kaffesockerlag). Denna tolkning betonar harmonin mellan dessa ingredienser och hur de kompletterar varandra för att skapa en välsmakande drink.
 4. Estetisk skönhet: De tre kaffebönorna fungerar också som en visuell dekoration som bidrar till drinkens estetiska appell. De kontrasterar mot det ljusbruna skummet på drinken och ger en snygg och enkel touch till presentationen.

Fler drinktips

Lämna ett svar

Recipe Rating
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...