Gran Gin-tonic – en riktigt svensk drink

Vill ni hedra slutet på den svenska sommaren och göra en riktigt svensk drink kan jag rekommendera en Gran Gin-tonic – med både smak och doft av svensk gran! Med en svensk gin och svensk gran-tonic blir denna enkla drink även en närproducerad och klimatsmart drink – samtidigt som den är supergod.

Att blanda till en gin-tonic kräver ingen längre utbildning eller instruktion. Kanske är det en anledning till att denna drink – eller snarare grogg – är så populär.

Gran Gin-Tonic

Gran Gin-Tonic
Förberedelser 1 minute
Tillagningstid 1 minute
Måltid Drinkar
Kök Medelhavskost
Portioner 1

Equipment

  • 1 Shaker

Ingredienser
  

  • 20 st små isbitar – eller 2 stora
  • 4 cl gin – gärna svensk
  • 1 flaska gran-tonic
  • 1 st grankvist

Instruktioner
 

  • Lägg isen i ett glas. Häll på gin och tonic. Rör om. Dekorera med en grankvist!
Keyword Gin Tonic, Gran
Gran Gin-tonic

En ny drink varje fredag!

Vill du varje fredag få tips på en ny cocktail? Klicka dig vidare och följ mig på antingen InstagramFacebookYoutube Shorts eller Tiktok. Du kan även här på bloggen kolla på klippen med inbäddade youtube-shorts klipp som det nedan!

Historien bakom Gran Gin-Tonic

Gin & Tonic är en klassisk cocktail med en historia som sträcker sig tillbaka till kolonialtiden. Under den brittiska kolonialperioden i Indien drabbades soldater och kolonisatörer av det allvarliga hotet från malariasmittande myggor. För att skydda sig mot denna sjukdom upptäckte man att kinin, en förening extraherad från barken av kinaträdet, var effektiv mot malaria. Men kinin var beskt och äckligt.

För att göra den bittra kininen mer uthärdlig började britterna blanda den med gin, som också var en vanlig dryck bland soldaterna. Genom att kombinera gin och kinin skapades en medicinsk dryck som var lättare att svälja och som kunde förebygga malaria. För att det inte skulle vara för alkoholstarkt blandade man det med tonic.

Efterhand som tiden gick och destilleringstekniken förbättrades, förfinades både ginens och tonicvattnets smaker. Under 1800-talet utvecklades tonicvattnet för att bli mer balanserat i smaken och mindre beskt. Detta öppnade dörrarna för en mer njutbar kombination av gin och tonic.

Gin & Tonic växte i popularitet och spreds sig från Indien till andra delar av världen, inklusive Storbritannien. Den moderna versionen av drinken började ta form, med tillsatsen av is, citron eller lime och ibland kryddor för att förstärka smakupplevelsen.

Idag är Gin & Tonic en favorit bland cocktailälskare över hela världen. Dess historia som en medicinsk botemedel mot malaria har utvecklats till en sofistikerad och njutbar dryck som kombinerar ginens komplexa smaker med tonicvattnets subtila bitterhet.

Och denna enkla drink kan man göra variationer på i all oändlighet. Gran gin-tonic är ett bra exempel på hur man med enkla medel skapar en ny variant av denna klassiska drink!

Fler drinktips

Lämna ett svar

Recipe Rating
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...