Gin Sour Blåbär – en perfekt sensommarcocktail

Dela inlägget:

Gin Sour är en klassisk cocktail med gin, citron, sockerlag och äggvita. Med blåbär i sockerlagen får den en helt annan karaktär och är en perfekt sensommarcocktail – oavsett om du plockat blåbären själv, köpt dem på torget eller kör med frysta bär. Så här enkelt är det!

Gin Sour Blåbär – en perfekt sensommarcocktail

Gin sour Blåbär

Gin sour med blåbär
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Portioner 1

Equipment

 • 1 Shaker
 • 1 Sil
 • 1 kastrull

Ingredienser
  

 • 1 dl socker Detta är till sockerlagen – räcker till flera drinkar
 • 1 dl vatten Detta är till sockerlagen – räcker till flera drinkar
 • 2 dl blåbär Detta är till sockerlagen – räcker till flera drinkar
 • 4 cl gin
 • 1/2 st citron
 • 1 st äggvita
 • 4 cl blåbärssockerlag

Instruktioner
 

 • Koka upp sockerlagen. Mosa bären, sila av och låt svalna
 • Häll upp blåbärssockerlag, gin, pressad citron och äggvita i en shaker. Skaka först utan is, sedan med is så det blir kallt och du får ett fint skum. Sila av och njut!
Keyword Blåbär, Gin Sour, Gin Sour Blåbär

I denna Gin Sour Blåbär får du det friska från citronen, som gifter sig perfekt med det sötsura från blåbärssockerlagen. En snygg drink som alla som tycker om blåbär kommer att älska!

Alkoholfri Sour Blåbär

Vill man göra denna drink utan alkohol är det bara att utesluta gin. Den smakar riktigt bra ändå!

En ny drink varje fredag!

Vill du varje fredag få tips på en ny cocktail? Klicka dig vidare och följ mig på antingen InstagramFacebookYoutube Shorts eller Tiktok!

Gin Sour – en ikonisk cocktail

Historien om Gin Sour sträcker sig tillbaka till en era av utforskning och upptäckt, då nöjet av att blanda sprit med syrliga smaker började forma cocktailvärlden som vi känner den idag. Gin Sour, som är en kategori av cocktails som inkluderar klassiker som Gin Sour, Tom Collins och Pink Gin, har utvecklats och förändrats över tid för att tillfredsställa smaklökar över hela världen.

För att förstå ursprunget till Gin Sour är det viktigt att titta på sour-kategorin av cocktails. ”Sour” refererar till en drink med en bas av sprit, en syrlig komponent (ofta citron eller limejuice) och en söt komponent (som socker eller sirap). Denna grundläggande formel för att balansera smaker är kärnan i Gin Sour och dess varianter.

Gin Sour tros ha sitt ursprung någon gång på 1700-talet. Gin, som är en alkoholhaltig dryck destillerad från enbär och andra kryddor, var populär i Storbritannien och andra delar av Europa. Att blanda gin med citrusjuice och socker var ett naturligt steg för att balansera dess smak och göra det mer njutbart, särskilt med tanke på att äldre versioner av gin kunde vara betydligt mer robusta och kryddiga än dagens sorter.

En tidig form av Gin Sour var ”Gin and Lemon”, som bestod av gin, citronjuice och socker, ibland också vatten för att tunna ut drinken. Denna enkla kombination var grunden för många moderna sour-cocktails.

En annan viktig komponent i Gin Sour-historien är framväxten av Tom Collins, som är en större och kolsyrad version av Gin Sour. Tom Collins var särskilt populär under 1800-talet och tidigt 1900-tal, och den inkluderade gin, citronjuice, socker och kolsyrat vatten. Den blev så omtyckt att det till och med utvecklades en hel genre av ”Collins”-cocktails med varianter som John Collins (med bourbon), Pedro Collins (med rom) och Juan Collins (med tequila).

Pink Gin är också en intressant avstickare från Gin Sour-kategorin. Den inkluderar gin och några droppar Angostura-bitters, vilket ger drycken en karaktäristisk rosa färg och en unik smakprofil.

Under åren har Gin Sour fortsatt att vara en omtyckt cocktail, och den har anpassats och förändrats för att passa olika smakpreferenser. Nya ingredienser, som äggvita för att skapa en skummande konsistens, har lagts till för att ge variation och djup till drycken.

Sammanfattningsvis är Gin Sour en fascinerande cocktail med rötter i en tid då smakutforskning och mixologi tog sina första steg. Dess enkla men balanserade kombination av gin, citronjuice och socker har gett upphov till en mängd olika variationer och har gjort den till en tidlös favorit i cocktailvärlden.

Fler drinktips

Lämna ett svar

Recipe Rating
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...