Flanders Finest 2023 – 12 stjärnkockar lagar sina signaturrätter

Dela inlägget:

Flanders Finest 2023 – det är tredje gången som detta matevenemang arrangeras i Flandern – en region i Belgien som bland annat är känt för sin goda mat och massor med ambitiösa restauranger. På eventet Flanders Finest samlar man några av Flanderns absolut bästa kockar som tillsammans skapar en ”12-stjärnig meny” – samt ett gäng riktigt härliga aptitretare!

Tillsammans har dessa kockar i år 21 Michelinstjärnor – så det är en unik kväll och ett perfekt sätt att få smakprov från flera olika krogar då kockarna här lagar upp sina signaturrätter från respektive stjärnkrog.

Belgien har många Michelinkrogar per capita – här finns tre krogar med tre stjärnor, 21 med två stjärnor och 114 krogar med en stjärna. Runt 100 av alla dessa Michelinkrogar ligger i Flandern och kockar från 12 av dessa krogar fanns denna kväll i Knokke-Heist.

Flanders Finest 2023 i Knokke-Heist

Flanders Finest 2023 gick av stapeln den 29 September i staden Knokke-Heist som ligger vid kusten i Flandern, på det anrika Grand Casino. Jag var där med ett gäng internationella journalister för att uppleva denna unika kväll – och det var faktiskt helt fantastiskt! Häng med och kolla in Flanders Finest 2023!

12 Stjärnkockar lagar sin signaturrätt. 

Två trestjärniga kockar, fem tvåstjärniga kockar och fem kockar med en Michelin-stjärna var på plats denna kväll för att laga upp en sina respektive signaturrätter. Smakmässigt får man alltså här en resa genom stora delar av Flanderns allra bästa krogar.

Aptitretare och champagne på Flanders Finest 2023

Kvällen började med mingel och champagne – Bollinger Special Cuvée. Sedan små aptitretare som serverades från brickor, den ena läckrare än den andra. 

Flanders Finest 2023

Jag startade med ostron med bellugacaviar från från Nick Brill på restaurang The Jane i Antwerpen. Utan tvekan den läckraste ostronrätt jag ätit.

Edwin Menue från restaurang Cuines 33 serverade en kul ceviche-shot med lavendel, med ett tunt skal fyllt med mustig fiskbuljong. 

Flanders Finest 2023

Sallad med sesam och citron som i sin enkelhet var så läcker kom från Maarten Bouckaert från tvåstjärniga Castor.

Marecelo Bouckeart från restautang Oak i Gent hade gjort en liten portionsburk toppad med imperial heritage caviar, under det en ål-mousse och gräslök.

Martijn Defauw från Rebelje gjorde en krispig våffla på rödbeta och kärsbärsblomma, som även den serverades med ål. Frederik Deceuninck från Sel Gris en sked med “hummerspaghetti” med basilika. 

En tjej gick runt med finfärska lokala ostron som hon öppnade på exakt samma sätt som jag fick lära mig i Frankrike – men ännu mer elegant. Och dessa ostron var några av de godaste jag smakat, precis lagom stora och helt naturella. 

Flanders Finest 2023

Efter dessa fantastiska aptitretare fortsatte vi upp till middag – vid stora runda bord.

12-stjärnig meny på på Flanders Finest 2023

Det var kockarna med en eller två stjärnor i Gudie Michelin som fick göra aptitretarna. När det kom till förrätter och varmrätter tog de kockar med två eller tre michelinstjärnor över. På en scen fanns köken, med kockarna längst bak och närmast borden där vi satt, uppläggningsbord med rullande band för att så snabbt som möjligt få ut rätterna till alla gäster.

Första rätten var makrill med nori och zuzu, i läckra små rullar. Denna låg Gert De Mangeleer på tvåstjärniga Hertog Jan bakom. 

Nästa rätt var carpaccio på portabellosvamp, med grädde och kryddpeppar, av Michael Vrijmoed på den tvåstjärniga restaurangen som bär hans namn.

Havskräfta och hummer, pumpa, valnöt, clementin, miso och imperial heritage caviar. Klassisk lyxrätt från Angelo Rosseel på tvåstjärniga La Duree.

Ravioli med kalvbräss och mandel från Tim Boury på trestjärniga restautrang Boury. Så elegant och supergott.

Kocken Viki Geunes från trestjärniga Zilte i Antwerpen hade komponerat en rätt med ryggbiff från Dierendonck – hållbara och prisbelönta djuruppfödare i Flandern, som serverades med vårlök och kålrabbi.

Så imponerande att kunna servera en meny på denna nivå till så många gäster samtidigt. Självklart matchades maten med riktigt bra viner.

Efter denna fantastiska middag bröt vi borden – och sen väntade en buffé med läckra ostar och “rock’n’ roll” chokladskapelser från Chocolate Line i Brygge – bland annat utseeda till “årets chocolatier” i Belgien. Till det 15- och 30-årigt portvin. 

När alla var mätta och nöjda drog en DJ igång partyt och i barerna bjöds det både på vanliga drinkar, alkoholfria mocktails och ännu mer Bollinger.

Ja, ni hör. Denna kväll kommer jag minnas länge. Har ni möjlighet att ta er till Flanders Finest nästa år kan jag verkligen rekommendera det. Men det kostar därefter, ungefär lika mycket per person som en middag på Frantzén!

Se lite klipp från middagen på Youtube

Lär mer om Flandern

 Resan gjordes i samarbete med Visit Flandern – tankar och åsikter som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...