Hästräka – en delikatess i Flandern med 500-årig historia

Dela inlägget:

Att fånga hästräkor vid kusten i Belgien har en lång tradition. Numera sker den mesta fångsten med trålare, men i Flandern och städer som Oostduinkerke fångar man fortfarande hästräkor några gånger i veckan på det traditionella sättet – med hästar som drar ett nät längs botten på det grunda havet för att fånga upp hästräkorna som gömmer sig i sanden.

UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv

Sedan 2013 är räkfisket till häst i Oostduinkerke med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. I år firas tioårsjubileet av detta erkännande.

Räkfiske vid stranden i Nieuwpoort

Sandstranden i Oostduinkerke är extremt långgrund och platt strand så man får gå (eller åka på en hästvagn) ett par hundra meter ut när det är lågvatten. På rätt plats kopplas vagnen av och ett nät spänns på hästarna, som de drar efter sig längre ut i havet. Det är så långgrunt att vattnet bara är några decimeter djupt även 2-300 meter ut.

Hästräka - en delikatess i Flandern med 500-årig historia
Hästräka - en delikatess i Flandern med 500-årig historia

Efter någon halvtimme kommer hästarna tillbaka, nu med näten fylla av räkor – och andra småfiskar och krabbor som man också får upp. Direkt sorteras räkorna ut och resten av fångsten slängs levande tillbaka i havet.

Tidvattnet stiger snabbt när det är så här platt – så vi får skynda tillbaka barfota med skor och strumpor i händerna för att inte bli genomsura. Att kolla in dessa fiskare på en häst är helt gratis – kolla in när de fiskar och läs mer här.

Hästräka och Rodenback

Rodenback är en Belgisk öl, lagrad i ekfat och aningen sur – en öl jag verkligen tyckte om och som man av tradition dricker till dessa små hästräkor här vid kusten i Flandern. Man köper en påse räkor från närmaste fiskmarknad och kan ta med den in på många pubar, där man sitter och pillar med dessa räkor och har dem som snacks till ölen. Det är en speciell teknik för att få bort skalen på dessa små räkor, där man först trycker ihop dem mot mitten, vrider ett kvarts varv för att skalen ska gå isär och sedan försiktigt drar bort skalen utåt.

Räkkroketter – populärt vid kusten

Det är även populärt vid kusten att man gör kroketter på dessa hästräkor, där man gör buljong på skalen som man reder och blandar med räkor och panerar innan man friterar dem – och serverar med några räkor vid sidan om och en god sås. Man gör även andra rustika räkrätter av dessa hästräkor, exempelvis bakad potatis med brynt smör och räkor.

Gillar ni skaldjur och räkor är denna specialitet något ni absolut ska testa när ni kommer till Flandern – och är ni i närheten av Oostduinkerke är det värt att ta sig ner till stranden för att se när de fångas!

Läs mer om Flandern

 Resan gjordes i samarbete med Visit Flandern – tankar och åsikter som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...