Saker att göra i Gent – tio tips

Dela inlägget:

I helgen var jag på en weekendresa i Flandern och vårt första stopp var Gent – den näst största staden i Belgien. Gent räknades under början av 1500-talet som Europas största stad. Den hade då runt 175.000 innevånare och var en central handelsstad i Belgien då den har en hamn, som står i förbindelse med Nordsjön.

Idag är Gent en mysig studentstad med en mängd restauranger, barer och saker att se. Här kommer mina 10 bästa tips om Saker att göra i Gent!

1. Promenera runt i Old Town

Gents Old Town är supermysig att bara gå runt i, på kullerstensgator kantade av vackra hus. Det är knappt någon biltrafik i stan (däremot spårvagnar som man får se upp för!). Old town är så liten att man hinner se det mesta på några timmar. Så här på vintern när det blir mörkt tidigt är det extra vackert när de festa hus och broar i den gamla staden är upplysta!

Saker att göra i Gent
Saker att göra i Gent

2. Patershol

Patershol är en medeltida del av Gent i utkanten av stadskärnan som tidigare var en ”skum” del av Gent. Numera inte skum längre – däremot finns här massor med intressanta restauranger och barer. Stadsdelen är helt bilfri, vilket gör den till ett perfekt område att promenera i (även när det regnar)!

Saker att göra i Gent

3. Graffiti street

I samband med en festival i Gent 1995 tillät man graffiti på Werregarenstraat i Gent, för att erbjuda en yta där man kunde måla graffiti med tillstånd och på så sätt minska risken för taggar och graffiti på andra platser i stan. Det funkade bra, och Graffiti street är idag en av stadens mest populära sights. Då och då målas väggarna över med en färg som blå, för att sedan ge chans för nya street artist att visa upp sina talanger!

Saker att göra i Gent
Saker att göra i Gent

4. Ta en båttur

Ta en båttur på kanalen i Gent och kolla in staden från vattnet. Här i Gent kan man såklart förgylla sin sightseeing med en kall belgisk öl ombord!

Saker att göra i Gent
Saker att göra i Gent

5. Gravensteen Castle

En borg som byggdes på 1100-talet inte främst för att skydda mot angrepp från andra stater, utan för att skydda de ledande från uppror från vanliga medborgare. Den 16 november 1949 ockuperade studenter slottet, som en protest mot en höjd skatt på öl. Med sig hade du rutten frukt som de kastade på polisen när de kom för att avhysa studenterna. Idag firas årsdagen av ockupationen med att studenter tågar in i slottet – självklart med en öl i handen1

Saker att göra i Gent

6. Belgisk choklad!

Belgien är känd för sin choklad och i Gent finns flera små butiker som gör sina egna praliner. Vi besökte två av de mest välrenommerade;

  • Chocolaterie Cédric Van Hoorebeke – en chokladmakare som nu är inne på andra generationen. Kvinnan i mörkt hår nedan är gift med sonen till grundaren Luc Van Hoorebeke. Här kan man köpa klassiska fina chokladpraliner av högsta kvalitet. Deras webb hittar ni här.
  • HD Ghent – by Hilde Devolder Chocolatier. Grundad av Hilde (kvinnan i rött hår nedan). Hilde älskar choklad, men i små mängder och inte för söt. Så hon har specialiserat sig på små praliner med hög kakaohalt och har även choklad utan raffinerat socker. Hennes webb hittar ni här.

Saker att göra i Gent

7. Besök Gents äldsta godisbutik

Confiserie Temmerman är Gents äldsta godisbutik och här har tiden verkligen stått still. Här finns godis som görs på traditionellt vis och man kan testa sorter som inte finns någon annanstans. Som de ”sura ansiktena” – eller polkagrisrandiga karameller med kanelsmak.

Saker att göra i Gent

8. Noses from Gent

”Noses” – eller cuberdons som de heter på Belgiska – är den mest kända sötsaken från just Gent. Hård på utsidan, med en söt fyllning med hallonsmak inuti, Säljs bland anat i två i stånd på torget Groentenmarkt. Idag står stånden så långt från varandra som det är möjligt, då de är osams och deras osämja var för några år sedan en följetång i Belgisk media som kallades ”war of the noses”.

Noses from Gent

9. Klassisk och modern belgisk mat

Sugen på genuina belgiska smaker? I Gent finns både restauranger som lagar klassiska belgiska rätter som de altid lagats och en del som serverar moderna tappningar av dem. Samt såklart massa andra typer av restauranger, från street food till Michelinkrogar. Restaurangtips från Gent kommer i ett eget inlägg inom kort!

10. Pubar och cocktailbarer i Gent

Ölen är central i Belgien och Gent har många små ”brown bars” med stort utbud av öl som bara kostar hälften av vad en öl kostar här hemma. Här finns även flera ambitiösa cocktailbarer som håller en hög nivå. Mer tips på pubar och barer kommer i ett eget inlägg inom kort!

Bonustips: Boka en guidad tur

Ett perfekt sätt att göra sightseeing i Gent är med en guide. Om man som jag är mer intresserad av att guidas till intressanta platser, chokladbutiker, få grymma restaurangtips och slippa fokus på kungar och årtal är en foodie-tour med Nick (på bilden nedan och flera ovan i reportaget) att hett tips.

Det var han vi gick runt stan med i ett par timmar och det var klart den bästa guide jag gått en city tour med. Rolig, kunnig och med fokus på rätt saker – mat och dryck! Kolla in hans webb här.

Resan gjordes i samarbete med Visit Flandern – tankar och åsikter som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...