Weekend på Kolmården med djurmöten i fokus!

Dela inlägget:

I helgen var vi åter på Kolmården, av av barnens absoluta favoritparker som vi har varit på massor med gånger åenom åren. I takt med att barnen blivit äldre har intresset för de olika delarna i Kolmården ändrats. Ett par år var det Bamses Värld som var det bästa, sen blev den stora klätterställningen favorit och förra året var det Wildfire som de pratade mest om efteråt..

Men, vi har aldrig bott på Vildmarkshotellet eller tältat i Safari Camp, bara kommit som dagsgäster till Kolmården. Och vi har heller inte tidigare bokat några av parkens ”Exklusiva upplevelser” – där man kommer riktigt nära djuren. Så fokus denna Weekend på Kolmården var att kolla in det vi missat tidigare – plus testa favoriterna från tidigare såklart, som Wildfire.

Vi tog bilen ner från Stockholm i fredags eftermiddag och kom fram till Kolmården och Vildmarkshotellet vid 18-tiden. Vi checkade in, åt middag i deras stora matsal och njöt av solnedgången från hotellets terrass.

Weekend på Kolmården- utsikt från Vildmarkshotellets terrass

Sedan hängde vi i deras stora spa och bad tills det var dags för barnen att sova. Men de ville aldrig gå upp! ”Pappa, detta är ju inte ett spa – det är ju ett äventyrsbad” utbrast vår dotter glatt när hon såg den långa.forsen som blev klar favorit.

Weekend på Kolmården
Forsen i dagsljus dagen efter – då vi åter gick hit!

Mer om allt du behöver veta om rum, restaurang och badet på Vildmarkshotellet i ett eget inlägg inom kort!.

Solig septemberdag på Kolmården

Nästa dag vaknade vi upp till strålande sol och efter en god hotellfrukost promenerade vi till djurparken, dit man tar sig genom en egen entré från Vildmarkshotellet. Vi promenerade genom hela parken med ett antal fotostopp ner till Kolosseum där Elefanterna och Surikaterna bor. Nu var det dags att komma riktigt nära de små söta surikaterna.

Weekend på Kolmården i Djurparken
Weekend på Kolmården i Djurparken
Kolmården Elefanter

Guidad visning hos surikaterna

Surikat är ett litet däggdjur som bland annat lever i sydvästra Afrika. De lever i kolonier med upp till 30 individer i underjordiska hålor och så lever de även här på Kolmården. Här hade vi bokat en guidad tur, där vi ihop med två andra familjer fick följa med en djurvårdare in över staketet till de nyfikna Surikaterna,. mata dem och få höra lite intressanta fakta om dem. Exempelvis att en av dem alltid står på en hög plats och håller vakt medan de andra arbetar, för att kunna varna om det kommer en rovfågel eller annan fara.

Guidad visning hos surikaterna
Guidad visning hos surikaterna
Ledaren som spejar efter faror

Barnen älskade detta och som en bouns när man bokar detta paket (175:- per person) får man även en förbokad plats på Delfinshowen samt förtur på Safari-banan.

Wildfire – nästan för vild för mig!

Vi fortsatte upp förbi elefanter och apor till Wildfire – favoriten från sist vi var här. Jag älskar berg-och-dalbanor men denna är nästan för vild för mig med alla 360-snurrar! En gång klarade jag dock, barnen körde två gånger till…

Nedan film tog jag förra gången vi körde Wildfire, kolla in den om ni inte ännu testat världens näst högsta berg- och dalbana och vill få en försmak!

Delfinshowen Hope på Kolmården – premiär 2020

Sen gled vi in på våra förbokade platser på Delfinshowen Life som vi såg för sista gången – 2020 kommer en helt ny delfinshow på Kolmården som ska heta ”Hope”. Efter showen kollade vi vidare på delfinerna i det jätteakvarium som finns runt hörnet från delfinshowen. Även delfinerna kan man komma nära om man bokar ett paket, där man under en heldag får vara med när de tränas, och matas,. Men man får tyvärr inte bada med dem – ser ju så häftigt ut när tränarna gör det i showen!

Delfinshowen Hope på Kolmården - premiär 2020. Weekend på Kolmården

Mer bad!

Det finns massor att göra och se på Kolmården, men vi har gjort mycket vid tidigare besök, så efter delfinshowen ville barnen tillbaka till hotellet en sväng och bada lite mer. Varför inte? Det var superfint väder och jag var också sugen att softa lite vid hotellet. En kvart senare flöt de runt i forsen igen inne på badet, medan jag tog en solstol utomhus i eftermiddagssolen. Underbart – inte minst eftersom vi så här dags var i stort sett ensamma i både badet och på terrassen!

Vi hade dock en upplevelse kvar – Lejonmötet  – som var en del i Safari Camp-upplevelsen som vi också skulle kolla in. Den började med att vi tog bilen några hundra meter från parkeringen och mötte upp två djurskötare, som lotsade oss in genom låsta gallerportar till Lejonhägnet.

Weekend på Kolmården

Lejonmöte på Kolmården

Lejonen är ett av parkens farligaste djur, trots sitt gulliga utseende. Bästa chansen att se dem i det stora hägn de bor i är från Safaribanan, men nu skulle vi komma ännu närmare. Via en tunnel utanför hägnet tar man sig in i en kraftig bur in i hägnet. En djurvårdare lockar med lite kött för att de ska komma riktigt nära och efter ett par minuter dök ett par av dem upp. Så coolt! Så här nära har jag aldrig varit ett rovdjur förut.

Lejonmöte på Kolmården - Weekend på Kolmården
Lejonmöte på Kolmården
Lejonmöte på Kolmården

Detta kan jag verkligen rekommendera! Det ingår Lejonmöte om man bor på Safari Camp, men man kan även köpa till det som en separat utflykt för 250:-.

Safari Camp på Kolmården

Safari Camp är en tältby mitt i Kolmården, där man kan bo mitt bland djuren. Bor man här ingår lejonmötet och även ett besök hos Girafferna, plus BBQ vid en lägereld och grillande av marshmallows när mörkret lägger sig…

Safari Camp på Kolmården - Weekend på Kolmården

Detta har jag varit nyfiken på så efter lejonmötet följde vi med för att kolla in Safari Camp – och barnen blev så förtjusta i det att de var sugna på att stanna kvar. Mer om Safari Camp i kommande inlägg! Vi åkte dock tillbaka och åt vår middag på Vildmarkshotellet och softade sen på rummet, rätt möra efter en intensiv och härlig dag!

Sammanfattningsvis en riktig toppendag i Kolmården. Det är kul att det finns så mycket att göra och se för alla åldrar, även för våra barn som nu är 11 och 13. Och de exklusiva djurmötena – varför har vi inte kollat upp dem tidigare? Med tanke på resan hit, entré etc så är det en marginell extrakostnad, men en så stor upplevelse!

Tips för dig som blev sugen på att åka till Kolmården: Halloween hela höstlovet i Kolmården – läs mer här!

Weekenden här gjorde vi i samarbete med Vildmarkshotellet, men åsikter och tankar är som alltid mina egna!

2 kommentarer

    • Ja Lisa, jag läste ditt inlägg (fint!) innan vi åkte dit och blev därför så sugen på att även kolla in Safari Camp (som jag också kommer skriv om i veckan!)

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...