Vinprovning med Taysta & Bolla i Gamla Stan

Dela inlägget:

Sakta men säkert lär jag mig mer och mer om vin och i veckan fick jag mitt diplom från WSET-kursen jag gick i höstas – med resultat godkänd! Så, det var med lite nya kunskaper jag och en kompis gick på en vinprovning i fredags i gamla stan. 

I en källare på Österlånggatan hade Taysta – ett nätverk som arrangerar provningar av öl, vin och whisky över hela landet – arrangerat en provning av fem olika viner från Bolla i Valpolicella, som vi skulle prova med fem olika ostar

Vinprovning med Tastya i Gamla Stan
Vinprovning med Tastya i Gamla Stan

På plats fanns en somelier från Taysta som häll ihop provningen och fokuserade mycket på kombinationen av olika viner med olika typer av ostar. Här fanns även vinhuset Bollas vinmakare Christian Zulian, inrest från Italien, som berättade mer om de olika vinerna vi provade

Jag satt vid Christian på en wine makers dinner för något år sedan och provade några av dess viner redan då. Frågan var om jag skulle få en annan upplevelse nu efter min vinkurs.

Vinprovning med Tastya i Gamla Stan

Vinprovning med Taysta – fem viner från Bolla

Vi startade med två proseccos, en ekologisk som vi åt en kremig ost till. Nästa vin var ett lite torrare prosecco.  ”Everyday wines” kallade Christian dessa mousserande viner som var rätt flyktiga men goda, speciellt när man smakade dem ihop med osten.

Vi fortsatte in på de röda vinerna och Christian berättade kort om den innan vi provade dem.

Ett av den var en Amarone, som vinhuset Bolla var först med att producera och som görs på samma sätt som Sflursat-vinerna som jag provade på den vinresa till Italien jag var på i höstas (läs mer om den här). Det är ca 30% av druvorna – de bästa – som man plockar först vid skörden som går till till Amarone.

Resten av druvorna gör man vanligt Valpolicella av. Man gör även Ripassovin där man återanvänder resterna från amaronetillverkningen och blandar med enklare valpolicellaviner och ger denna mix en andra jäsning.

Sammantaget: God och kul vinprovning i Stockholm och hög stämning i den lilla källarlokalen. Vi satt tätt vid långbord och efter några glas vin hade vi roliga diskussioner med våra bordsgrannar. Många gäster var som vi några kompisar, men det var även många par här.

En perfekt aktivitet en mörk vinterkväll och presentkort på en kurs är såklart en bra julklapp till den dryckesintresserade!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...