Vad är en resebubbla?

Dela inlägget:

Vad är en resebubbla? Ett sätt att återuppliva turismen under pandemin

Gästinlägg – Vad är en resebubbla? Den rådande pandemin har satt käppar i hjulen för många saker under både 2020 och 2021. Turismen har sett stora bakslag på grund av restriktioner i resande, vilket har resulterat i katastrofala situationer för de människor och företag som livnär sig på turismen. Vissa länder och regioner har reagerat bättre på dessa än andra, men vissa länder har nu infört resebubblor för att försöka förbättra situationen. Frågan är, hur har detta lyckats, samt hur kommer det att se ut den närmaste framtiden?

Den personliga säkerheten bör tas på allra största allvar när man reser mellan olika länder och regioner, inte minst nu under denna pandemi. Se till att du regelbundet följer myndigheternas riktlinjer och regler, men skydda dig även mot det växande hotet av brottslighet online. En VPN ger dig ökat skydd tack vare anonymitet och kryptering, samt att du även får möjlighet att få tillgång till material som egentligen bara är tillgängligt i ett visst land. Använd gärna en VPN gratis testperiod om du först vill testa för att se om det passar för dig. Perfekt om du ska resa inom en resebubbla!

Vad är en resebubbla för något egentligen?

Ja, vad är en resebubbla för något egentligen? En resebubbla betyder att resor är tillåtna, men endast mellan vissa länder eller regioner, som i en liten bubbla. Vissa länder och regioner har valt att testa detta med positiva resultat, vilket har resulterat i stort intresse från andra länder och regioner runt om i världen.

Tanken bakom resebubblor är att människor ska kunna resa fritt mellan de länder eller regioner som ingår i bubblan, detta för att hålla spridningen av COVID-19 på en så låg nivå som möjligt, samtidigt som turismen och näringslivet fungerar på en acceptabel nivå. Vissa länder har redan infört detta med lyckade resultat, men mer om det nedan.

Länder som har infört resebubblor

Det finns ett flertal länder som har testat detta fenomen, men det var Estland, Lettland och Litauen som började med detta för att behålla turismen, handelsavtal, samt se till att allting flyter på så bra som möjligt under dessa pressade tider.

De positiva resultat som presenterades i länderna gjorde att många andra länder och regioner fick upp ögonen för detta. Hong Kong och Singapore var några efterföljare, samt att Australien har undersökt möjligheterna att öppna resebubblor tillsammans med delar av Asien.

Huruvida detta kommer att fortsätta under kommande år är svårt att säga. Situationen utvecklas hela tiden, men med tanke på att vaccinering är planerad att genomföras i stora delar av världen under 2021 kommer vi sannolikt att se mindre restriktioner på in- och utresor till de flesta länder i världen.

Skulle detta fungera för andra länder?

Frågan är, fungerar detta för alla länder och regioner? Det är en bra fråga, men en svår fråga. Skulle det fungera för ett land som Brasilien och närliggande länder? Det är ganska svårt att jämföra Brasilien med omnejd med det som de baltiska länderna lyckades med under 2020. Brasilien tillsammans med närliggande länder är oerhört mycket större och har enorma befolkningar, vilket betyder att detta självklart skulle innebära större risker.

Huruvida det skulle fungera eller inte är svårt att säga. För att få reda på det måste de egentligen testa, men vi kan med stor sannolikhet säga att det skulle vara en större utmaningen i jämförelse med den bubbla som skapades mellan Lettland, Estland och Litauen.

Slutord

Resebubblor är spännande fenomen som har skapats tack vare coronapandemins reserestriktioner. Anledningen till deras uppkomst är att länder vill behålla en del av sin turism, samtidigt som handelsavtal och andra förhållanden mellan företag, myndigheter och individer kan upprätthållas. 

Resebubblans uppkomst kan härledas tillbaka till 2020 då Lettland, Litauen och Estland öppnade upp gränserna mellan länderna. Endast medborgare från dessa länder hade nu möjlighet att resa fritt mellan länderna, vilket stimulerade ekonomin och det sociala samspelet, samtidigt som man kunde hålla spridningen av COVID-19 nere på en acceptabel nivå.

Andra länder fick snabbt upp ögon för detta och planerade själva att införa liknande koncept. Singapore och Hong Kong var bland de första att diskutera en möjlig resebubbla, något som sedan spred sig till länder som Australien. Här ville man skapa en resebubbla mellan Australien och delar av Asien.

Huruvida detta är något som kommer att sprida sig under 2021 får vi helt enkelt vänta och se. Det är heller inte säkert att större länder som Brasilien med omnejd skulle kunna göra detta lika effektivt som mindre länder som Lettland, Litauen och Estland. 

Just nu finns det fortfarande många frågetecken kring resebubblor, men det är spännande och se hur det utvecklar sig inom den närmaste framtiden. Vi väntar med spänning!

Bilder lånade från Unsplash.com

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...