Vingårdar och vinprovning på Cypern

Dela inlägget:

Cypern har en lång tradition av att producera vin och har faktiskt det äldsta namngivna vinet som fortfarande produceras – Commandaria. Detta är ett dessertvin som började produceras för 5000 år sedan. Bland annat uppskattat av Kung Lejonhjärta som beskrev Commandaria som “the wine of the kings and the king of the wines.”. Men det finns alla typer av vin att upptäcka och prova på Cypern – även andra starkare drycker!

Commandaria-vinet

Commandaria-vinet får bara produceras från druvor av någon av vingårdar som finns i någon av de 14 byar som traditionellt har gjort detta vin. Gillar man dessertviner eller anrika viner är detta område en perfekt utflykt, som ligger strax norr om Limassol, uppe i bergen.

Här kan man prova commandaria-vin lite överallt – det finns små vinhandlare i varenda by förutom alla vingårdar! Vi provade commandaria på Lambouri Winery – som är en av de största producenterna av commandaria. Deras showroom ser inte så märkvärdigt ut utifrån och de har ingen produktion på denna plats – men vinprovningen var en av de mest intressanta jag varit på. Så det är ett klart tips att åka dit!

Vi provade där även vitt och rött vin, grappa – ja, till och med cypriotisk whisky! Läs mer om provningen här.

I närheten kan man även kolla in hur en medeltida vinpress såg ut om man stannar till i den mysiga byn Omodos. Denna vinpress drogs runt av hästar och hit kom lokalbefolkningen med sina druvor för att pressa dem till vin.

Vingårdar och vinprovning på Cypern

Besök på vingård på Cypern – Vasilikon Winery

Vasilikon winery ligger i Kathikas, på den nordvästra delen av Cypern och är en av Cyperns största vinproducenter. Vingårdarna ligger på 600-700 meters höjd och man odlar både cypriotiska druvor som Xinisteri, Lefkada, Morokanela, Maratheftiko, Yiannoudi – och importerade druvor som Cabernet Sauvignon och Syrah.

Här kunde vi kolla in hela processen, från lokalerna där druvorna pressas, lagras på ståltank, vissa sedan vidare på ekfat innan de läggs för slutlagring på flaska.

Efter visningen av produktionen fortsatte vi med att prova några av vinerna. Först deras standardviner – sedan fick vi prova deras storsäljare Cabernet Sauvignon som var riktigt bra,

Massor med vingårdar och vinprovning på Cypern

Är du intresserad av att besöka en vingård på Cypern behöver du inte åka långt – de finns nästan överallt! En bra sammanställning om du vill besöka flera är att ta någon av alla vinrutter som finns. Kolla in Visit Cyprus guider här – där det finns sju olika kartor med vinrutter i olika delar av Cypern!

Prova vin på restaurang – ta in två flaskor

Förutom vingårdarna är såklart alla restauranger perfekta ställen att prova vin på. Om ni är ett större sällskap som dricker vin är tipset att ta in två flaskor av samma typ av vin för att lättare kunna definiera smakerna och se hur de skiljer sig! Rosévinet på Cypern som vi testade en lunch är ett hett tips – riktigt gott och torrt!

Prova vin på restaurang - ta in två flaskor

Läs mer om Cypern

Resan till Cypern var en pressresan arrangerad av Cyperns turistbyrå. Tankar och åsikter som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...