Spontanmiddag på Lilla Ego – utan att boka bord!

Dela inlägget:

Lilla Ego – lika populärt och fullbokat idag som när de öppnade den 5 November 2013. Men det går utmärkt att ta en spontanmiddag på Lilla Ego – utan att boka bord. Det finns nämligen 8 platser i köksbaren för drop-in gäster. Med perfekt utsikt över köket och luckan där kockarna lägger upp – ”platar” – alla rätter. Så är man i kön när Lilla Ego öppnar klockan 17.00 kan man knipa en av dessa platser – vilket jag och en kompis gjorde i veckan.

Även den första sittningen i restaurangen startar 17.00, så det var snabbt fullsatt i hela restaurangen!

Spontanmiddag på Lilla Ego – utan att boka bord!

Vi startade med en varsin öl och kikade på menyn. Mycket gott som alltid! Vi bägge älskar sill – så det blev rökt matjes till förrätt. Först kom brödserveringen in – som har varit identisk sedan 2013. En trälåda med smör och hackade nötter, på den ett portionsbröd som man uppmanas att bryta isär med händerna och fånga upp nötsmöret med. Så enkelt – och gott att få något att äta direkt när man satt sig.

Spontanmiddag på Lilla Ego

Vi tog in en liten snaps till förrätten. Jag dricker ytterst sällan snaps, så när jag väl gör det känns det väldigt festligt! Och den passade perfekt till matjesserveringen med äggula och fläder med en elegant kåpa av fryst gräddfil som man fick knacka hål på för att komma ner i rätten.

Till varmrätt valde jag röding, till vilken jag beställde in ett glas Riesling. Även rödingen var en snygg och välkomponerad rätt, med picklad gulbeta, en smörig sås och en krispig dumpning med shitakesvamp. Min kompis tog råbiffen med bakad rödbeta som även den var supergod och ännu mer fotogenuique med ett vackert tunt lökformat bakverk på toppen.

Till dessert tog vi bakad vaniljkräm med saltrostad macadamia och getostskum – samma som jag tog sist. Så himla god och inte så söt, vuxen smak.

Sist i kön?

Om ni har otur och kommer en dag när många har planerat en spontanmiddag och ni inte får någon av de obokningsbara platserna – testa att ställa er i kö till dem. Kvällen vi var på Lilla Ego var det flera sällskap bredvid oss som bara tog en rätt och sedan gick efter mindre än en timme. (Troligen foodies på besök i Stockholm som vill beta av så många restauranger som möjligt!).

Det finns även andra bra restauranger i närheten om det skulle vara tvärfullt, som exempelvis Le Petit Cochon – en modern fransk kvarterskog, Grus Grus – en vinbar med smårätter eller klassiska Tennstopet.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...