Lilla Ego – omåttligt populärt och ständigt fullbokat men alltid drop-in platser

Dela inlägget:

När Daniel Räms och Tom Sjöstedt, bägge tidigare vinnare av Årets Kock, slog sig samman och öppnade Lilla Ego för två år sedan blev det en omedelbar succé. I en enkel lokal med tegelväggar och handskrivna menyer upptejpade på väggarna serveras rätter på lyxkrogsnivå men till rimliga priser. Med ett stort fokus på att kombinera olika smaker och konsistenser, vackra uppläggningar men framför allt – otroligt god mat – går Lilla Ego hem hos alla matälskare.

LIlla Ego

Rätterna varierar efter säsong, bortsett från vissa långkörare som Löjrom för 2 personer – en plättlagg med små rösti som kommer in med en generös spritspåse med löjrom.

Vid vårt senaste besök fick vi som vanligt först in brödskålen med vitt surdegsbröd, fryst rivet smör och rostade solrosfrön.

Bröd och fryst smör

Medan vi tittade på menyn tog vi in Toms rekommendation av öl – som visade sig vara en burköl, kul!

Burköl

Vi startade med en förrätt på sotad lax med soja, alger, päron, kålrabbi och misomajonäs.

Lax på Lilla Ego

Otroligt god och välbalanserade smaker. Svårt att välja bland alla härliga varmrätter, men jag fastande för en långbakad fläsksida med rökt broccoli, lökglaserad broccoli och rå broccoli samt grön tomat och grön chili.

Fläsksida

Min syster som inte äter kött bytte ut sin fläsksida mot ugnsbakad rotselleri men med samma tillbehör. Så går det att göra med alla rätter, dvs få in ett vällagat vegetariskt alternativ till köttet.

Till dessert delade vi på två olika desserter, dels en varm ugnsbakad choklad med passionsfruktskräm, rågbröd samt mjukglass smaksatt med sesam. Den vita är en bakad vaniljkräm med saltrostade macadamianötter och ljummet getostskum. Mums!

Desserter på Lilla Ego

Som alltid en helt fantastisk matupplevelse! Borden släpps 90 dagar i förväg och blir direkt uppbokade, men det finns alltid åtta drop-in platser för spontana middagar där man sitter vid baren med utsikt över köket.

Drop-in platser på Lilla Ego vid baren
Drop-in platser på Lilla Ego vid baren

Dödens korridor

Får man ändå vänta på ett bord gör man det i ”dödens korridor” med en drink i handen. Trots namnet var det glada toner från korridoren!

Är man ett sällskap om 12-18 personer kan man även boka deras chambre separé i källaren. Där serveras en fast meny till hela sällskapet som med vin kostar 1500:- per person. Perfekt om man t ex ska fira en födelsedag eller liknande då man varken störs av andra och kan hålla tal etc.

Enda problemet med att äta på Lilla Ego är att det är lite svårt att bli helt nöjd med upplevelsen på andra krogar, det är få som kan mäta sig med Ego! Kanske inte så konstigt att hela tre av de åtta finalisterna i Årets Kock 2016 kommer från just Lilla Ego…

1 kommentar

  1. […] Christian Muda som driver matochresebloggen.se har restauranger som fokus på sina resor. Men, den restaurang han gillar mest ligger faktiskt hemma i Stockholm – Lilla Ego. Nyskapande rätter med stort fokus på grönsaker, avslappnad stämning och rimliga priser. Här berättar han om sitt senaste besök. […]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...