Skidåkning i La Rosière – ett vinterparadis i de Franska Alperna nära Italien

Dela inlägget:

La Rosière är en skidort i de franska Alperna på 1850 meters höjd. En snösäker destination och en populär skidort, framför allt för barnfamiljer. Liftarna går ända upp till 2800 meters höjd, så det är långa backar – som dessutom är breda och med massor av offpist mellan pisterna. 

Skidåkning i La Rosière

Backarna i La Rosière är mest blåa och röda, så det passar perfekt både för nybörjare och för lite  mer avancerade åkare – de röda backarna här är mer som svarta i Sverige. Och vill man ha mer utbud av skidåkning kan man från La Rosière åka skidor till La Thuile i Italien – samma liftkort funkar i bägge skidsystemen,

Skidåkning i La Rosière

Skidåkning i La Rosière

Vi bodde på Club Med I La Rosière som är det högst belägna hotellet med ski-in/ski out – så man kom direkt ut i pisten. Det finns fem sittliftar i La Rosière, vilka är riktigt långa och går hela vägen till toppen av bergen, vilka ligger på mellan 2200-2800 meters höjd. Det är skönt att vila i liften efter att man kört hela vägen ner – men det kan bli kallt dagar när det snöar och blåser. Dessutom finns flera knapp- och ankarliftar som går kortare sträckor. 

Backarna är helt fantastiska, breda fina pister och så gott om plats att det aldrig känns trångt, trots att vi var här under sportlovet som är den populäraste perioden, samma sak med liftarna – vi stod i kö maximalt fem minuter!

Gillar man att trixa och hoppa finns en stor snowpark med hopp för både nybörjare och experter!

Skidåkning i La Rosière
Skidåkning i La Rosière

Restauranger och barer i backen i La Rosière

Det finns flera restauranger och barer i backen i La Rosière, främst i de nedre delarna av skidsystemet. Vi åt lunch en dag på den mest välrenommerade restaurangen –  L’Antigel. En stor uteterrass, men ännu mer bord inomhus i två våningar.

Skidåkning i La Rosière
Skidåkning i La Rosière

Klassisk alpkänsla med murrig träinredning och rustik, vällagad mat. Vi delade på en ost- och charkbricka till förrätt. Sonen valde deras klassiska råbiff som var riktigt bra. Dottern parmaskinka med gratinerad ost som hon också gillade. Jag och min fru tog kockens val för dagen – anka med en gräddig sås och rostad potatis. En så god och mysig lunch! Glöm dock inte att boka bord om ni vill äta här!

Vi tog även fikapausar på andra restauranger – bland annat Le Plan de repos som är en mysig lite enklare restaurang med självservering och öppen brasa. Här blev deras varma choklad med vispgrädde en klar favorit, i en stor kopp med ett genröst täcke vispad grädde!

Andra restauarnger i backen är La Traversette som har en stor uteservering och enklare Bar Resto Rapid som är en av få restauranger som ligger på toppen ett av bergen.

Det finns inga stora after-ski ställen i La Rosière som man exempelvis hittar i Val Thorens, men Igloo Bar i backen har en DJ som spelar dagar med fint väder!

Skidvägen till La Thuile från La Rosière 

La Rosière ligger nära den Italienska gränsen och dagar med fint väder kan man ta en serie liftar och backar över bergen till den italienska skidorten La Thuile – samma liftkort gäller i bägge skidorterna. 

Skidvägen till La Thuile från La Rosière 
Skidvägen till La Thuile från La Rosière 
Skidvägen till La Thuile från La Rosière 
Skidvägen till La Thuile från La Rosière 

Det tar runt 1,5-2 timmar att åka mellan La Rosière och La Thuile och backarna är periodvis branta, så man ska vara bekväm med att åka minst röda backar innan man ger sig ut på denna tur. Det finns otroligt mycket pistnära off-pist på vägen, så en dag med lössnö är detta ett perfekt ställe att pumpa puder på. Det är även ofta till bergen mellan La Rosière och La Thuile guidade off-pist lektioner går.

Framme i La Thuile 

La Thuile har mest röda backar i sitt system och har klart fler nedfarter än La Rosière. Det finns även dubbelt så många restauranger i La Thuile som i La Rosière. Här finns även en kabinlift som går från dalen ändå upp till en av bergstopparna – samt massor med sittliftar.

Framme i La Thuile 

Dagen vi kom hit började det dra in dimma just när vi var framme, så vi återvände till La Rosière – men här skulle vi gärna stannat en heldag och utforskat systemet. Värt att tänka på om man åker över till La Thuile är att åka tillbaka tlll La Rosière i tid, senast 15.00. Annars väntar en dyr taxiresa tillbaka! Det är även inte alla dagar skidvägen till La Thuile är öppen – endast vid fint väder!

Kolla in en kort filmsnutt från resan

Sammantaget om Skidåkning i La Rosière 

Ett relativt litet system men med långa härliga backar, lätt att förstå systemet och hitta i. Flera bra restauranger i backen med stora uteterraser för soliga dagar! Perfekt att det sitter ihop med La Thuile för lite mer utmanande skidåkning med variation. Att vi valde just La Rosière var att hotellet vi bodde på – Club Med La Rosière ligger mitt i detta skidsystem. Kombinationen av detta otroliga all-inclusive hotell och skidåkningen utanför var helt perfekt. Läs mer om Club Med La Rosière  i nästa reportage!

Fler reportage om skidåkning i Frankrike

2 kommentarer

  1. Härlig resa till Alperna. Otur att ni inte kunde åka hela dagen i Italien. Men god mat i La Rosier fick ni njuta av. Fina bilder!

    • Hej,

      Ja, vädret är ju alltid lite en chansning när man åker till Alperna, men maten kan man i alla fall lita på!

      Med vänlig hälsning, Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...