Skidåkning i Val Thorens – ett paradis för alla typer av aktiviteter i snön!

Dela inlägget:

Skidåkning i Val Thorens – magiskt bra! Val Thorens är den högst belägna skidorten i Europa och byn ligger på 2300 meter över havet. Ihop med två andra byar har de skapat ”3 vallées” som är ett sammanlänkat liftsystem med över 600 kilometer nedfarter vilket gör det till världens största skidområde. Flera gånger har Val Thorens utsetts till Europas bästa skidresort.

Detta var andra stoppet på min skidresa i Franska Alperna och det var med klart höga förväntningar på skidåkningen i Val Thorens jag kom hit. Och de infriades – med råge.

Skidåkning i Val Thorens

Som en extra bonus kom det ordentligt med snö dagarna innan vi kom hit, så det var extra mycket snö. Och solen sken, himlen var klarblå – ja, vi fick en oförskämt bra bild av Val Thorens.

Skidåkning i Val Thorens – 3 vallees

I detta enorma skidområde finns så mycket olika pister att man kan åka i flera dagar utan att behöva tröttna på samma backar – totalt 84 stycken.. Det tar över en dag att bara åka runt i systemet. Men även fast det är stort är det relativt lätt att hitta. Alla liftar och nedfarter är tydligt skyltade. Det finns ett par stora kabinliftar och resten av de 28 liftarna är sittliftar samt några rullband för de riktigt små nybörjarna.

Skidåkning i Val Thorens
Skidåkning i Val Thorens
Skidåkning i Val Thorens
Skidåkning i Val Thorens
Skidåkning i Val Thorens
Skidåkning i Val Thorens
Skidåkning i Val Thorens

Fint pistade backar och även enkelt att åka off-pist vid sidan av pisterna – perfekt om det kommit nysnö. Denna typ av off-pist är oftast säker, men det är bra att hålla sig undan från partier där man ser att ingen har åkt – man vet aldrig när det kan starta en lavin.

Off-pist i Val Thorens

En förmiddag hade vi en off-pistguide som tog med oss till ett av alla fina off-pistområden i Val Thorens som man kan ta sig till via en vanlig lift. Vi startade denna dag med att ta på oss sändare och även en varsin ryggsäck med spade och en stav – utifall en lavin skulle utlösas och vi skulle behöva rädda någon (eller skulle behöva räddas). Nu lovade vår guide att inte ta med oss till ställen där det var någon risk alls för laviner, men man vet ju aldrig.

Det är verkligen en så häftig upplevelse att åka off-pist med en guide, som kan ta en till platser vi aldrig skulle vågat åka till själva. Inte minst för att man aldrig vet om man kommer tillbaka till en lift eller behöver gå en lång bit på egen hand. Och äntligen har jag börjat klara att åka och njuta av off-pist. Och vår gudie som även var skidlärare gav massa tekniktips när jag såg oss åka. Så detta blev en väldigt rolig och utvecklande förmiddag!

Skidåkning i Val Thorens

Nästa steg blir att gå till platser man inte kan ta sig med lift. Jag är inte riktigt där ännu, men vi såg flera sällskap som klättrade till toppen på berget,.

Skidåkning i Val Thorens

After Ski i Val Thorens på La Folie Douce

Det finns massor olika alternativ för after ski – både uppe i backen och nere i byn. Mest drag är det på La Folie Douce. Den dag vi var här var det ett specialevent och de hade en DJ och en sångare uppe på en balkong. Under stod publiken – både på golvet och efter tag även på alla bord. Väldigt bra drag och härlig stämning!

Efter ett par timmar när after-skin är slut åker alla ner vinglandes på sina skidor. Men tydligen händer det ändå extremt sällan olyckor när alla ska ta sig ner. Snön är mjuk att landa i!

After Ski i Val Thorens på La Folie Douce
After Ski i Val Thorens på La Folie Douce
After Ski i Val Thorens på La Folie Douce

Hyra skidor i Val Thorens

Jag hade inte med mina vanliga carvingskidor utan hyrde all-mountainskidor som funkar både off-pist och i backen. Skiduthyrningen låg bara några meter från vårt hotell och var riktigt high-tech. De scannade mina fötter och jag fick ett par pjäxor som nog var de skönaste jag någonsin provat – anpassade efter just min fot. Samt ett par riktigt bra skidor. Jag hade funderat på att köpa ett par all-mountainskidor. Efter dessa dagar bestämde jag mig för att skaffa sådana – plus ett par nya sköna pjäxor. Priserna för hyrskidor varierar på när man kommer – ni hittar Skisets hemsida här.

Hyra skidor i Val Thorens

Fler aktiviteter i backen – Fatbike & Zipline

Förutom brutalt bra skidåkning i Val Thorens finns det andra actionfyllda aktiviteter, som Fatbike och Zipline. Fatbike är stora elcyklar med kraftiga däck som man cyklar upp och nedför berget med. Det gjorde vi första dagen vi kom till Val Thorens, när liftarna stängt. En otippat lång tur som gick högt upp på berget. Riktigt kul och så vackert att göra det i solnedgången – fantastiska vyer!

Zipline i Val Thorens

En annan dag testade vi zipline. Här spänner man fast skidorna på rygggen och kastar sig utför en extremt lång ziplne som går ända ner till dalen.

Zipline i Val Thorens

Sammanfattningsvis: Skidåkningen och andra aktiviteter i backen i Val Thorens är svårslaget. Vilket paradis för skidåkning!

Läs mer om skidåkning i Frankrike

Vistelsen i Val Thorens var del i en pressresa arrangerad av den franska turistbyrån. Tankar och åsikter som alltid mina egna!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...