La Plagne i Frankrike – ett fantastiskt skidområde för hela familjen

Dela inlägget:

La Plagne är en vacker fransk skidort som ligger i Tarentaise-dalen i de franska alperna. Det är en av de mest populära skidorterna i Frankrike, och lockar 2,5 miljoner besökare från hela världen varje år.

La Plagne består av elva olika byar som är sammanlänkade med ett liftsystem som gör La Plagne till det fjärde största sammanlänkade skidområdet i världen. Här finns skidåkning för alla åldrar och färdigheter. Totalt hela 425 km preparerade nedfarter – från gröna, blåa, röda till svarta pister. Dessutom riktigt bra off-pist – även den för både nybörjare och riktigt erfarna åkare. Här kan man åka i flera dagar utan att behöva åka samma pist två gånger! Ett riktigt bra, stort skidområde med moderna liftar, både stolsliftar och två kabinliftar.

La Plagne i Frankrike
La Plagne i Frankrike
La Plagne i Frankrike

Skidåkningen är i fokus här – inte lyx. Det finns varken några 5-stjärniga lyxhotell eller Michelinkrogar i La Plagne. Men gott om mysiga 3 och 4-stjärniga hotell och massor med lite enklare restauranger med bland annat god fransk husmanskost. Ett exempel är Hotel Carlina som jag bodde på. Det ligger som nästan alla hotell i La Plagne mitt i backen – och har en stor härlig solterrass där man kan äta lunch om man har tur med vädret!

La Plagne i Frankrike

I La Plagne tillbringade jag tre dagar och hade turen att få riktigt mycket snö den andra dagen. Vi åkte då runt i hela liftsystemet med en guide och kunde bland annat njuta av flera decimeter helt orörd lössnö, intill de vanliga pisterna. Enkelt att ta sig till och väldigt riskfritt. Just när det kommit så här mycket snö på en gång ökar lavinfaran snabbt, men man säkrar alltid upp alla områden med pister genom att innan liftarna öppnar spränga bort snö som eventuellt riskerar att falla ner.

Vår tredje dag i La Plagne vaknade vi upp till strålande sol och klarblå himmel. Fortfarande massor med lössnö och nu kunde vi även njuta av den underbara utsikten över bergen som omger La Plagne.

Det finns massor med olika barer och restauranger i backen när man vill ta en paus. Och det kan behövas när man pumpat puder i ett par timmar! Att sitta här i solen med denna vidunderliga utsikt är verkligen underbart!

Chalet du Plain Bois – en restaurang i backen ni inte får missa i La Plagne

En av restaurangerna i La Plagne ni inte får missa är Chalet du Plain Bois. Det är ingen restaurang man åker förbi av en slump utan den ligger lite avsides – och man behöver boka bord i förväg. Här får man ett eget litet rum för sitt sällskap och man serverar enkel och riktigt vällagad mat som det märks är lagad med kärlek. Fokus här är att alla råvaror kommer från lokala producenter som erbjuder råvaror efter säsong. Riktigt bra service och supergott!

Vi åt här dagen det snöade och det var extra mysigt att ta en långlunch här inne framför brasan när snön yrde utanför! Ta av oss oss våra blöta kläder och pjäxor, ta på tofflor som fanns att låna och sedan njuta av denna goda mat!

Ni hittar bordsbokningen och deras adress på deras hemsida här.

Aktiviteter i La Plagne

Förutom skidåkning finns massor av aktiviteter i La Plagne. Första dagen gick vi en vandring med snöskor. Otippat kul och riktigt härligt att gå en promenad i denna vintriga miljö.

Andra populära aktiviteter är snöskoter, hundspann, zipline eller att besöka något av alla spa:n som finns i La Plagne – vissa även för familjer med små barn. Läs mer om alla aktiviteter i La Plagne här.

Frankrikes enda bobsleigh-bana

I La Plagne finns även Frankrikes enda bobsleigh-bana. Den byggdes till vinter-OS i Frankrike 1980 och här kan man som turist nu testa den riktiga banan. Med en stor hjälm får man sätta sig i en bob för fyra personer och på given signal puffas man nedför banan. Där flyger man ner i över 80 km/h i en dryg minut. Så häftigt! Som en berg-och-dalbana men på is!

Sammantaget om La Plagne

En stor skiddestination, perfekt för hela familjen. Med allt från enkla backar för nybörjare till svarta backar och riktigt bra off-pist för avancerade åkare. Så är skidåkning och andra aktiviteter på snön i fokus är La Plagne ett perfekt val! . Här kan ni kolla in och få alla detaljer om skidområdet!

Ta er till La Plagne

Man kan såklart ta bilen hela vägen till La Plagne, men de flesta svenskar väljer att flyga till någon av de närmaste flygplatserna. Från dem kan man ta hyrbil, taxi eller buss. Chambery är den närmaste flygplatsen till La Plagne med en transfertid på 1h45. Flyger man till Geneve eller Grenoble är transfertiden ca 2,5 timmar och från Lyon 3 timmar.

Vistelsen i La Plagne var del i en pressresa arrangerad av den franska turistbyrån. Tankar och åsikter som alltid mina egna!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...