Skaffa nationellt ID-kort innan nyår – 75% rabatt!

Dela inlägget:

Visste du att fram till nyårsafton 2022 kan du skaffa nationellt ID-kort för bara 100:- istället för 400:- som det vanligtvis kostar? Det är den tidigare regeringen som subventionerade dessa nationella ID-kort när köerna för vanliga pass var som längst – och kritiken var högljudd. Med nationella ID-kort kan man resa i hela EU/Schengen utan pass – och det är ju klart smidigare att ha med ett litet ID-kort i kreditkortsstorlek än sitt stora pass.

Körkort är snart inte en ID-handling längre!

Ytterligare en anledning att skaffa ett nationellt ID-kort är att det finns risk att körkort snart inte längre accepteras som ID-handling i Sverige. I en statlig utredning har man kommit fram till att körkortet bara ska fungera som bevis på att man får köra bil och att endast Polisen ska få utfärda ID-handlingar. Vissa banker ska enligt uppgift inte acceptera körkort längre – men de godkänner mobilt Bank-ID. Så just denna del är fortfarande lite oklar.

Körkortet har aldrig funkat för att resa inom EU/Schengen

Jag har själv bittert fått erfara att körkortet inte fungerar för resa inom EU/Schengen. För några år sedan när vi skulle till Kroatien hade mitt pass gått ut och jag hade inte hunnit skaffa något nytt. Någon tipsade om att man kunde resa inom EU med körkort och jag kollade då inte upp det mer. Men vid incheckningen uppmärksammades det – och jag fick i panik ta en taxi till polisstationen på Arlanda och skaffa ett provisoriskt pass. Då, när det inte var köer för tillfälligt pass fungerade det och jag hann – idag skulle det varit helt kört.

Passa på att skaffa nationellt ID-kort innan nyår

Att få ett nationellt ID-kort tar bara någon vecka – jämfört med 5-6 veckor för pass. Så det går snabbt . Och nu alltså även subventionerat fram till nyår 2022.

Boka en tid dagen innan

Att hitta lediga tider hos passexpeditionen är fortfarande lite knepigt, men just nu finns det finns strötider på alla passexpeditioner om man bokar tid kort inpå och kan vara flexibel. Troligen personer som bokat en tid långt i förväg och sedan avbokar när påminnelsen inför besöket kommer.

Så här ser bokningsläget på min närmaste passexpedition, Stockholm City, ut just nu.

Skaffa nationellt ID-kort

Ingen rabatt om man bokar pass och nationellt ID-kort samtidigt

När man väl har fått en tid hos passexpeditionen kan man göra både pass och nationellt ID-kort samtidigt. Men då får man ingen rabatt utan får betala 400:- för det nationella ID-kortet.

Märkligt i sammanhanget är att det går utmärkt att identifiera sig hos Polisen med körkort – för att skaffa det nationella ID-kort som numera krävs på bank!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...