Resa utomlands i jul – tips inför resan

Dela inlägget:

Ska du resa utomlands i jul? Kul! Det ska vi med – strax efter julafton. Det finns många saker att tänka på om du ska resa utomlands i jul – här kommer min checklista!

#1. Gäller passet – eller räcker det med ID?

Ett giltigt pass-eller ID -handling är ett måste om du ska resa utomlands i Jul. Tänk på att flera länder kräver att passet ska vara giltigt 6 månader efter du reser hem. Reser du inom EU räcker det däremot mer ett nationellt ID-kort – som man numera får på en vecka. Passa på att skaffa det före nyår 2022 så kostar det bara 100:-.

Resa utomlands i jul - tips inför resan

#2. Bara handbagage – eller checka in

2022 är året då väldigt många drabbades av försenat och borttappat bagage – och julen 2022 lär inte vara ett undantag. Så – om du reser med ett byte – försök att bara resa med handbagage. Och behöver ni checka in bagage – mixa så ni har lite av varje persons kläder i varje väska. Så inte en person blir helt utan kläder om en väska försvinner på vägen. Tänk även på att inte packa några värdesaker eller andra viktiga saker som mediciner i det bagage du checkar in i det fall det försvinner. 

#3. Var flexibel med dagarna 

Har ni inte bokat flygbiljetter ännu? Kan man vara flexibel och resa där andra inte vill resa är priserna klart lägre. Vi åkte exempelvis till Dubai för ett par år sedan sent på julaftonskvällen – och tillbaka på nyårsmorgon. Priset blev mindre än hälften än om vi rest en dag senare. 

Har man is i magen kan man använda samma strategi som betting för att chansa på att priserna går ner närmare avresa. Men då denna strategi tidigare kunde funka är det idag ofta så att flygresorna tar slut eller går upp i pris ju närmare avresa man kommer. 

#4. Boka resan med bra kreditkort 

Se till att boka flygresan med ett kreditkort som har en bra reseförsäkring. Det ingår ofta även en reseförsäkring vid betalning med vanliga bankkort som har Visa eller Mastercard-koppling (dubbelkolla med din bank) – men ersättningen är ofta högre med ett kreditkort typ American Express. 

#5. Försenat flyg? Spara kvitton.

Är flyget försenat har man ofta rätt till både mat, dryck och ersättning i form av pengar – ibland så tidigt som efter två timmars försening. Detta beror till viss del vilket kreditkort du betalat resan med. Men längre förseningar ger även rätt till ersättning oavsett hur du betalat resan – då flygbolagen i dessa fall enligt EU-förordning 261 som introducerades 2004 är skyldiga att betala ersättning vid försenade eller inställda flyg. Läs mer om dessa ersättningar här.

20 intressanta fakta om flygplan!

#6. Skadad väska? Anmäl inom 7 dagar

Om din väska skadats under flyget kan du få en ny väska. Enklast är det att anmäla detta direkt på Arlanda när du kommer tillbaka till Sverige- har man en vanlig väska kan man ibland få en ny direkt då de har ett lager med väskor bakom disken. Men man har upp till 7 dagar på sig att göra anmälan om skada- om man t ex inte sett skadan innan man kom hem.

Har du några fler tips inför resa i jul? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...