Provisoriskt pass på Arlanda – så gör du om det är riktigt bråttom

Dela inlägget:

Behöver du snabbt skaffa ett provisoriskt pass på Arlanda? Så här gör du om det är riktigt bråttom:

  1. Ta en taxi till Polisen på Arlanda (Tullvägen 7). 4 min med taxi.
  2. Låt taxin stå kvar – spring upp till passtillverkningen på plan 4.
  3. Ta en nummerlapp, vänta snällt på din tur, säg när ditt flyg går (så de förstår hur bråttom det är), betala 980:-, ta ett passfoto och vänta på att passet blir klart (ca 10 min).
  4. Ta emot ditt provisoriska pass, spring ner till taxin, åk tillbaka till Arlanda, rusa till säkerhetskontrollerna, gå förbi hela kön med och passera kontrollen.
  5. Spring till gaten – du hinner!

Provisoriskt pass på Arlanda – så gör du om det är bråttom

Jag visste att mitt pass var på väg att gå ut, men flera tider jag hade bokat in för att skaffa ett nytt pass fick jag avboka på grund av jobbmöten. När det närmade sig sommar fanns inte en enda ledig tid att boka för nytt pass och jag tänkte ordna det senare i sommar, mitt pass gällde fram till 4 juli.

Två dagar innan resan till Kroatien kollade jag när vår återresa var – och det var först 5 juli. En dag för sent alltså. Jag lugnades dock när jag fick höra att körkort gäller och tog bara med det till Arlanda.

Men, när vi, en trekvart innan flyget skulle gå skulle checka in vårt bagage ville de se passen och det visade sig att körkort inte alls gäller utanför norden. Det är ”nationellt id-kort” som är det enda som gäller förutom pass om man ska till Kroatien. Panik!

Taxi till Polisen vid Arlanda

Så, med bara 45 minuter kvar innan flyget skulle gå blev det väldigt bråttom att lösa detta. Vi checkade in allt bagage och jag fick ett boardingkort som dock bara gällde om jag ordnade ett pass. Skulle jag hinna med?

Familjen gick vidare mot gaten medan jag rusade till taxistationen (en trappa ner – vid ankommande) och hittade en taxi som körde mig till Polisstationen på Arlanda.

Taxichauffören hade vana av detta och sa att han hade flera körningar i veckan hit. Det brukade ta ungefär en kvart att fixa ett provisoriskt pass när man väl är framme hos Polisen.

Provisoriskt pass på Arlanda – framme vid polishuset

På fyra minuter var han framme och jag rusade fyra trappor upp i Polishuset. Där såg det ut som ett vanligt polishus med samma maskiner som man fotar för vanliga pass. Jag tog en nummerlapp och hade som tur var ingen före mig så jag fick hjälp direkt.

Provisoriskt pass på Arlanda

Tjejen i kassan frågade när mitt flyg skulle gå – 09.00. 40 minuter kvar!

Hon snabbade på och efter knappt 10 minuter var mitt tillfälliga, rosa pass klart. 30 minuter innan avgång!

Jag rusade ner till taxin som stod och väntade på mig och han körde mig tillbaka till Arlanda.

Provisoriskt pass på Arlanda

Nu var det massor med folk i terminalen och jag fick kryssa mellan sällskap med stora bagagevagnar för att snabbt ta mig till säkerhetskontrollen. Där var det lång kö, men jag sprang förbi hela kön och var förbi säkerhetskontrollen på 30 sekunder.

Jag hann precis fram till gaten när man började boarda – så jag hann alltså, till och med med några minuters marginal…

Väldigt klantigt, från att inte förnya passet i tid, till att inte veta att körkortet inte gäller som legitimation utanför norden. Kortkort är inte ett nationellt Id-kort!

Men, en erfarenhet rikare! Och 1300:- fattigare (pass 980:-, taxi 320:-).

Har man lite mer tid än jag hade kan man även ta en buss till Polisstationen eller promenera, det ligger bara någon kilometer från Arlanda.

Öppettider oftast 06-22. Dubbelkolla detaljerna hos polisen.se

Fler tips inför resan

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...