SK Mat och Människor i Göteborg – Michelinrestaurang i Göteborg

Dela inlägget:

SK Mat och Människor i Göteborg drivs av krögaren Stefan Karlsson, en välkänd kockprofil som vann Årets Kock 1995. Kökschef på SK Mat och Människor är Martin Moses, som vann Årets Kock 2019. SK Mat och Människor har en stjärna i Guide Michelin och här kan man antingen slinka in och bara äta en rätt – eller gå loss på en hel 6-rättersmeny med matchande vinpaket,

Vi hade bokat bord här på lördagen under vår Göteborgsweekend, som en grande finale – helt klart med höga förväntningar. Restaurangen är byggd där det tidigare låg ett gammalt glasmästeri och har under åren byggts ut för att nu kunna ta uppåt 80 gäster. Det kalla och varma köket ligger öppet, så man kan kolla in kockarna arbeta. Är man riktigt nyfiken finns även ett chefs table så man kommer ännu närmare.

SK Mat och Människor i Göteborg
SK Mat och Människor i Göteborg

4-rättersmenyn på SK Mat och Människor (med bonusost)

Vi bestämde oss för 4-rättersmenyn och tog till det ett matchande vinpaket. Brödserveringen var två sorters nygräddad bröd som var helt sagolikt gott, sedan började vinet och rätterna komma in.

Först, en gravad hälleflunda med brynt lökkräm, färska och rökta varbergstomater, fläder och krossade pumpakärnor. Vårigt, friskt och riktigt gott.

SK Mat och Människor i Göteborg

Om möjligt ännu mer vårigare var såklart vit sparris med en sås på kycklingbuljong mixad med grillat smör, stenbitsrom och vattenkrasse, som serverades av köksmästaren själv.

Varmrätten var en liten bit hängmörad ryggbiff med odlad sätilasvamp, vasslebakad färsklök, sotad purjolök och rödvinssky. Såklart perfekt stekt kött med riktigt goda tillbehör.

Efter köttet fick vi in en bonusrätt – vitmögelost med varm karamell, rosmarin, torkad aprikos, vallmofrö, valnöt och kavring. Detta var en höjdare som vi verkligen gillade. Vi fick detaljerna om hur man lagade det så detta kommer vi bjuda gäster på i vår. Ett så gott sätt att servera ost på.

SK Mat och Människor i Göteborg

Desserten var en läcker liten arbetad skapelse. Rabarber med Bretonkaka, en seg rabarberfudge, frystorkad yoghurt, björkolja och gräddig citrontimjanglass.  

Och vinerna till – perfekta matchningar rakt igenom och målande beskrivningar av dem från vår servitris. Tyvärr fastnade inte alla detaljerna om vinerna i minnet den här gången heller, men jag gillar ändå när de berättar. 🙂

Pris: Fyra rättersmeny 670:- pp. Matchande vinpaket 450:- pp.

SK Mat och människors web hittar ni här.

Fler Michelinkrogar med stjärnor i Göteborg

Göteborg har totalt fyra krogar med en stjärna i Guide MIchelinKoka, Bhoga, SK Mat och 28+. Jag har nu ätit på alla fyra, men bara bloggat om tre av dem, Så 28+ (som det var evigheter sedan jag var på) ligger bra till för ett besök nästa gång vi vill slå på stort i Göteborg!

Besöket på SK Mat och människors gjorde vi i samarbete med Visit Göteborg, men tankar och åsikter är som vanligt mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...