Matochresebloggen
Pop-up restaurang Restauranger

Martin Moses från Sk Mat och Människor gästspel på Tegelbacken

Årets Kock 2019 -. Martin Moses – jobbar i vanliga fall i Göteborg på finkrogen SK Mat & Människor i Göteborg. Men i veckan gjorde han ett gästspel på restaurang Tegelbacken i Stockholm för att bland annat laga upp en av de rätter som tog honom til finalen i Årets Kock 2019. Göteborg & Co passade på att bjuda in lite press för att testa denna meny och jag hade förmånen att vara en av dem. När jag hade chans att prata lite med en av Göteborgs bästa kockar frågade jag såklart honom om hans bästa restaurangtips – de finner ni längre ner i detta reportage. En av hans fem favoritkrogar har vi redan testat!

Tegelbacken – ett kärt återbesök

Jag har ätit på Tegelbacken några gånger tidigare – alltid lika bra, – men nu var det ett bra tag sedan. Så det var kul att denna pop-up var just här!

Fullsatt med gäster som liksom jag var nyfikna på att prova denna pop-up. Men vi fortsatte en trappa upp till ett Chambre Séparée.

Femrättersmeny med västkusttoner

Vi serverades en fantastisk femrättersmeny som inleddes med en tartar på hångmörad biff med brynt smör och soja, champinjoner, krispig jordärtskocka och krasse.  Så här ska en tartar smaka, perfekt komponerad!

Nästa rätt var den jag var mest nyfiken på. Potatis ‘Årets kock 2019‘ – en av de rätter som Martin vann tävlingen med där han tolkade utmaningen att rätten skulle baseras på just potatis. Potatisen kom in i flera skepnader, som frasig och inkokt Amandine med skum på King Edward. Till det mjölkkokt vitlök, odlad svamp, sotad purjolök och aromatiska örter. Snyggt, intressant och väldigt gott!

Sen fick vi lite påminnelser om att Martin är baserad på västkusten. Eldad havskräfta med inlagda granskott, krispigt bovete, ängsyra samt riven gravad äggula och kräftemulsion – så gott att jag åt upp varenda droppe, såsen med en bit bröd.

Den andra varmrätten var en rimmad och bakad torskrygg med sås mixad med grillat smör, kräm på broccoli och dragon, komprimerad grön tomat och rostade pumpakärnor.

Finalen var en lätt sorbet med hallon och rödbeta, lakritscurd, semitorkad beta, kristalliserad vit choklad, örtsallad och yoghurtskum. 

Denna meny var verkligen något extra och en påminnelse om att vi inte behöver resa utomlands för att äta riktigt bra. Tvärtom. Jag tycker maten på krogar som dessa i Stockholm och Göteborg verkligen håller en hög klass. Så sugen nu på att åka en weekend till Göteborg och testa lite mer ambitiösa krogar! men vilka är de bästa i Göteborg? Det passae jag på att fråga Martin om,

Fem riktigt bra krogar i Göteborg – enligt Årets Kock 2019

Jag frågade Martin vilka hans fem favoritkrogar i Göteborg är och nedan är hans tips. En av dem – Koka – åt jag och min fru på en weekend i Göteborg och det var riktigt bra – läs mer om Koka här.

  • Epoque – Modern kvarterskrog. Läs mer här.
  • Mr. P – internationell bistro/vinbar. Läs mer här.
  • Divan – Persisk kolgrill. Läs mer här.
  • Vi Viet – Vietnamesisk restaurang. Läs mer här.
  • Koka – Ny nordiskt. Läs mer här.
Naturvin på Koka

Har du fler tips på bra restauranger i Göteborg? Kommentera gärna!

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar