Restaurang KOKA – Michelinkrog i Göteborg

Dela inlägget:

Helgen i Göteborg ville jag maxa och äta en riktigt bra middag på lördagskvällen med min fru. Tanken var att barnen säkert skulle vara trötta efter en dag på Liseberg och vara nöjda med att stanna kvar på hotellet.

Så, både jag och min fru började att göra research. När jag åt middag på Ichi i Stockholm ett par veckor innan hade vi en riktigt trevlig servitör som verkade ha bra koll på det mesta, så jag frågade om han hade några restaurangstips i Göteborg. Utan att tveka sa han ”Restaurang KOKA”. Jag frågade vilken typ av restaurang det var och den närmaste liknande restaurangen i Stockholm tyckte han var Lilla Ego. Bättre betyg kan man i mina ögon inte få så jag försökte boka bord med en gång. Och till skillnad från Lilla Ego där det alltid är fullbokat fanns det bord på KOKA för två just den dag och tid vi hade i åtanke.

Så. efter en heldag på Liseberg i lördags köpte vi upp mat från hotellets restaurang till barnen och promenerade knappa tio minuter till restaurang KOKA.

Restaurang KOKA i Göteborg

På Restaurang KOKA serverar man ”Modern västsvensk gastronomi” och har en stjärna i Guide Michelin. Man har en a la carte meny och två avsmakningsmenyer med 5 respektive 7 rätter, självklart med passande vinpaket.

Vi beställde in en varsin 5-rättersmeny, jag med vinpaketet medan min (numera) måttfulla fru nöjde sig med ett glas vin till att börja med.

Restaurang KOKA
En liten amuse i form av en grön ärtsoppa och kvällens meny i ett fint kuvert.

Restaurang KOKA

När vi fått vin i glasen kom en liten amuse på bland annat gröna bönor. God, men inte så speciell. Vinet – en riesling – däremot var supergott. Vår servitris visade sig även vara sommelier och kunde verkligen allt om de viner de serverar.

Restaurang KOKA

Efter amusen fick vi in en liten brödservering med hemkärnat smör, tunt knäckebröd och rågbröd. Kanske inte det nyttigaste men så himla gott!

Restaurang KOKA

KOKA – Michelinkrog i Göteborg

Dags sedan för första rätten från menyn på denna michelinkrog. Den första rätten var makrill med grön tomat och friterade bondbönor. Helt fantastisk mör, god makrill och perfekt ihop med tomaten och de krispiga bönorna. Vilken start!

Restaurang KOKA Michelinkrog i Göteborg

Nästa rätt var hackade ostron som låg under ett täcke av kokt broccoli. Jag älskar ostron, men detta var inte för mig det optimala sättet att äta dem på och broccolin tog lite för stor plats, även om rätten som helhet var god. Vinet till var dock riktigt bra!

Michelinkrog i GöteborgMichelinkrog i Göteborg

Den tredje rätten var dock en fullträff och även vinet som serverades till var superbra. KOKA serverar mycket naturviner och detta Franska Rhonevin var ett sådant, Jag har haft klart svårt för röda naturviner men vår servitris inledde med att förklara att man inte ska tänka på rödvin när man dricker dessa naturviner, utan snarare på cider som har en helt annan eftersmak.

Med det i bakhuvudet upplevde jag vinet helt annorlunda och kunde uppskatta det. Speciellt i kombination med rätten på ostronskivling med karamelliserad yoghurt och rödbetor som var kanonbra.

Michelinkrog i Göteborg NaturvinerMichelinkrog i Göteborg KOKA

Även den fjärde rätten kom med ett spännande naturvin, till den anka med en getostkräm och hyvlad zucchini. Anka är inte mitt favoritdjur att få in på tallriken med denna rätt var riktigt bra.

Michelinkrog i Göteborg KOKA

Sist ut, körsbär med bittermandel, tunna strimlor friterad potatis och smörkola var en perfekt avslutning – speciellt med det dessertvin vi fick till – Pinaeu de Charentes Chateau de Boulon!

Restaurang KOKA Michelinkrog i Göteborg

Sammantaget en så himla god och trevlig middag, inte bara för den goda maten och vinerna eller att jag hade min trevliga fru till bordet utan även för att personalen verkligen var varm, snabb och kunnig. Restaurang KOKA var dock inte som Lilla Ego, utan matmässigt mer likt Agrikultur som jag minns maten när vi åt där och vinmässigt mer åt Volt-hållet med fokus på naturviner.

Inredningen då? Den går i ljust trä med vissa textildetaljer i lila. Träbord med fanerad yta som likt borden på Rolfs Kök i Stockholm kan sammanfogas med en skiva för att skapa ett långbord av 5 bord för 2.

Michelinkrog i Göteborg KOKA

Ska ni till, eller bor ni i Göteborg kan jag verkligen rekommendera en middag på KOKA!

Pris: 5-rättersmeny 695:-, vinpaket 600:-. 7-rätterspaket med vinmeny 400:- extra.

Läs med och boka bord på restaurangkoka.se

4 kommentarer

  1. Fantastiskt på alla sätt. Bemötandet av den finfina servitören som fick oss att känna som vi hade känt honom länge trots att detta var vårt första besök på restaurangen hatten av för servicen och! maten var gudomlig.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...