Safari nära Kapstaden – Aquila Safari

Dela inlägget:

Vi ville gärna åka till ett safari nära Kapstaden någon dag under vår vecka i Sydafrika. Då vi kom under absoluta peak-perioden över nyår var mycket uppbokat, men vi lyckades boka platser för en solnegångstur på Aquila Safari, som ligger ca 2 timmar från Kapstaden med bil.

Safari nära Kapstaden – Aquila Safari

Vägen till Aquila Safari går genom höga berg, på bra motorväg. Extremt långa upp- och nerförsbackar upp till 7-8 kilometer- och otroligt vackra vyer – speciellt på vägen hem när solen hade gått ner.

Framme på Aquila Safari välkomnas man med ett glas bubbel och sedan kan man förse sig med lite enkla snacks innan det är dags att ge sig ut i den stora parken. På de vanliga turerna åker man i öppna bussar som tar runt 20 personer och man har med sig en förare som även fungerar som guide. Parken är stor – 10.000 hektar – och utlovar att det finns chans att se alla ”big five”. – flödhäst, noshörning, elefant, lejon och leopard.

Vi är totalt fem bussar som startar samtidigt, men delar snabbt upp oss i olika delar av parken. Första stoppet är vid en damm där flodhästarna trivs. Vår guide är riktigt underhållande och berättar at flodhästen är det djur som dödar flest människor efter myggor. Inte för att de är rovdjur – de äter bara gräs. Men de hatar att bli störda, så olyckor sker när människor till exempel går för att tvätta kläder i vatten där de bor.

Safari nära Kapstaden - Aquila Safari

Vi kör vidare i parken och ser flera coola giraffer innan parkens elefanter kommer framtrampande, i ett moln av damm runt sig. Turen går lugnt fram, med gott o mtid att kolla in och fota djuren och guiden fortsätter att berätta detaljer om alla djur vi ser.

Vi ser även en stor flock zebror innan det är dags för en paus vid ett litet hus mitt i parken där vi får ännu mer bubbel, vatten,. nötter och torkad frukt.

Safari nära Kapstaden - Aquila Safari
Safari nära Kapstaden - Aquila Safari
Safari nära Kapstaden - Aquila Safari

Lejon – parkens slöaste djur

Efter pausen tar vi oss in i en separat, inhägnad del av parken där lejonen håller till. Denna heta dag låg de mest och vilade i skuggan. Så himla kul att se dessa pampiga djur med egna ögon.

Vi körde vidare och fick syn på en flodhäst som var uppe från vattnet för att äta. Tydligen så ovanlig syn att till och med vår guide tog ett kort. Det sista djuret vi såg var ett gång noshörningar. De ser verkligen ut som någon form av urdjur med tydliga drag av dinosaurier. Klart fascinerande djur!

Big four snarare än five

Mer zebror och så kom girafferna igen samt ett gäng antilooper innan turen var slut. Leoparderna då? Ja, guiden sa att det var ytterst sällan man såg dem i parken. Skygga och stack ibland iväg från parken i peridoder. Ofta var det bara spår av dem som gjorde att man förstid att de ibland är i parken. Är man godtrogen godtar man det förklaringen. Är man mer cynisk kan man tänka att de inte har leoperder alls här, men att man ändå annnserar ut att de har ”big five” – då man vet att det är just detta många turister är ute efter.

Så, att utlova ”big five” stämde inte riktigt här – snarare ”Big four”. Parken är stor nog för att det ska kännas bra för djuren – men samtidigt går det inte att jämföra med stora naturreservat som Krugerparken. Fördeln här är att man faktiskt snabbt får de de flesta djuren – då det är en begränsad yta. Och det är smidigt med ett safari nära Kapstaden.

Bad i kvällssolen

Jag hade sett på Aquilas hemsida att de hade en stor pool, så vi tog med badkläder och tog ett bad i kvällssolen efter safaritturen. Frågade inte innan – men heller ingen som brydde sig! Underbart denna heta dag när det var uppåt 35 grader i skuggan.

Bad i kvällssolen

Avrundade med buffémiddag

Klockan hann bli 19.00 och vi insåg att det skulle blir försent att åka någon annanstans för middag, så vi kollade om vi kunde betala för att äta på hotellets buffémiddag som i vanliga fall ingår för hotellgästerna – och det gick bra. Hotellet är 4-stjärnigt och buffén var väl snäppet under, men helt ok!

Underbar solnegång över bergen

Vägen hem var fantatsikt vacker, med vyer som dessa – svåra att fånga på bild.

Sammantaget – en riktigt kul safari nära Kapstaden som både var rimlig i pris och låg skapligt nära Kapstaden. Det finns dock klart lyxigare Safaris om man åker lite längre – de har dock sällan dagsbesök utan där behöver man även bo en natt för att få access.

Läs mer om Sydafrika & Kapstaden

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...