Vingårdar nära Kapstaden – Durbanville & Stellenbosch

Dela inlägget:

Gillar ni vin och god mat och åker till Kapstaden är det ett måste att besöka någon av alla vingårdar nära Kapstaden!

Mest känt är Stellenbosch, men även Durbanville – som ligger närmare Kapstaden – har massor med bra vingårdar med riktigt bra restauranger. Med bil tar det bara 25-35 minuter från Kapstaden till alla de vingårdar ni kan läsa mer om nedan.

Vingårdar nära Kapstaden – Durbanville & Stellenbosch

Vi som bodde i Durbanville passade på att besöka flera av vingårdarna där – och de var så bra att vi inte ens åkte till Stellenbosch denna gång. Men vi har tips om Stellenbosch också för er som vill kolla in bägge vindistrikten..

Några av alla tips han vi testa – och de levde upp till fötvätningarna. Och ni har även ännu fler tips i detta reportage om vingårdar både Durbanville & Stellenbosch från vännerna som bor i Durbanville som vi lånade huset av!

#1. Diemersdal Winery – The Farm Eatery

Diemersdal Winery har en stor uteterrass där man kan ta en ostbricka och prova lite olika viner. Vill man ha en rejälare måltid rekommenderades vi att boka bord på deras The Farm Eatery – och det var en så härlig lunch!

Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch

Här serveras ”tapas” – mellanrätter som man anrtingen kan beställa in a la carte – eller ta in kockens val som är ett gäng tapas man delar på två. Barnen tog 2 tapas var – för att vara säkra på att de skulle gilla det som serverades. Jag och min fru delade på kockens val. Till det tog vi in det vin som servitören rekommenderade. – självklart från den egna vingården.

Vår härliga meny startade med en brödservering och en liten krokett på anka. Sedan en rad goda och vackra rättter, som timbal på pumpa, fisk med musslor, broccoli med kokos, en till fisk med ärtor, fläsksida med majs och oxkind. Så himla gott och vinet var en fullträff.

Även barnens tapas (som vi provade) var supergoda. Vår dotter tog en skål med krispig bläckfisk som var en av de godaste bläckfiskrätter jag smakat. Även risotto, tonfisk och tacos som de beställde vare riktigt bra.

Alla var meganöjda med denna lunch! Hit kan jag verkligen rekommendera att ni åker för en lunch,. Och så prisvärt – hela lunchen kostade bara motsvarande 900 SEK inklsuive en flaska vin som bara den skulle kostat 900;- hemma i Sverige.

Det vin som servitören rekommenderade fanns inte på glas, men han tipsade om att vi kunde ta med det som var kvar hem. Perfekt då jag körde bil och bara tog ett glas – och min fru är ännu mer måttfull även om hon inte kör!

Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch

Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch

#2. Nitida Winery – Tables at Nitida

Nitida Winery är en av de minsta vingårdarna i Durbanville – och här finns restaurangen Tables at Nitida dit vi åkte för brunch och vinprovning en dag. Massor av goda brunchrätter som egg benedict, yoghurt med granola eller en klassisk farmers breakfast! Så vällagat och gott!

Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch
Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch

Vinprovning på Nitida Winery

Ett stenkast från restaurangen finns Nitida Winery’s vinprovningsbyggnad, fylld med stora ekfat med vin. Här provade vi två sorters bubbel, en risleing och en pinot. Det godaste bubblet köpte vi med oss hem till vår nyårsmiddag! Det är nästan gratis att prova viner här. Jag och fru delade på fyra glas av deras finare viner – det kostade 40 sek totalt.

Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch
Vingårdar nära Kapstaden - Durbanville & Stellenbosch

#3. Klein Roosboom

Våra vänner i Sydafrika sa att Klein Roosboom fick vi bara inte missa. Med vinprovning i små privata cementrum – och en riktigt bra restaurang. Vi svängde förbi en dag för att kolla men hade då inte tid att stanna – och dedan blev det inte av. Men klart coolt ställe vi abolut ska återkomma till nästa gång vi kommer till Durbanville!

#4. Signal Gun – mikrobryggeri och vinmakare

Signal Gun har både en restaurang med bord både inne och ute och en stor gräsmatta med bord där de har dryckesprovnigar och serverar pizza. Vi tog bara en liten vin- och ölprovning här – så mysigt ställe!

#5. D’Aria – The Terrace

D’Aria är en vingård som har fyra olika restauranger med olika inriktningar. Vi åt middag en kväll på en av dem – The Terrace -och även här var maten riktigt bra. Inte så avancerad, men riktigt vällagad. Här tog jag bläckfisk till förrätt och ugnsbakade räkor med champinjorner till varmrätt. Till dessert deras variant på marrängsviss med grädde, marräng, färska bär och kaksmulor. Mums! De har även vinprovningar här, men de stänger redan klockan 17 – så vi gjorde en egen liten provning till maten av de mest somriga vinerna – vitt. rött och rosébubbel.

#6. Vingårdar nära Kapstaden – fler tips i Durbanville

Vi hann inte med att besöka alla vingårdar i Durbanville vi fick tips om – dessa nedan ska också vara bra:

  1. Canto (picnics and pizzas)
  2. Meerendal (great restaurant, Bossa!)
  3. Durbanville Hills (they also do wine pairings and have a really great restaurant, Tangram)
  4. 360@Bloemendal (not so much a winery, but a restaurant with the best views possible)
  5. De Grendel (brilliant wines, BRILLIANT restaurant – book ahead even before you arrive in SA.)
  6. The oldest wine farm in South Africa is Groot Constantia in the southern suburbs of Cape Town.  Other wine farms around that area are Klein Constantia and Buitenverwachting.

#7. Vingårdar nära Kapstaden med bra restauranger i Stellenbosch

Stellenbosch åkte vi inte alls till, men nedan tips gav familjen vi bytte hus med!

Stellenbosch is the most well-known wine district on our continent!  There are amazing wine farms with awesome restaurants.  Some that I can recommend are Dornier, Kanonkop, Beyerskloof (the owner is legendary as a Pinotage king), Spier (very commercial), Muratie, Alto, Vrede en Lust and many, many more.  Explore for yourself!

Läs mer om Sydafrika

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...